Pellegrini: Žaloba pre kvóty má byť výstrahou a nesúhlasom

Žaloba pre povinné kvóty pri prijímaní migrantov má byť určitou výstrahou a nesúhlasom, aby si veľké krajiny Európskej únie nezvykli, že ak sa nepodarí dosiahnuť konsenzus, tak to posunú na Radu ministrov a páni ministri väčšinou rozhodnú. Uviedol v diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska - RTVS O 5 minút 12 predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini s tým, že takto chce Slovensko dať najavo, že toto nemôže byť trend, ktorým sa má Európska únia do budúcna uberať. Podľa Pellegriniho sa žaloba pripravuje a krajina ju musí podať na Súdny dvor v Luxemburgu do polovice decembra.

18.10.2015 15:40
Peter Pellegrini Foto: ,
Predseda parlamentu Peter Pellegrini.
debata (18)
Podľa Pellegriniho pri rozhodovaní o kvótach migrantov boli štyri suverénne krajiny prehlasované väčšími. „V takýchto zásadných otázkach mal byť dohodnutý kompromis na úrovni všetkých lídrov a rozhodovať v zhode, pokiaľ zhoda nie je, nie je dohodnuté nič. Zrazu si predstavitelia vymysleli, že tento vážny problém presunú na nižšiu úroveň, úroveň ministrov, a tam jednoducho väčšinou prehlasovali iný názor,“ rozhorčoval sa Pellegrini v diskusnej relácii.

Podľa neho je takýto postup nesprávny, a ak si na neho krajina nedá pozor, môže vzniknúť precedens. „Tu už ide o princíp. Sme rovnocenná krajina Európskej únie ako každá iná, bez ohľadu na to, koľko máme obyvateľov. Musíme dať najavo, že toto nemôže byť trend, akým sa má únia do budúcna uberať, pretože potom stráca zmysel, ak by mala fungovať takýmto spôsobom,“ povedal na margo žaloby Pellegrini. Podľa podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej (OĽaNO) je téma utečencov už veľmi dlho diskutovaná a situácia sa dostala veľmi ďaleko. Hovorí, že ak by sa premiér Robert Fico tak vehementne obracal pred rokom, keď problém začal, možno by bol postup štátu vierohodnejší.

Spôsob vlády je podľa Jurinovej veľmi populistický

„Keď bola prijatá Lisabonská zmluva, najmä poslancami Smeru, tak to čo namietame, sme si sami prijali a teraz sme hlavnými lídrami proti kvótam,“ povedala Jurinová v diskusnej relácii O 5 minút 12. Podľa nej spôsob, akým vláda komunikuje o utečeneckej kríze je veľmi populistický. I keď si tiež myslí, že kvóty nie sú správne ani systémové riešenie, vyvolávať strach jej však príde až nemorálne. Podľa nej premiér Fico bol pri rokovaniach o Lisabonskej zmluve a vedel o všetkých podrobnostiach. „Prečo sa teda vláda nesnažila vyrokovať výnimku, ako má dnes Dánsko, Írsko či Veľká Británia? Prečo sa k tomu vraciame dnes?“ pýtala sa v relácii Jurinová. No podľa Pellegriniho chce štát dať svojim postojom najavo, že spôsobom akým únia rozhodla o kvótach to nemôže fungovať. „Veď pri negociácii, to by Vás ani nemohlo napadnúť, že takúto zásadnú a vážnu vec ako sú kvóty a prerozdeľovanie utečencov, že by na toto mohli použiť takýto mechanizmus ako použili,“ odpovedal Pellegrini. Pellegrini chápe, že ak sa mechanizmus väčšiny a prehlasovania jednej krajiny použije pri nejakej jednoduchšej veci, kde sa ušetrí čas, ale nie pri takto závažnej veci. „Podľa mňa, keď sa negociovala Lisabonská zmluva, tak to ani nikoho nemohlo napadnúť, že toto by boli veľké krajiny schopné spraviť,“ povedal Pellegrini.

Slovensko rovnako ako pri kvótach, tak aj k trvalému mechanizmu pri rozdeľovaní utečencov, bude mať odmietavý postoj. „Pevne verím, že pri trvalom mechanizme nebude žiadny konsenzus a nebude ani žiadny trvalý mechanizmus, lebo ho rovnako ako kvóty odmietame,“ prízvukoval v relácii. Ako dodal, trvalý mechanizmus znamená, že ak príde do Európy napríklad milión utečencov, tak sa nejakým vzorcom automaticky prerozdelia a Slovensku pripadne nejaká časť z nich. „Ak príde ďalších päť miliónov, tak nech sa páči Slovensko, tu máte ďalších,“ vykresľuje Pellegrini. Podľa neho treba ísť problém riešiť do krajín, kde tí utečenci sú. Zároveň pripomína, že Slovensko je aj solidárne. Vyčlenilo milióny eur na pomoc s utečencami, posiela tiež päťdesiatku vojakov pomáhať na maďarské hranici či poskytlo ubytovanie utečencom v Gabčíkove, dodal Pellegrini.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #kvóty pre cudzincov #Peter Pellegrini