Ridzoň: Pôjdeme zisťovať, ako veľmi zničil požiar chránené vtáčie územie

Rozsiahly lesný požiar v Levočských vrchoch zasiahol aj chránené vtáčie územie s viacerými vzácnymi druhmi vtáctva. Ide o jedno z najvýznamnejších území napríklad pre orla skalného. Podľa Jozefa Ridzoňa z ochranárskej organizácie SOS BirdLife Slovensko vtáky teraz našťastie nehniezdia, celkový dosah požiaru bude citeľný až na jar, keď im budú chýbať hniezdiská.

06.11.2015 13:00
debata

Ako veľmi poškodil požiar chránené vtáčie územie?
Nie je to prvá rana pre toto územie. V posledných rokoch zažilo viaceré kalamity, či už veterné, alebo spôsobené podkôrnym hmyzom. Aj preto tu zostalo zachovaných málo starších lesných porastov, ktoré majú veľký význam pre zachovanie vtáctva. Teraz časť z nich ľahla popolom. Pre niektoré druhy lesných sov, ako pôtik kopcatý či kuvičok vrabčí, ktoré tam majú posledné miesto na hniezdenie, to môže byť problém.

Môžete to konkretizovať?
Bude to znamenať, že hniezdny biotop na nejaký čas pre vtáctvo nebude využiteľný. Hlavný problém je ten, že v starších veľkých lesných porastoch sú posledné miesta, kde si vtáci v dutinách môžu nájsť miesto na hniezdenie. Ak porasty úplne zaniknú, tak logicky zanikne aj hniezdny biotop.

Hrozí aj vyhynutie niektorých druhov na tomto území?
To nie. Chránené územie je veľké, ale môže sa to dotknúť niektorých párov, ktoré odtiaľto odídu. V takomto území sa počíta každý pár.

Boli ste sa už na mieste požiaru pozrieť?
To sme ešte nestihli a ani to v čase hasenia nie je vhodné. Iba by sme tam prekážali. Keďže nie je hniezdne obdobie, je vhodné počkať na neskôr, keď budú jasné reálne dosahy. Ale určite sa tam v najbližších dňoch pôjdeme pozrieť.

Čo tam budete zisťovať?
Teraz je to len o tom, vidieť, aké sú dosahy na biotop, či oheň zničil aj priamo lokality hniezdneho výskytu. Či sú dotknuté aj nejaké kvalitnejšie biotopy a vzácnejšie druhy vtákov. Vplyv na vtáctvo bude zrejmý až niekedy na jar, keď im budú chýbať hniezdiská. Preto tam nemusíme ísť hneď a zavadzať hasičom. Keby požiar vypukol počas hniezdenia, to už by bola iná, horšia situácia.

Takže aspoň nejaké šťastie v nešťastí.
Určite, lebo napríklad nedávno bola víchrica v Tatrách a okolí a tá bola práve v období hniezdenia. Niekoľko párov orlov a iných dravcov kvôli tomu nemohlo vyhniezdiť, teda vysedieť vajíčka a vyviesť mláďatá.

Nemôže byť chránené vtáčie územie pre požiar zrušené?
Našťastie sa tento požiar už podarilo lokalizovať a nerozšíril sa aj do iných cenných a zachovalejších častí, takže stále zostáva v území dosť hodnôt hodných ochrany. Skôr je to tak, že toto územie má naozaj poriadnu smolu, lebo okrem veterných a iných kalamít tu máme teraz ešte požiar.

Aký význam má Chránené vtáčie územie Levočské vrchy v celoslovenskom meradle?
Na Slovensku máme takých významných ako Levočské vrchy päť území. Je to jedno z najvýznamnejších území pre orla skalného. Ešte sú tam viaceré významné druhy. Napríklad chrapkáč poľný, ktorý hniezdi predovšetkým na lúkach v nižších častiach územia, takže jeho sa našťastie požiar nedotkol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #lesný požiar #chránené územie