V Bratislave koncert za ľudskosť aj pochod extrémistov

Bratislavou budú v sobotu opäť pochodovať extrémisti. Tentoraz proti islamizácii. Len niekoľko stoviek metrov od nich sa zase stretnú ľudia, ktorí chcú utečencom pomáhať.

12.09.2015 07:58
Pochod nacionalistov, neonacistov, Tiso,... Foto: ,
Pochod extrémistov Bratislavou z júna 2015.
debata

Polícia tvrdí, že je pripravená, aby sa nezopakovala situácia ako pri prvom pochode radikálov 20. júna. Ten sa zvrhol na ich politickú propagandu a vyústil do násilností.

Mestská časť Staré Mesto vtedy čelila kritike, že pochod extrémistov povolila i napriek dvom medzinárodným podujatiam a antifašistickému zhromaždeniu, ktoré sa v ten deň konali v tej istej lokalite. Aj túto sobotu pôjdu radikáli z Hlavnej železničnej stanice na Námestie SNP.

Pritom o pár ulíc ďalej, na Hviezdoslavovom námestí sa organizuje koncert Výzva k ľudskosti. Ním sa chcú organizátori pripojiť k iným mestám v zahraničí, ktoré prejavia solidaritu s utečencami. Koncert kapiel bude spojený so zbierkou pre utečencov. Začiatky oboch akcií však delí len jedna hodina.

Predstavitelia samosprávy sa stretli s organizátormi podujatí a upozornili ich, že za situácie, ktoré môžu nastať, nesú zodpovednosť. Polícia tvrdí, že bude pochod monitorovať. „V prípade, ak by sa odklonil od svojho účelu, polícia bude postupovať v súlade so zákonom,“ reagoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. Dodal, že ochrana života, verejného poriadku a majetku občanov bude hlavným cieľom policajtov zaradených do pripravovaného bezpečnostného opatrenia.

Zdroj z prostredia organizátorov koncertu denníku Pravda prezradil, že očakávajú hladký priebeh akcie. Konflikt by však podľa neho mohol nastať medzi extrémistami a dvoma skupinami bratislavských aktivistov, ktorí sa budú snažiť ich prechod ulicami Bratislavy prekaziť. Pochod radikálov, ktorý bol 20. júna, polícia tiež monitorovala. Podarilo sa jej síce zabrániť zrážke s účastníkmi demonštrácie proti fašizmu, ale nezasiahla pri vystúpeniach extrémistov, ktoré vyvolávali nenávisť voči utečencom a menšinám. Po skončení zhromaždenia radikáli napadli účastníkov medzinárodných cyklistických pretekov aj policajtov. Na železničnej stanici zaútočili na saudskoarabskú rodinu.

Islamská nadácia včera vyzvala svojich členov, aby sa z bezpečnostných dôvodov v sobotu vyhýbali bratislavskej Hlavnej stanici a centru mesta. Upozornila, že aj tentoraz môžu protestujúci radikáli zaútočiť na etnické a náboženské menšiny. Na opatrnosť vyzývajú aj pri cestovaní hromadnou dopravou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #extrémisti #pochod proti islamizácii #koncert za ľudskosť