Je prípad riaditeľky z Prešova len špičkou ľadovca?

Osud riaditeľky prešovskej základnej školy, ktorá mala svoje podriadené oberať o časť mzdy, je teraz v rukách primátorky mesta Andrey Turčanovej. Tá sa má rozhodnúť, či jej pozastaví výkon funkcie, alebo ju z nej odvolá.

04.11.2015 07:00
debata (11)

Takýto nejednoznačný návrh jej v utorok predložila školská rada. Zdá sa však, že v Prešove nejde o ojedinelý prípad. Podobné scenáre údajne fungujú vo viacerých základných či v umeleckých školách.

Riaditeľka Natália T. (59) je obvinená zo zločinu vydierania a po prepustení z väzby ju stíhajú na slobode. Podľa polície mala nútiť svoje štyri podriadené, aby jej každý mesiac odovzdávali časť odmien. Od júna 2012 do marca 2015 mala od nich získať 7 870 eur. Takéto praktiky údajne začala riaditeľka uplatňovať rok po nástupe do funkcie.

Mesto, ktoré je zriaďovateľom školy, môže v tomto prípade konať až na základe rozhodnutia rady školy. Tá dostala v pondelok od svojej predsedníčky Jany Kozelovej na stôl dve verzie návrhov. Jeden odporúčal mestu pozastavenie výkonu funkcie riaditeľky do právoplatného rozhodnutia súdu alebo jej odvolanie a v druhom navrhoval iba odvolanie. Prvý návrh dostal šesť hlasov.

Za druhý hlasovalo päť členov rady. Informáciu, kto ako hlasoval, rada zverejniť nechce. „Keďže rozhodnutie rady nebolo jednoznačné, pani primátorka sa stretne s právnikom a po porade s ním sa rozhodne o ďalšom kroku,“ povedal pre Pravdu Milan Grejták z tlačového oddelenia mesta. Ako dodal, situácia sa rieši, ale netreba konať unáhlene.

Za riaditeľku sa postavil člen mestskej rady a poslanec mesta Stanislav Kahanec: „Ja osobne som si jej určité konanie vážil. To, že teraz zlyhala, ešte neznamená, že vo svojej funkcii robila zle všetko,“ mieni Kahanec.

Tvrdí, že riaditeľka dostala školu z červených čísel a dbala aj o ochranu majetku školy, preto dala okolo nej postaviť plot. Riešenie vidí v dosadení vedenia školy z vonkajšieho prostredia, ktoré bude mať prirodzenú a dostatočnú autoritu na to, aby sa znormalizovali pomery v škole.

S týmto názorom sa stotožňuje aj psychológ Robert Máthé. Podľa neho je v tejto situácii zmena priam žiaduca a človek „zvonku“ by mal lepšie predpoklady na to, aby do života školy priniesol férovosť.

Prezidentka komory učiteľov Mária Barancová upozorňuje na to, že práca riaditeľov sa nekontroluje. Nemajú povinnosť zverejňovať, ako rozdeľujú odmeny či osobné príplatky. Barancová tiež pripustila, že podobných prípadov môže byť na Slovensku viac. Komora učiteľov si však žiadny iný takýto prípad nepamätá a o ničom nevie ani ministerstvo školstva.

V Prešove už podľa informácií zverejnených na stránkach venujúcich sa korupcii mali jednu odhalenú kauzu s vyplácaním odmien. V roku 2012 mal hlavný kontrolór mesta odhaliť, že v jednej zo základných umeleckých škôl v Prešove vyplatil riaditeľ svojim zamestnancom v roku 2009 odmeny až v celkovej sume vyše 57-tisíc eur.

Jeden zamestnanec dokonca dostal v spomínanom roku odmeny 12 300 eur. Riaditeľ to odôvodnil tým, že pracovník si plnil dobre svoje virtuálne úlohy. Kontrola tiež zistila, že na odmeny neboli v rozpočte vyčlenené žiadne peniaze. Napriek tomu dostali niektorí zamestnanci odmeny vo výške 100 percent svojho platu, v určitých mesiacoch aj vo výške 144 až 363 percent platu.

Bývalá učiteľka tejto umeleckej školy pre Pravdu povedala, že keď pred piatimi rokmi upozornila zriaďovateľa školy na možné podvody v účtovníctve a vraj mala aj dôkazy, dostala od neho nečakanú odpoveď.

„Napísali mi, že škola má právnu subjektivitu, nemôžu teda konať a musím to riešiť len so svojím nadriadeným,“ tvrdí učiteľka, ktorá nechcela zverejniť svoje meno. Potom sa podľa nej spustila mašinéria útokov proti jej osobe, ktorá ju donútila k odchodu zo školstva.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #riaditeľka