Útok v autobuse v Žiline sa skončil smrťou

Agresivita a útoky v mestskej hromadnej doprave v rôznych kútoch Slovenska majú čoraz šokujúcejšie rozmery, najnovší prípad v Žiline sa skončil tragédiou. Muž, ktorého v sobotu večer mladík vykopol z autobusu, dva dni po útoku zomrel v nemocnici.

22.10.2015 20:00
autobus, žilina, napadnutie, Foto:
K útoku s tragickými následkami prišlo, keď autobus zastavil na zastávke v Závodí.
debata (43)

Mladík je okrem výtržníctva obvinený aj zo zločinu zabitia. Súd včera rozhodol o vyšetrovacej väzbe. „Obvinený bol vzatý do väzby, keďže existuje dôvodná obava, že bude pokračovať v trestnej činnosti,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa.

Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, 26-ročný obvinený si nechal čas na rozhodnutie, či podá sťažnosť. Ak ho súd uzná vinným, za útok s následkom smrti mu hrozí 3– až 8-ročné väzenie. K útoku prišlo ešte v sobotu o pol ôsmej večer po zastavení autobusu na zastávke v mestskej časti Žiliny v Závodí. Muži sa podľa dostupných informácii poznali. Už pred napadnutím došlo medzi nimi k slovnej potýčke.

„Podľa dosiaľ zistených informácií fyzickému napadnutiu predchádzal verbálny konflikt pre nevyjasnené účty. Následne obvinený muž poškodeného kopol, v dôsledku čoho vypadol z autobusu na chodník,“ informovala krajská policajná hovorkyňa zo Žiliny Jana Balogová.

Incident ohlásil vodič na dispečing dopravného podniku, odkiaľ volali záchranárov aj políciu. Tí boli podľa riaditeľa žilinského dopravného podniku Ján Barienčíka na mieste „za približne 5 až 6 minút“. Muž po útoku zostal ležať na zastávke, kde sa o neho do príchodu záchranárov starali ďalší cestujúci.

Obvinený muž sa pri príchode na súd skrýval pod... Foto: REDAKCIA PRAVDA
súd, žilina, napadnutie, autobus Obvinený muž sa pri príchode na súd skrýval pod bundu.

Vodič si všimol, že medzi oboma cestujúcimi došlo ku krátkej slovnej roztržke niekoľko zastávok pred samotným napadnutím, ale podľa Barienčíka nepokračovala, a tak sa venoval ďalšej jazde. K napadnutiu došlo až keď autobus zastavil na zastávke, na ktorej zrejme plánoval jeden z mužov vystúpiť z autobusu. Vtedy útočník 47-ročného muža vyhodil von, ten utrpel vážne poranenia hlavy, ktorým v nemocnici podľahol.

Brutálne napadnutia zažili cestujúci tento rok aj v Prešove, Košiciach i Bratislave. V Prešove v januári traja mladíci zaútočili na muža, ktorý ich upozornil, aby sa správali slušne. Muža na zastávke vytiahli z trolejbusu a pokračovali v bitke.

Obeť skončila so zraneniami v nemocnici. Dvom obžalovaným nedávno súd vymeral úhrnný trest vo výške 14 a 16 mesiacov, pod probačným dohľadom budú 20 a 24 mesiacov, tretí bol odsúdený na 250 hodín povinnej práce.

V Bratislave tento rok zatiaľ zaznamenali 20 incidentov medzi cestujúcimi, vlani ich za celý rok bolo 26. Vandalizmus a agresivitu chce bratislavský dopravný podnik znižovať zavedením kamerového systému. Podľa hovorkyne dopravného podniku Adriany Volfovej vonkajším a vnútorným kamerovým systémom sú vybavené nové autobusy, električky a trolejbusy.

„Okrem nových vozidiel sú kamerami vybavené ešte ďalšie autobusy,“ uviedla na otázku, či kamery majú všetky vozidlá. Kamerový záznam na vyžiadanie odovzdáva dopravný podnik polícii. Ak problém medzi cestujúcimi zaznamená vodič, okamžite má podľa predpisov kontaktovať dispečing, ktorý hneď zistí polohu vozidla a na miesto vyšle buď hliadky, alebo zabezpečí aj príchod polície, prípadne záchranky.

Podľa psychológa Miroslava Kohuťára funkčný kamerový systém môže pomôcť pri zdokumentovaní, že k útoku došlo. „Je tiež dobré, ak je tam nápis, že priestor je monitorovaný kamerou. Ale možno by pomohli aj sprievodcovia, ktorí kedysi v mestskej doprave bývali, ale na to zrejme dopravné podniky nemajú prostriedky,“ myslí si Kohuťár.

Dôležité podľa neho tiež je, aby v takýchto prípadoch zareagovali aj spolucestujúci. „Mnohí sa boja, ale drvivá väčšina má v ruke mobil, mohli by preto zavolať políciu alebo upozorniť vodiča, že sa niečo deje. Vodič sa jedným tlačidlom spojí s dispečingom a tam môžu rýchlo zavolať políciu,“ hovorí psychológ.

Pripúšťa však, že mnohí ľudia sa boja aj preto, že agresivita útočníka sa môže obrátiť proti nim, ako sa to stalo v Prešove. Podľa psychológa je v takej chvíli dôležité, aby pri človeku, ktorý na útočníka upozorní, bolo viac ľudí, aby nezostal osamotený a cestujúci by sa mali voči agresorovi spojiť.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #autobus #napadnutie