Sestry pripravujú hromadné výpovede

Zdravotné sestry plánujú zastrešiť protestnú akciu. Ak im to vyjde, bude sa radiť medzi najväčšie v zdravotníctve. V týchto dňoch zisťujú, či by boli zdravotníci pracujúci v ambulanciách aj v nemocniciach ochotní podpísať hromadné výpovede. Oslovujú všetkých okrem lekárov, čiže zdravotné sestry, laborantov, fyzioterapeutov, asistentov a technických pracovníkov. Tých je okolo 60-tisíc. Dôvodom na protest sú najmä platy. Ministerstvo zdravotníctva je z toho rozčarované.

30.09.2015 12:30
nemocnica, zdravotna sestra, zdravotnictvo,... Foto: ,
Zdravotné sestry chcú vyššie platy, budú kvôli tomu protestovať.
debata (59)

Sesterské odbory aj komora pripravili výzvu, takzvanú deklaráciu pripravenosti k ukončeniu pracovného pomeru, a rozposlali ju do regionálnych odborových a komorových organizácií. „Keď sa nám deklarácie podpísané vrátia späť, budeme presne vedieť, koľko ľudí nesúhlasí so situáciou v zdravotníctve. V novembri, ak naše podmienky dovtedy nebudú akceptované, pristúpime k podaniu výpovedí,“ informovala šéfka komory sestier Iveta Lazorová.

Deklarácia obsahuje päť požiadaviek. Prvá sa týka novely zákona o poskytovateľoch, ktorá stanovuje minimálne platy pre 24 zdravotníckych kategórií. Zdravotnícki odborári jej vyčítajú, že zahŕňa len tých, ktorí pracujú v nemocniciach. Upozorňujú, že zdravotné sestry sú aj v zariadeniach sociálnych služieb. Okrem toho žiadajú zákonom zaručené vyššie platy.

Ďalšou požiadavkou je započítavanie materskej a rodičovskej dovolenky do odbornej praxe. Deklarácia tiež požaduje zvýšiť počty sestier v nemocniciach a viac peňazí zo zdravotných poisťovní. Novelu zákona o poskytovateľoch predstavilo ministerstvo zdravotníctva ešte v júni tohto roka. Najskôr sa mala týkať len tých, ktorí pracujú v štátnych nemocniciach. Tento mesiac rozšírili pôsobenie zákona aj na menšie regionálne či okresné nemocnice. Novelu schválila vláda, musia ju ešte odobriť poslanci.

Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že sa mu podarilo presadiť veľa vecí, a preto je z akcie sestier rozčarované. Spomenulo návrh na zmeny v mzdách, ďalej od ministerstva financií vylobovalo 55 miliónov eur na zvýšenie platov od januára pre 38-tisíc zdravotníkov, čo by znamenalo mzdy vyššie o 16 percent. V niektorých súkromných nemocniciach by to znamenalo o 200–300 eur viac. Rezort tiež garantuje každoročnú valorizáciu platov. „Sme rozčarovaní a nerozumieme tomu, že uvedené zmeny, ktoré ministerstvo zdravotníctva presadilo, môžu byť dôvodom na konanie, ktoré avizujú zástupcovia niektorých organizácií,“ povedal hovorca rezortu Peter Bubla.

Pracovník z prostredia zdravotníkov, ktorý si neprial zverejniť svoje meno, pre Pravdu povedal, že táto deklarácia sa prevažne týka len zdravotných sestier. Ostatní pracovníci do výpovedí nemajú chuť ísť. „Nový zákon o odmeňovaní im umožní zvýšiť platy, pochybujem, že sa do tejto iniciatívy zapoja,“ uviedol.

Hromadnými výpoveďami si zvýšenie platov vydobyli lekári v roku 2011. Odchod asi 1 200 lekárov viedol k vyhláseniu núdzového stavu.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #protest #sestry