Minister zdravotníctva Čislák ostáva vo funkcii, opoziční poslanci ho neodvolali

Minister zdravotníctva Viliam Čislák ostáva naďalej vo funkcii. Poslancom opozície sa totiž nepodarilo ho na piatkovej mimoriadnej schôdzi odvolať. Z prítomných 112 poslancov za vyslovenie nedôvery hlasovalo 38, proti bolo 74 poslancov, nikto sa nezdržal.

30.10.2015 08:24 , aktualizované: 20:31
Viliam Čislák, minister zdravotníctva Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák.
debata (54)

Na odvolanie člena vlády bolo treba 76 hlasov. Predkladateľ návrhu Július Brocka (KDH) si napriek tomu nemyslí, že išlo o zbytočnú schôdzu, ako ju označili premiér Robert Fico a niektorí poslanci Smeru. Občania teraz budú viac citliví na „tety Anky“, uviedol vo svojom záverečnom vystúpení Brocka.

Krátko po ôsmej hodine predseda parlamentu Peter Pellegrini vyše deväť hodín trvajúcu 57. schôdzu ukončil.

Vláda okráda občanov, vyhlásil Matovič

Vláda okráda občanov, ktorí sú na kolenách, vyhlásil v parlamentnej rozprave k odvolávaniu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič. Podľa poslanca „košická zdravotnícka mafia na čele s donom Pavlom parazituje na verejných zdrojoch ako pijavica“.

Matovič zdôraznil, že nemožno oddeliť pôsobenie Čisláka ako ministra od jeho pôsobenia ako štátneho tajomníka pred jeho vymenovaním do funkcie.

Ján Mičovský (OĽaNO) za vážnejšie ako pochybenia ministra považuje jeho nečinnosť. Poukázal však aj na kauzy, ktoré označil za „kvapky, ktoré sa zlievajú, až sú z nich vlny“. Peter Osuský (nezaradený) to prirovnal skôr k rozmočenej zemi, trasovisku, v ktorom sa minister ocitol. Osuský podľa vlastných slov súcití s ministrom Čislákom, pretože podľa neho dostal nesplniteľnú úlohu robiť dojem. „Odvolávame ho ako symbol,“ povedal Osuský.

Aj nezaradený poslanec Viliam Novotný prízvukoval, že ministra sa nesnažia odvolať preto, že niečo spravil, ale, naopak, preto, že nekonal. Médiá podľa neho takmer každý týždeň prinášajú informácie o nových škandáloch, ale minister sa nesnaží o ich vyšetrenie, ani o to, aby sa neopakovali.

Ako Novotný pripomenul, vedúci služobného úradu ministerstva Martin Senčák po kauze predraženého tendra na stravovanie v nemocniciach síce odišiel z ministerstva, ale dostal funkciu podpredsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Jeho šéfka Monika Pažinková má zase podľa Novotného prepojenie na „tetu Anku“, s ktorou podniká Pažinkovej manžel.

Peniaze na zvýšenie platov sú, tvrdí Čislák

Minister zdravotníctva Viliam Čislák odmieta tvrdenia, že nezabezpečil financie na zvyšovanie platov zdravotníkov. „Sú garantované, pretože v rozpočte na budúci rok sú viazané na tento účel,“ vyhlásil Čislák počas svojho vystúpenia v Národnej rade SR. Opoziční poslanci sa ho na piatkovej mimoriadnej schôdzi snažia odvolať z funkcie.

Čislák tiež pripomenul, že pravidvý nie je ani ďalší argument na jeho odvolanie, a to tvrdenie, že súčasný riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslav Vaďura ako riaditeľ bratislavskej fakultnej nemocnice predal jej pozemky. Podľa Čisláka sa predaj neuskutočnil a následná kontrola nenašla žiadne pochybenie.

Minister poprel obvinenia, že by nerobil nič proti korupcii v zdravotníctve. Podľa Čisláka zavedenie protikorupčných liniek bolo dôležité a odmietol snahy opozície tento krok zľahčovať. Pripomenul tiež zákonnú zmenu spôsobu komunikácie lekárov a farmaceutických firiem. „Aj toto je krok proti korupcii,“ uviedol minister.

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) vytkol ministrovi, že sa vo svojom vystúpení nevenoval kauze bývalého riaditeľa VšZP Marcela Foraia. „Ani slovom ste sa nevenovali zmluvám s tetou Ankou,“ pripojil sa aj Pavol Zajac (KDH). Podľa neho Čislák v tomto prípade nevyvodil politickú zodpovednosť, pretože tá sa týka politika, nie manažéra štátnej firmy.

Dušan Jarjabek (Smer-SD) zopakoval slová premiéra Roberta Fica, že ide o zbytočnú schôdzu. Július Brocka (KDH) pripustil, že opozícii sa ministra odvolať nepodarí, inštitút vyslovenia nedôvery je však podľa neho dôležitý, lebo nedôveru Smeru-SD vyslovia v ďalších voľbách občania.

Brocka vo svojom vystúpení pripomenul kauzu „tety Anky“, ale aj piešťanského CT a predaja pozemkov bratislavskej fakultnej nemocnice. „Jedna teta Anka oberie zdravotníctvo o viac peňazí ako sto skorumpovaných lekárov,“ vyhlásil Brocka. Ministra tiež obvinil, že nedokáže zabezpečiť financovanie rezortu. Minister nesie zodpovednosť za situáciu v rezorte a podľa Brocku by preto mal byť z funkcie odvolaný.

Fico sa Čisláka zastal

Ministra zdravotníctva sa zastal premiér Robert Fico. Ako pripomenul, Čislák odvolal z funkcie Foraia, čiže konal. Súčasnú opozíciu obvinil, že keď bola pri moci, kryla rozkrádanie a vpustila do zdravotníctva finančnú skupinu Penta. Fico vyhlásil, že platy v zdravotníctve neustále narastajú a budú sa zvyšovať aj od budúceho roka. Zdravotníctvo podľa neho nie je v ideálnom stave, ale Čislák za jedenásť mesiacov urobil, čo mohol. Odvolávanie ministra označil za absurdné a nezmyselné. Ako upozornil, do volieb je 120 dní.

Premiér tiež povedal, že podľa jeho informácií sa opozícia bude snažiť odvolať aj jeho. Takú schôdzu už vopred označil za zbytočnú.

Dôvodom na vyslovenie nedôvery Čislákovi má byť aj vymenovanie Vaďuru za šéfa VšZP, ktoré bolo podľa skupiny opozičných poslancov netransparentné. Svoje tvrdenia odôvodňujú okrem iného kúpou 64-vrstvového CT prístroja za 1,4 mil. eur, keď bol menovaný vo funkcii riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Problémom je podľa skupiny poslancov tiež neschopnosť ministra zdravotníctva zabezpečiť dostatok príjmov v rezorte na finančné krytie platov zdravotníkov. Ministri tvrdia opak, v niektorých prípadoch by mala byť mzda zdravotníckych pracovníkov podľa nich vyššia v priemere aj o 200 eur. Podpredseda Sekcie zdravotníctva SDKÚ-DS Valerián Potičný však upozornil na nezvyšovanie platov sestier. „Dokonca mnohým aj klesnú. Nebudú sa totiž rátať odpracované roky,“ uviedol.

Opozičné strany predložili návrh na vyslovenie nedôvery Čislákovi v pondelok, podpísalo ho 40 opozičných poslancov strán KDH, OĽaNO, SaS, Most-Híd a časť nezaradených zákonodarcov.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #Viliam Čislák