Nemocnicu sv. Michala v Bratislave otvoria o dva týždne

Po dlhých rokoch štát otvára novú nemocnicu. Určená je síce pre policajtov, vojakov či hasičov, ministerstvo vnútra však tvrdí, že miesto v nej bude aj pre verejnosť. Prví pacienti by mali navštíviť Nemocnicu sv. Michala v Bratislave začiatkom novembra. Okrem lôžkovej časti v nej budú aj ambulancie všeobecných lekárov a špecialistov.

23.10.2015 07:00
nemocnica sv. Michala, nemocnica, Foto: ,
Nová nemocnica na Cintorínskej ulici v Bratislave.
debata (12)

Zriaďovateľom nemocnice je ministerstvo vnútra. Na jej výstavbu dalo 50 miliónov eur. Rezort pripomína, že ide o prvú novú nemocnicu postavenú za posledných 25 rokov na Slovensku a chváli sa, že je vybavená najmodernejšími prístrojmi. Bude v nej 110 postelí.

Silové zložky majú svoje zariadenie na bratislavskej Patrónke, kde sú väčšinou lôžkové oddelenia. Ambulancie zase sídlia v poliklinike na Cintorínskej ulici, pri ktorej vyrástla nová nemocnica. Do nej by sa v priebehu dvoch týždňov malo presťahovať osem oddelení a 50 ambulancií.

„Sťahovanie pacientov na lôžkach ešte neprebehlo, koľkých z nich budeme presúvať a koľkí budú prepustení, zatiaľ nevieme spresniť,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, ktorý doplnil, že nemocnica bude určená aj širokej verejnosti. „Deväťdesiat percent klientely bude verejnosť, desať percent bezpečnostné zložky,“ dodal.

Nová nemocnica, ktorá sa nachádza v centre mesta, by mohla prilákať viac pacientov. Podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva Petra Bublu by však nemala suplovať staršie zariadenie na Mickiewiczovej, ktoré patrí pod Univerzitnú nemocnicu v Bratislave a nachádza sa neďaleko. „Univerzitná nemocnica plne funguje naďalej, ale je na rozhodnutí pacientov, kde sa budú chcieť liečiť,“ dodal Bubla.

Peniaze na výstavbu získalo ministerstvo aj predajom prebytočných nehnuteľností. Za 860 položiek vrátane zdravotníckej techniky zaplatilo takmer 23 milióna eur. Pôvodné zariadenie a prístroje sú zastarané, použijú z nich menej ako desať percent. Najdrahšiu položku tvoria diagnostické prístroje, jeden CT prístroj vyšiel na 1,3 milióna eur.

Izby budú mať štandardné vybavenie, tak ako je to v európskych nemocniciach. Na slovenské pomery však budú nadštandardné, napríklad každá izba bude mať vlastné sociálne zariadenie. V uvoľnenom areáli nemocnice na Patrónke by mala vyrásť nová koncová univerzitná nemocnica za 250 miliónov eur.

Prevádzkovať by ju mal súkromný investor. Rezort zdravotníctva v júli vybral 5 konzorcií, s ktorými vedie súťažný dialóg. Víťaz tendra by mal byť známy koncom tohto roka. Univerzitná nemocnica bude určená pre najťažších pacientov, počíta sa v nej so 40-tisíc hospitalizáciami ročne a 700 posteľami.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #Nemocnica sv. Michala