Figeľ chce presvedčiť lídrov EPP o nezmyselnosti kvót

Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ chce dnes presvedčiť lídrov strán združených v Európskej ľudovej strane (EPP) o nezmyselnosti povinných kvót.

23.09.2015 13:34
Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ.
debata (20)

Lídri európskych ľudových strán budú v Bruseli rokovať pred summitom premiérov. Ako povedal Figeľ, na summite ľudovcov bude obhajovať záujmy Slovenskej republiky a hľadať formy zodpovednej solidarity s trpiacimi a prenasledovanými ľuďmi. „KDH je naďalej presvedčené, že rastúcu migračnú krízu v Európe nevyrieši systém povinných kvót. Nanútená solidarita nie je skutočnou solidaritou,“ zdôraznil.

Za prvoradé KDH považuje riešiť príčiny odchodu migrantov z krajín, kde sa tento proces začína. „Je nevyhnutné dodržiavať schengenské dohody a chrániť vonkajšie hranice Európskej únie. KDH bude presadzovať, aby si Slovensko mohlo vybrať, koho prijme a koho nie,“ povedal. Kresťanskí demokrati sú za prijatie predovšetkým kresťanov zo Sýrie – na báze dobrovoľnosti a zachovania bezpečnosti.

Ministri kvalifikovanou väčšinou odsúhlasili prerozdelenie 120-tisíc utečencov. Tých budú prerozdeľovať počas dvoch rokov. Podľa návrhu Komisie sa malo premiestniť 15 600 utečencov z Talianska, 50 400 z Grécka a 54-tisíc z Maďarska. Keďže Maďarsko nechce byť zaradené do zoznamu krajín, ktoré by boli odbremenené, rada ministrov rozhodla, že počet 54 000 sa môže použiť v prípade, že iný štát bude v najbližšom období konfrontovaný s náhlym prílevom utečencov. Ak sa tento počet v najbližšom roku neprerozdelí medzi iné štáty, bude sa môcť použiť ďalšie odbremenenie Talianska a Grécka.

Podľa rozhodnutia by Slovensko v prvej fáze malo prijať 190 utečencov z Talianska a 612 utečencov z Grécka, čiže celkovo 802 ľudí. Ak sa však dobrovoľne pripoja Nórsko a Švajčiarsko, ktoré síce nie sú členmi EÚ, ale sú pridruženými krajinami schengenu, tento počet sa môže znížiť. Pokiaľ Slovensko nebude vystavené náhlej migračnej vlne, v druhom roku prerozdeľovania by sme mali prijať ďalších 656 utečencov. EÚ tieto čísla určila na základe niekoľkých faktorov – HDP, nezamestnanosti, veľkosti populácie a počtu žiadostí o azyl za posledných päť rokov. Na jedného utečenca dostane členská krajina 6 000 eur, pričom EÚ poskytne preddavok 50 percent, aby krajiny mohli konať čo najrýchlejšie.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Ján Figeľ