Vykoľajený vlak zablokoval načas trať do Bratislavy

Havária vlaku ochromila v sobotu cestu do Bratislavy v smere zo Záhoria a z Českej republiky. Z nákladnej súpravy v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves tri vozne opustili koľaj, zničili dve výhybky a poškodili trať.

27.09.2015 19:11
vlak, koľajnice Foto: ,
V bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves sa vykoľajili tri vozne nákladného vlaku, zničili dve výhybky a poškodili trať.
debata (2)

Doprava zostala niekoľko hodín paralyzovaná. Železnice SR cestujúcich do Bratislavy na hlavnú stanicu prepravovali autobusmi. Jednu koľaj sa podarilo v nedeľu sprejazdniť.

Táto situácia potrvá ešte niekoľko dní. Vlaky budú meškať asi desať minút, kým sa neodstráni problém. V sobotu popoludní cestujúci do Bratislavy skončili svoju cestu už zhruba tridsať kilometrov pred hlavným mestom v dedinke Zohor neďaleko Malaciek. Pani Mária je na meškanie vlakov zvyknutá. Na tejto trase cestuje za prácou každý deň. „Vlaky do Kútov meškajú stále, nie je to len kvôli havárii,“ poznamenala bez prekvapenia.

Železnice okamžite nasadili svojich pracovníkov na odstránenie vzniknutej situácie. „Príčiny vykoľajenia sú predmetom vyšetrovania,“ povedala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavlíková. K nehode došlo pri odchode vlaku zo železničnej stanice v Devínskej Novej Vsi. Pri havárii sa našťastie nezranil nik.

Ešte v sobotu krátko pred polnocou sa po oprave podarilo na krátky čas sprejazdniť jednu koľaj tak, aby týmto úsekom mohol prejsť medzinárodný rýchlik Metropol. Po jeho prechode sa doprava opäť zastavila a k slovu sa dostal špeciálny žeriav.

V nedeľu vlaky trasou prechádzali rýchlosťou asi tridsať kilometrov za hodinu. „Vlaky na úseku Devínska Nová Ves – Lamač jazdia podľa grafikonu po jednej traťovej koľaji obojsmerne, môžu mať preto meškanie do desať minút,“ povedala Pavlíková. Podľa nej je prvá koľaj v mieste havárie stále značne poškodená, bude potrebné urobiť rozsiahlu opravu dvoch výhybiek.

„Pracovníci železníc sa snažia čo najrýchlejšie zabezpečiť potrebný materiál, najmä zohnať poškodené časti výhybiek pre sprevádzkovanie koľaje. Prvá traťová koľaj však nebude zjazdná niekoľko dní,“ dodala. Pravdepodobnou príčinou nehody by mala byť technická porucha na vozni vlaku. Škody budú vyčíslené dodatočne. Vlak patril spoločnosti Prvá Slovenská železničná.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #havária #devínska nová ves #vlaková doprava