Centroom: Po vysťahovaní môžu mať problémy s bankami

Nielenže prišli na niekoľko týždňov o strechu nad hlavou, ale ešte môžu mať problémy s bankami. Od majiteľov bytov v piešťanskom Centroome, ktorí sa museli vo štvrtok kvôli zlej statike domu vysťahovať, môžu totiž požadovať ďalšie záruky či splatenie úveru.

11.10.2015 15:00
centroom, piešťany Foto: ,
Polyfunkčná budova Centroom, ktorá má problémy so statikou, sa nachádza v centre Piešťan.
debata (60)

Takmer všetci majú hypotéky a ručili za ne bytom, ktorého hodnota teraz klesla. Na rôzne nedostatky upozorňovali obyvatelia a nájomcovia priestorov v polyfunkčnom Centroome už dlhšie. „Praskliny tu boli už v roku 2012, keď sme sa sem nasťahovali,“ hovorí Tatiana Nevolná, ktorej manžel zastupuje vlastníkov bytov. Správca budovy BK Service International dal preto na svoje náklady vypracovať odborný statický posudok.

„Chyby v projekte sú obzvlášť závažné. V ich dôsledku môže nastať takzvané krehké porušenie alebo zlyhanie konštrukcie. Tieto vady sa neprejavia spôsobom, ktorý sa dá vizuálne ľahko zistiť. Naopak, vedú prakticky bez varovných príznakov priamo ku kolapsu konštrukcie, v najhoršom prípade k reťazovému zrúteniu budovy,“ uvádza sa podľa Ivana Pauera zo stavebného oddelenia Mestského úradu v Piešťanoch v posudku.

V budove je tiež evidentný posun stĺpov a stropov. Ak by sa zrútila, padala by dovnútra. Radnica ponúkla obyvateľom Centroomu okrem náhradného ubytovania aj právnu pomoc a poradenstvo, najmä v komunikácii s bankami či poisťovňami. Väčšina vlastníkov má byty zaťažené hypotékou. Ich hodnota však pre zlú statiku klesla.

Aj preto uvažujú, že si dajú urobiť vlastný statický posudok, ktorý by potvrdil alebo vyvrátil závery toho prvého. Zároveň si hľadajú právnikov. „Teraz však riešime prioritne to, aby sa nikomu nič nestalo a začalo sa s prácami,“ hovorí Nevolná. Keď človek zakladá nehnuteľnosť a čerpá hypotéku, zo zákona musí byť podľa bankového analytika Maroša Ovčarika z portálu Finančný kompas poistená najmä proti živelným pohromám.

„Tento prípad to však zrejme nie je, preto to poisťovňa neuhradí.“ Ovčarik upozorňuje, že väčšina bánk má v úverovej zmluve kauzulu, že pokiaľ výrazne klesne hodnota budovy, klient je povinný dozabezpečiť úver inou nehnuteľnosťou. Väčšina ľudí však takú možnosť nemá. Ak by sa dom nedal sanovať, bol by neobývateľný a ľudia by úver nevedeli dozabezpečiť, banka má právo vyhlásiť úver za splatný.

„Buď by banka vyžadovala okamžité splatenie, alebo by sa dohodli na takom splátkovom kalendári, aby sa peniaze banke čo najskôr vrátili. To sú najčastejšie možnosti,“ hovorí bankový analytik. Myslí si, že banky v tomto prípade počkajú, ako sa situácia vyvinie. Stav budovy si však vyžaduje rýchly zásah. Pred jej sanáciou prebehnú zabezpečovaci­e práce.

Tie sa budú dať urobiť tak, že nebude potrebné vstupovať do bytov. Pauer odhaduje, že potrvajú asi dva týždne. „Potom sa uvidí, či sa budú môcť ľudia nasťahovať späť, čo by bolo ideálne.“ Sanačné práce, ktoré majú budovu stabilizovať, by mali trvať asi tri mesiace. Spolu so zabezpečovacími prácami by to nemalo presiahnuť viac ako štyri mesiace.

Krízový tím, ktorý mesto zriadilo, spolupracuje pri riešení situácie aj s nákupným centrom Aupark, ktoré s polyfunkčným objektom priamo susedí. Zadná časť budovy, pri ktorej sa nachádza vstup na viacpodlažné kryté parkovisko Auparku, je podľa Pauera najkritickejšia. Riaditeľ piešťanského Auparku Jozef Recska hovorí, že budova nákupného centra je úplne bezpečná.

„Od problematickej susediacej budovy je dostatočne oddelená a zabezpečená ochrannými múrmi a dilatačnou medzerou.“ Investorom stavby bola spoločnosť Centroom, ktorá je členom spoločnosti Iuris Group. So vzniknutou situáciou sa chce podľa realitnej maklérky z Iuris Group Zuzany Kolembusovej zodpovedne vysporiadať. Spoločnosť Centroom vlastní v budove priestory na prvom podlaží, nad ktorým sa nachádzajú byty.

Práve v tejto časti sa majú uskutočniť sanačné práce. Radnica sa o kritickej situácii dozvedela v stredu večer, vo štvrtok ráno zriadila krízový tím. Ten bude fungovať až do ukončenia zabezpečovacích prác. Piešťanský stavebný úrad vydal v ten deň nariadenie na okamžité vypratanie budovy a mestskí policajti dom s obchodmi, kanceláriami a 44 bytmi ohradili po obvode páskou.

Mesto ponúklo obyvateľom pomoc v podobe náhradného ubytovania v miestnych hoteloch či penziónoch. „Do polnoci sa prihlásili asi piati, väčšina si náhradné ubytovanie zabezpečila sama,“ približuje hovorkyňa piešťanskej radnice Eva Bereczová. Aj napriek upozorneniam niektorí v budove zo štvrtka na piatok zrejme prenocovali. V piatok popoludní vypratávali priestory dvoch obchodov.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #statika #Centroom