Riaditeľka školy mala 'vypaľovať' kolegyne

Podobnú aféru si naše školstvo nepamätá. Riaditeľku, ktorá mala byť príkladom pre žiakov i učiteľský zbor, polícia odviedla rovno zo školy v putách. Podľa nej mala riaditeľka svoje podriadené vydierať a oberať o časť mzdy.

29.10.2015 20:00
debata (46)

Šéfka jednej zo základných škôl v Prešove Natália T. (59) si tak nekalými praktikami mala za tri roky privyrobiť takmer osemtisíc eur. „Prešovský krajský vyšetrovateľ obvinil 59-ročnú riaditeľku školy zo zločinu vydierania,“ povedal k prípadu hovorca prešovského policajného riaditeľstva Daniel Džobanik. Ako ďalej dodal, riaditeľka mala podľa doterajších zistení nútiť štyri učiteľky, aby jej každý mesiac odovzdávali časť platu. Vyhrážala sa im pritom prepustením zo zamestnania. V prípade dokázania viny jej hrozí trest štyri až desať rokov za mrežami, poľahčujúce okolnosti by ju však mohli dostať na slobodu skôr.

Prečítajte si glosu Petra Javůrka Systém.

Ženy mali nadriadenej odvádzať časť koncoročných odmien, ďalej z odmien za účasť praktikantov na vyučovaní, za krúžkovú činnosť a z osobného ohodnotenia. Celkovo sa suma za tri roky vyšplhala presne na 7 870 eur.

Hovorca prešovských policajtov potvrdil, že učiteľky požiadavkám riaditeľky vyhoveli, lebo sa báli. „Výpalné“ jej podľa jeho slov odovzdávali priamo do ruky alebo prevodom na účet. „Obvinená je od stredy v cele policajného zaistenia. Teraz je na rade prokurátor. Je na ňom, či podá návrh na väzobné stíhanie. V prípade, že tak rozhodne, o tom, či bude stíhaná na slobode, alebo vo väzení, rozhodne súd,“ uviedol Džobanik.

Riaditeľka mala podľa jednej z kolegýň udržiavať všetky štyri učiteľky v napätí. „Zo začiatku o sebe navzájom nevedeli. Mysleli si, že sú v tom samy, aj preto sa jej dlho neodvážili postaviť,“ prezradila učiteľka, ktorá si neželala uviesť svoje meno.

Podľa psychológa Roberta Máthého je strach učiteliek pochopiteľný. Vysvetlil, že boli v asymetrickom postavení vedúca a podriadené a tie môžu vyhovieť aj takýmto požiadavkám. „Akceptujú ich skôr zo strachu, z rešpektu a obáv, že by sa im v opačnom prípade mohla nejakým spôsobom pomstiť,“ mieni Máthé.

Ministerstvo školstva o prípade vie. Tvrdí, že ono nemôže riaditeľke pozastaviť výkon povolania alebo ju odvolať z funkcie. Podľa neho má teraz konať polícia a zriaďovateľ školy, ktorým je mesto. To, ako bude samospráva postupovať ďalej, by mala v pondelok rozhodnúť rady školy. „Hneď ako primátorka Prešova Andrea Turčanová dostala informáciu o zadržaní pani riaditeľky, iniciovala mimoriadnu schôdzu rady školy. Vo všeobecnosti môže riaditeľku na základe odporúčaní rady odvolať,“ reagovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová. Školu zatiaľ riadi zástupkyňa riaditeľky.

Právnik Július Ernek upozorňuje, že hoci je riaditeľka obvinená zo spáchania trestného činu vydierania, môže podať podnet na dohodu o vine a treste. To by mohlo znamenať zníženie trestu o jednu tretinu pod dolnú hranicu zákonom ustanovenej trestnej sadzby. Pomôcť by jej mohli aj prípadné poľahčujúce okolnosti. „Za také by bolo možné považovať napríklad to, že obvinená pred spáchaním trestného činu viedla riadny život, dobrovoľne by nahradila spôsobenú škodu, priznala sa k činu a úprimne ho oľutovala,“ vysvetlil Ernek.

Právnik tiež pripomenul, že na druhej strane by riaditeľke mohol priťažiť fakt, že zneužila svoje postavenie na dosiahnutie neoprávnenej výhody. Ak budú prevažovať poľahčujúce okolnosti, obvinenej by hrozilo, že za mrežami pobudne štyri roky až 80 mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školstvo #vydieranie