Smer verí, že ho socialisti nepotrestajú

Vládny Smer nepredpokladá, že by mal prísť načas o členstvo v radoch európskych socialistov za postoj k migrantom. Niektorí socialisti takýto trest navrhujú ako reakciu na výroky premiéra a šéfa strany Roberta Fica voči utečencom. Ten však namieta, že ide o výroky, ktoré nikdy nepovedal.

25.09.2015 14:00
Gianni Pittella Foto:
Predseda frakcie európskych socialistov v Európskom parlamente Gianni Pittella.
debata (14)

„Vytrvalá neochota prevziať zodpovednosť a prejaviť solidaritu v utečeneckej kríze je v rozpore s našimi hodnotami a politickým presvedčením. Človek sa nemôže jednoducho označiť za progresívneho, musí to prejaviť aj slovami a činmi,“ vyhlásil predseda frakcie socialistov v Európskom parlamente Gianni Pittella. Navrhol preto, aby predseda Strany európskych socialistov (PES) Sergej Stanišev začal procedúru pozastavenia členstva Smeru a aby pozval Roberta Fica vysvetliť svoje postoje pred PES.

Diplomatické zdroje Pravde povedali, že Pittellova iniciatíva na vylúčenie Smeru zaznela aj z toho dôvodu, aby európski socialisti mohli zvýšiť tlak na Európsku ľudovú stranu (EPP). V radoch socialistov sú totiž názory, aby tiež ľudovci vylúčili spomedzi seba stranu Fidesz Viktora Orbána za to, ako maďarský premiér reaguje na prílev utečencov.

Ficova strana už raz prišla o členstvo medzi európskymi socialistami v jeseni 2006, keď vytvoril vládnu koalíciu s SNS. Tvrdili, že nemôžu akceptovať člena, ktorý tvorí koalíciu s xenofóbnou, nacionalistickou stranou. Plnohodnotným členom PES sa Smer stal v decembri 2009. Podľa politológa Michala Horského by sa socialisti mohli poučiť z minulosti. „Smer a jeho líder sa riadia v otázke utečeneckých kvót vôľou drvivej väčšiny občanov a nie xenofóbnymi názormi,“ povedal Horský.

Pittella svoj návrh potrestať Smer oprel o tvrdenia premiéra na adresu utečencov. Podľa Pittellu ťažkosti spôsobujú výroky slovenského premiéra, že „masovú migráciu moslimských prisťahovalcov, ktorí začnú stavať mešity, nebudeme trpieť' alebo názor o „obmedzovaní slobody moslimov v Európe“ či názor, že „Slovensko je vytvorené pre Slovákov, nie pre menšiny“.

Fico však citácie talianskeho europoslanca Pittellu označil za vymyslené. „Nikdy som nepovedal taký nezmysel, že Slovensko je pre Slovákov.“ Doplnil, že individuálny podnet na potrestanie Smeru vyšiel od človeka z krajiny, ktorá hrubo porušila schengenské pravidlá. „Aj tam možno niekde cítiť nervozitu," podotkol Fico.

Smer si nemyslí, že by mal kvôli postoju k utečencom čeliť nejakej sankcii. „Navyše, procedúra na vylúčenie strany Smer v tejto chvíli začatá nebola a strana Smer je presvedčená, že k takejto procedúre ani nedôjde,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová zo Smeru. Myslí si, že Pittellov návrh bol dôsledkom „veľmi vyhrotených emócií“ pred summitom lídrov únie.

Na rozdiel od Smeru by Orbánov Fidesz nemal čeliť snahám na udelenie trestu. Výzva naň vychádza skôr z opačnej strany európskeho politického spektra. Europoslanec Pál Csáky zaznamenal tento týždeň, že na pôde Európskeho parlamentu vo výbore pre občianske slobody zaznelo z úst niektorých liberálov a socialistov, aby sa kroky podnikli voči Orbánovi. „Hovorili, že by mali vyzvať Orbána na zmenu politiky alebo na zastavenie členstva Fideszu. Bolo to len na rokovaní jedného výboru zo strany liberálov a socialistov,“ uviedol Csáky. Podľa neho realita je však iná a Orbán si, naopak, posilnil svoje postavenie v EPP. „Vidím zmenu chápania migračnej politiky zo strany Nemcov a iných západných partnerov. Skôr si myslím, že tlak u konzervatívcov na Orbána sa zoslabuje,“ dodal europoslanec.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #utečenci #európski socialisti