Sudca Babjak ukončí členstvo v poradnom výbore prezidenta

Banskobystrický sudca Juraj Babjak, ktorý ako bývalý ústavný sudca radil prezidentovi Andrejovi Kiskovi pri výbere kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR, ukončí členstvo v tomto výbore. Potvrdil to s tým, že mu to ukladá pondelkové uznesenie Súdnej rady SR.

21.10.2015 16:05
Juraj Babjak, sudca Foto:
Juraj Babjak.
debata (6)

Či bude prezidentovi v budúcnosti radiť neoficiálne, ako sudcom odporučila šéfka rady Jana Bajánková, je podľa neho hypotetická otázka. „V prvom rade záleží od prezidenta, či bude potrebovať a chcieť poradiť,“ dodal. Zároveň zdôraznil, že sa nemieni pre rozhodnutie Súdnej rady SR obrátiť na Ústavný súd SR.

„Pokiaľ som doposiaľ radil ústavným činiteľom (ministri spravodlivosti, prezident republiky), či už ako sudca všeobecného súdu alebo ako bývalý sudca ústavného súdu, bolo to na ich podnet a z dôvodu mojich praktických a teoretických skúseností. O možnosť radiť ústavným činiteľom sa preto rozhodne nemienim uchádzať súdnou cestou, a to ani v tomto prípade, zdôraznil.

Za najdiskutabilnejšie považuje na rozhodnutí Súdnej rady SR to, že hoci ústava taxatívne ustanovuje, ktoré funkcie, postavenia a činnosti sú nezlučiteľné s výkonom funkcie sudcu, pondelkové uznesenie Súdnej rady SR neuvádza, ktorý konkrétny ústavný dôvod nezlučiteľnosti napĺňa členstvo sudcu v poradnom výbore prezidenta.

Neuvádza sa to ani v náleze Ústavného súdu SR, na ktorý sa uznesenie Súdnej rady odvoláva. Naopak Ústavný súd SR napr. výslovne uvádza, že poradný výbor prezidenta nie je orgánom verejnej moci, uviedol.

Sudkyňa Najvyššieho súdu SR Zuzana Ďurišová čaká na písomné vyhotovenie rozhodnutia súdnej rady a jeho dôvody a potom zváži ďalší postup. Zatiaľ členstvo vo výbore neukončila, uviedla. Podľa Súdnej rady SR aktívny sudcovia Juraj Babjak a sudkyňa Zuzana Ďurišová nemôžu byť členmi poradného výboru prezidenta, ktorý Andrej Kiska zriadil v súvislosti s výberom kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR.

Na rokovaní Súdnej rady SR v pondelok väčšina členov hlasovala za uznesenie, v ktorom konštatovali, že v súlade s nálezom ústavného súdu je členstvo sudcu v poradnom výbore prezidenta nezlučiteľné s funkciou sudcu. Zároveň zdôraznili, že sudcovia Babjak a Ďurišová sú povinní skončiť svoje členstvo v poradnom orgáne prezidenta.

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková v tejto súvislosti sudcom odporúča, že ak chcú niekomu radiť, aby to bolo neformálne. Uznesenie Súdnej rady SR nemá žiadne právne účinky, myslí si to poradca prezidenta Ján Mazák.

Bolo totiž prijaté za výrazného porušenia zákonnosti a ústavnosti, pretože za jeho prijatie hlasovali aj dvaja nevymenovaní kandidáti na ústavných sudcov, ktorí boli zjavne zaujatí, pričom bez ich hlasov by uznesenie nezískalo potrebný počet hlasov, myslí si Mazák. Súdna rada sa problémom zaoberala na základe žiadosti ministra spravodlivosti Tomáša Boreca.

Minister totiž dostal v septembri podnet od jedného z neúspešných kandidátov na ústavného sudcu Jána Bernáta. Podľa neho sa sudcovia členstvom v poradnom výbore mohli dopustiť závažného disciplinárneho previnenia.

Hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová po rozhodnutí Súdnej rady SR uviedla, že im nešlo v tomto prípade o to, aby sudcov trestali, ale predovšetkým o to, aby sa do budúcna vyjasnila sporná otázka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #sudca #Andrej Kiska #Juraj Babjak