Baletné hviezdy zatancujú v SND na podporu onkológie

Hviezdy baletných scén zatancujú i tento rok na tradičnej charitatívnej akcii Baletu Slovenského národného divadla a Národného onkologického ústavu Umenie pre život.

02.11.2015 15:16
debata

Tanečný galavečer sa uskutoční vo štvrtok 5. novembra o 19:00 v sídle Slovenského národného divadla (SND) na Pribinovej ulici v Bratislave. Ako informovala Lucia Chovanová z tlačového a komunikačného referátu Národného onkologického ústavu (NOÚ), v poradí piate pokračovanie tanečného predstavenia na podporu aktivít onkologického ústavu je tento rok spojené s 25. výročím existencie novodobého Národného onkologického ústavu na Klenovej ulici v Bratislave.

Výročie existencie oslávi špeciálny program baletného galavečera. „Myšlienku prepojenia onkológie a umenia prídu podporiť samé zvučné mená – prví sólisti najrenomovanejších svetových baletných scén, ako sú: Silvia Azzoni (Hamburský balet), Jolanda Correa a Joel Carreno (Nórska národná opera a balet), Maria Kochetkova (American Ballet Theatre) či Kristína Kretova a Artem Ovčarenko (Veľké divadlo v Moskve),“ zdôraznila Lucia Chovanová. Dodala, že na Slovensku si po niekoľkoročnej pauze zatancuje jeden z našich najúspešnejších tanečníkov Jozef Varga, ktorý je prvým sólistom Holandského národného baletu. Práve Jozef Varga patril k tým tanečníkom, ktorí otvárali prvé podujatie pod hlavičkou Umenie pre život. Publikum sa môže tešiť aj na tanečníkov z Baletu SND na čele s primabalerínou Rominou Kolodziej.

Cieľom podujatia Umenie pre život je podpora aktivít NOÚ zameraných na zvýšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, komfortu pacientov a na rozvoj pracovísk ústavu. Súčasťou podujatia bude aj predstavenie novej špeciálnej edície poštovej známky, ktorá pripomína výročie NOÚ. Známku vydáva Slovenská pošta a jej autorom je maliar Róbert Jančovič, dodala Lucia Chovanová z tlačového a komunikačného referátu NOÚ.

O podujatí informuje Slovenské národné divadlo na svojej webstránke www.snd.sk. Divadlo okrem iného pripomína, že „názov Umenie pre život vychádza z filozofie NOÚ – Umenie liečiť a Združenia priateľov NOÚ – Umenie pomáhať“. Súčasťou galapredstavenia bude opäť aj originálna výstava hodnotných umeleckých diel zo zbierky NOÚ, ktoré doposiaľ neboli nikde vystavované.

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #SND #Národný onkologický ústav