Odišiel nestor agentúrnej žurnalistiky

Vo veku 91 rokov zomrel 27. septembra nestor agentúrnej žurnalistiky na Slovensku, profesor Ľudovít Jacz. Od roku 1973 na Univerzite Komenského v Bratislave, neskôr ako dôchodca aj na Trnavskej a Prešovskej univerzite až do roku 2008 pripravoval stovky adeptov pre prácu v masmédiách v odboroch agentúrneho spravodajstva, novinárskych žánrov, etiky a práva.

30.09.2015 19:14
debata
Ľudovít Jacz Foto: Archív P. Jacza
Ľudovít Jacz Ľudovít Jacz

Ľudovít Jacz sa narodil 11. septembra 1924 v Čiernom Balogu. Počas štúdia na Právnickej fakulte vtedajšej Slovenskej univerzity ho ťahalo k novinárčine, pracoval ako redaktor Spravodajskej agentúry Slovenska.

V rokoch 1952 až 1969 pôsobil v Pravde, z toho pätnásť rokov vo funkcii zástupcu šéfredaktora. V roku 1969 ho vymenovali za riaditeľa ČSTK na Slovensku a na tomto poste zotrval až do odvolania, ktoré prišlo po tom, čo jeho brat emigroval do Holandska.

V roku 1973 sa stal na dva roky šéfredaktorom týždenníka Výber, prednášal na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Po desiatich rokoch, po opakovaných odkladoch, mu udelili titul profesor.

Pre celé generácie novinárov Ľudovít Jacz, alebo ako ho familiárne volali, Luigi, bol a zostáva odborníkom s mimoriadne ľudským prístupom k študentom a skutočným džentlmenom. Posledná rozlúčka s ním bude v piatok 2. októbra o 11.15 v bra­tislavskom krematóriu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #novinár