Návrh zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov ide ďalej

O návrhu zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov a novele zákona o investičnej pomoci budú poslanci rokovať v druhom čítaní. Rozhodlo o tom hlasovanie v utorok počas štvrtého rokovacieho dňa 54. schôdze Národnej rady SR.

22.09.2015 13:37
Ján Počiatek Foto: ,
Minister dopravy Ján Počiatek predstavil v parlamente návrh zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov a novelu zákona o investičnej pomoci.
debata (4)

Cieľom návrhu je poskytovať podporu na zabezpečenie rozvoja najmenej rozvinutých okresov v SR formou prípravy a realizácie akčných plánov so špecifikami pre konkrétne okresy. Návrh zákona uviedol pred poslancami minister dopravy Ján Počiatek.

Pre investičné zámery v najmenej rozvinutých okresoch v priemyselnej výrobe a cestovnom ruchu sa minimálna výška investície do dlhodobého hmotného a nehmotného majetku má znížiť na 200-tisíc eur. Z toho najmenej 50 %, teda 100-tisíc eur, musí byť krytých vlastným imaním právnickej osoby alebo majetkom fyzickej osoby – podnikateľa. Hodnota investície na obstaranie nových výrobných a technologických zariadení, ktoré sú určené na výrobné účely, sa znižuje na 30 % z celkovej hodnoty obstaraného dlhodobého hmotného majetku a dlhodobého nehmotného majetku. Realizácia investičného zámeru musí viesť k vytvoreniu najmenej desiatich nových pracovných miest. V prípade cestovného ruchu musí realizovaná investícia vytvoriť aspoň päť nových pracovných pozícií. Nárok na podporu by mal vzniknúť automaticky.

A čo tí, ktorí sú pod čiarou?

Najzaostalejším regiónom Slovenska podľa poslanca Jozefa Mikuša (KDH) nepomôže vytváranie špeciálnych komisií, rád a akčných programov, za ktorými by mali nasledovať vládne príspevky. „Tento zdĺhavý, korupcii veľmi náchylný administratívny systém nemôže nahradiť zmysluplnú vládnu politiku, ktorá sleduje skvalitňovanie podnikateľského prostredia ako nevyhnutnej podmienky pre ekonomický rast,“ povedal v utorok Mikuš v rozprave k návrhu zákona. Vláda sa podľa opozičného poslanca nemôže tváriť ako štedrý darca a mala by vytvárať vhodné podmienky pre občanov a firmy.

Poslanec Ján Hudacký (KDH) označil návrh zákona za pozitívny, ale podľa neho už teraz je potrebné začať pripravovať akčné plány pre najmenej rozvinuté okresy a nečakať.

Návrh zákona považuje Mikuš za páčivé opatrenie, ktoré má medzi obyvateľmi okresov s najvyššou mierou nezamestnanosti Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok a Rožňava vzbudiť zdanie, že vláda na nich osobitne myslí. „Ak by konala úplne úprimne, nezastavila by sa iba pri nich,“ uviedol poslanec. Spochybnil navrhovaný spôsob určenia najmenej rozvinutých okresov. „Ako k tomu prídu okresy ako Poltár, Vranov nad Topľou, Sabinov, Trebišov, ktoré sú pod čiarou? Keby sme koeficient znížili z 1,9 na 1,5, neboli by to štyri, ale sedemnásť okresov,“ povedal Mikuš. O účelovosti návrhu zákona podľa poslanca svedčí aj to, že špeciálny režim má začať v decembri tohto roka. Ministerstvo práce a sociálnych vecí musí v skrátenom režime informovať ministerstvo dopravy o zaradení okresov do osobitného programu.

Najmenej rozvinutým okresom je podľa návrhu zákona ten, kde miera nezamestnanosti bola vyššia ako 1,9-násobok miery nezamestnanosti v SR za aspoň deväť štvrťrokov počas predchádzajúcich dvanástich za sebou idúcich štvrťrokov. Príjemcom podpory budú obce v najmenej rozvinutom okrese a ďalšie subjekty územnej spolupráce v súlade s akčným plánom. Návrh zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov by mal po schválení v parlamente nadobudnúť účinnosť 15. decembra namiesto pôvodne navrhnutého termínu 1. decembra.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rozvoj #podpora #investičná pomoc