Kiska: Štáty V4 nesmú spájať sebecké záujmy

Štáty Visegrádskej štvorky (V4) by sa podľa prezidenta Andreja Kisku nemali dostať do pozície, že pre sebecké záujmy budú vystupovať voči EÚ. Kiska v prejave na medzinárodnej konferencii Tatra Summit v Bratislave takisto označil súčasnú migračnú vlnu v EÚ za jednu z najvážnejších kríz.

05.11.2015 12:54
Kiska, Foto: ,
Prezident Andrej Kiska
debata (210)

„Bolo by proti nášmu spoločnému záujmu, keby sme premenili strednú Európu na zoskupenie, ktoré robí v EÚ ťažkosti a ktoré spája nepodstatná, sebecká a krátkozraká politická agenda zameraná na kritiku Bruselu,“ povedal Kiska.

Podľa hlavy štátu musí byť princíp zjednotenej a slobodnej Európy nenahraditeľným aj pre štáty v stredoeurópskom regióne. „Nezabúdajme na našu pohnutú minulosť. Vďaka znovuzjednoteniu Európy bol potenciálne nestabilný región pripojený k západu. Som presvedčený, že zakladatelia visegrádskej spolupráce to tiež mali na mysli, keď pevne verili, že nikdy nedovolíme návrat temnej minulosti rozdeľovania,“ uviedol Kiska.

Za vážny problém pre Európu Kiska označil skutočnosť, že nedokáže zabezpečiť ochranu hraníc EÚ a schengenského priestoru voľného pohybu osôb. Povedal tiež, že Európa nie je schopná efektívnejšie odlíšiť migrantov, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu, od tých, ktorí iba využívajú situáciu a prichádzajú do regiónu z iných dôvodov.

210 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Andrej Kiska #migračná kríza