Chaos sudcovia zarazili, inšpekcia je zákonná

Päť mesiacov trvajúci právny chaos okolo policajnej inšpekcie sa skončil. Desiatky obvinených policajtov sa už nebudú môcť odvolávať na to, že ich vyšetroval nezákonný orgán.

29.09.2015 14:25 , aktualizované: 30.09.2015 09:30
debata (53)

V korupčných kauzách policajtov nastal kvôli rôznym rozhodnutiam Najvyššieho súdu zmätok, aký si súdnictvo nepamätá. Zákonnosť inšpekcie vo viacerých verdiktoch spochybnil senát, ktorému šéfoval Štefan Harabin. Koniec právnej neistoty urobilo včera Trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu. Tesnou väčšinou osem hlasov z 15 rozhodlo, že inšpekcia Policajného zboru funguje podľa platných zákonov.

Harabinov senát celkovo stihol oslobodiť štyroch policajtov. U jedného je rozhodnutie o slobode konečné a avizuje žalobu na štát. Zvyšní sú otázni aj preto, že generálny prokurátor podal dovolanie. To znamená, že môže dôjsť k zvratu a budú opäť odsúdení.

Kolégium zjednotilo stanoviská dvoch rozličných senátov. Jeden z nich, kde pôsobil Harabin, raz považoval postavenie inšpekcie za zákonné, v inom zase rozhodol o opaku. Podľa ďalšieho senátu Juraja Klimenta mala inšpekcia oporu v zákone. Ministerstvo vnútra je s výsledkom spokojné. Vyhlásilo, že od začiatku bolo zásadne proti právnemu názoru o nezákonnosti inšpekcie. „Ujasnili sa tým všetky pochybnosti, ktorým Úrad inšpekčnej služby musel čeliť posledné mesiace,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Andrea Dobiášová.

Za zjednocujúce stanovisko kolégia hlasovali ôsmi trestní sudcovia – Juraj Kliment, Peter Paluda, Peter Hatala, Peter Szabo, Pavol Farkaš, Peter Krajčovič, sudca Martin Bargel, ktorý je na Najvyššom súde na stáži, a novozvolený predseda Trestnoprávneho kolégia Libor Duľa. Hlasovanie bolo verejné, nehlasovala sudkyňa Jana Serbová, ktorá je na péenke. Ostatní siedmi sudcovia vrátane Harabina boli proti. Nový šéf kolégia Libor Duľa tesný výsledok vníma ako fakt. "Koľko právnikov, toľko názorov. V konečnom dôsledku sa musel každý k nejakému stanovisku prikloniť,“ povedal Duľa.

Štefan Harabin vyhlásil, že je sklamaný a že išlo o „Trestnoprávne kolégium ministra vnútra“. Hlasovanie označil za nejednoznačné, lebo v podstate sa podľa neho skončilo sedem hlasov ku siedmim. Tvrdí, že keby sa na hlasovaní nezúčastnil aj stážista Bargel, zjednocujúce stanovisko by sa neprijalo.

Počas dvojhodinového rokovania Harabin poukazoval na konštatovanie výboru OSN, že je znepokojený stavom porušovania ľudských práv v SR a že odporúča nezávislú organizáciu, ktorá by riešila policajtov. Podľa Harabina každý obvinený policajt, ktorého inšpekcia stíha, sa obráti na Európsky súd pre ľudské práva a Slovensko bude platiť.

Šéf kolégia Libor Duľa vysvetlil, že ak je obvinený postavený pred súd, tak jeho práva v súdnom konaní stráži súd. Ale problém, ktorý nastal pred Európskym súdom pre ľudské práva, sa týka tých prípadov, keď sa nezistila trestnoprávna zodpovednosť osoby, hoci také podozrenie bolo. „V týchto prípadoch, keď nedošlo k obvineniu a ani nikto nebol postavený pred súd, bola vyslovená pochybnosť, či takéto vyšetrovanie je dostatočne účinné. S tým bola spojená aj otázka, že v tomto prípade policajti vyšetrujú policajtov,“ upozornil Duľa. Práve preto je podľa neho potrebné hľadať iný optimálny model, na ktorý poukazuje Európsky súd pre ľudské práva.

Zjednocujúce stanovisko kolégia vyjde v Zbierke rozhodnutí Najvyššieho súdu a pre nižšie súdy by malo byť záväzné. „Tie stanoviská by rešpektované mali byť, ak nie, tak by malo hroziť reálne riziko, že tieto rozhodnutia budú v konaní o riadnom alebo mimoriadnom opravnom prostriedku zrušené,“ poznamenal Duľa. Harabin však naznačil, že preňho nebude výsledok rokovania kolégia záväzný. „Ja sa budem riadiť vedomím, presvedčením, ústavou, medzinárodnými dohovormi, ktoré sú súčasťou nášho právneho poriadku,“ uviedol. Harabina zrejme čaká ešte vysvetľovanie jeho postojov. Stanovisko kolégia vytvorilo podľa sudcu Petra Paludu predpoklady pre podanie návrhu na disciplinárne konanie voči trom sudcom Harabinovho senátu, nakoľko ich rozhodnutie o inšpekcii bolo svojvoľné. Takisto člen Súdnej rady Ján Klučka podal návrh na disciplinárne potrestanie Harabina za to, že ešte ako šéf kolégia ho nezvolal v rozumnej dobe, aby zjednotilo odlišné verdikty o inšpekcii.

Harabin povedal, že ho disciplinárnym konaním strašia a len si návrh na jeho stíhanie všetci pohadzujú ako pingpong. Jánovi Klučkovi vyčítal, že ho chce stíhať za to, že rozhoduje v súlade s medzinárodnými záväzkami. „Ja by som s pokorou prijal disciplinárny návrh, ale na to, že som nezabránil miliónovej invázii migrantov do Európy. Tam úprimne cítim vinu, že som to nedokázal zvrátiť. Možno, že podajú na mňa disciplinárny návrh, že som Hitlerovi nezabránil v rozpútaní druhej svetovej vojny," poznamenal niekdajší šéf Najvyššieho súdu.

Kolégium včera hlasovalo aj o prípade veľkokrtíšskeho sudcu Milana Vargu, ktorého odsúdili v Česku za jazdu pod vplyvom alkoholu. Harabinov senát ho preto vyhlásil za nezákonného sudcu, na Slovensku to však v tom čase nebol trestný čin. Kolégium rozhodlo, že Vargove rozsudky nebol dôvod rušiť, pretože odsúdenie sudcu za spáchanie trestného činu v inom štáte vrátane členského štátu EÚ samo osebe nezakladá dôvod na vylúčenie sudcu v trestnom konaní podľa Trestného poriadku. „Vylúčenie je možné len v tom prípade, ak bolo rozhodnutie súdu iného členského štátu uznané slovenským súdom,“ uviedol šéf kancelárie predsedníčky Najvyššieho súdu Ivan Solej.

Rozsudok Najvyššieho súdu o tom, že policajná inšpekcia je nezákonná

Senát Štefana Harabina, máj 2015
Odvolací 3-členný senát vedený Harabinom oslobodil policajta Maroša P. obžalovaného z brania úplatkov. Senát rozhodol, že policajta obvinila inšpekcia, ktorá je nezákonná, policajta oslobodil.

  • Pri odvolaní expolicajta senát spochybnil dôkazy ako nezákonné, pretože ich predložila sekcia kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra.
  • Podľa senátu sekcia nie je súčasťou Policajného zboru, ale patrí pod ministerstvo vnútra.
  • Senát rozhodol, že pokiaľ minister vnútra nariadením zriadil sekciu kontroly a inšpekčnej služby na ministerstve vnútra a podriadil ju priamo ministrovi, urobil tak v rozpore so zákonom.
  • Dôkazy získané policajnou inšpekciou označil za získané v rozpore so zákonom, a – V senáte rozhodovali spolu s Harabinom Viliam Dohňanský a Gabriela Šimonová.

Rozsudky Najvyššieho súdu o tom, že policajná inšpekcia je zákonná

Senát Štefana Harabina, október 2014
Dovolací 5-členný senát Najvyššieho súdu vedený Štefanom Harabinom rozhodol, že policajná inšpekcia neporušila práva obžalovaného a všetky dôkazy v rámci trestného stíhania vykonala v súlade so zákonom. Košický policajt Marcel¤Marcinaška nebol oslobodený, odpykáva si päťročný trest za korupciu.

  • Zamietol dovolanie expolicajta proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu z roku 2013, ktorý ho odsúdil za korupciu.
  • Nespochybnil, že trestný čin expolicajta preveroval vyšetrovateľ Policajného zboru ministerstva vnútra, sekcie kontroly a inšpekčnej služby.
  • Za zákonné označil dôkazy, na základe ktorých bol obvinený uznaný za vinného.
  • V senáte rozhodovali spolu s Harabinom Igor Burger, Emil Bdžoch, Jana Serbová a Libor Duľa.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #trestnoprávne kolégium #policajná inšpekcia