Dodávateľ kompy Vojka-Kyselica má údajne korene v Interblue

Na prevádzku kompy medzi Vojkou a Kyselicou podpísal štát, prostredníctvom svojho podniku Vodohospodárska výstavba, zmluvu s firmou Ponton City a.s., ktorej vlastnícke korene smerujú k spoločnosti s rovnakou adresou, akú mala garážová firma Interblue, spájaná s kauzou emisií. Uviedli to na pondelkovom brífingu poslankyňa bratislavského Starého mesta Veronika Remišová, predseda hnutia OĽANO Igor Matovič a predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic.

09.11.2015 15:09
debata (72)

Upozornili, že výška zazmluvnenej čiastky na obstaranie 200-tonovej kompy je 25 mil. eur na obdobie 15 rokov, no v prípade zmeny cien nafty, na ktorú je podľa zmluvy naviazaná cena prevádzky kompy, sa môže celková čiastka vyšplhať až na 75 mil. eur počas 15 rokov.

Druhým polovičným vlastníkom firmy Ponton City je podľa informácií Remišovej firma Spinex s.r.o., ktorú vlastní košické družstvo BJMC. Podiel 92 % v tejto firme nadobudol v roku 2013 Jozef Blaško, ktorý by mal byť príbuzným Ľubomíra Blaška, ktorý sa mal snažiť získať vplyv v strane Smer.

Matovič a Lipšic na pondelkovom brífingu informovali, že iniciujú zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentného výboru pre životné prostredie. Domnievajú sa však, že zmluva je pro forma legálna. Matovič zároveň tvrdí, že preplácanie vyšších objemov nafty ako reálne spotrebovanej je jednoznačný podvod. Obaja predsedovia taktiež podajú trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Matovič spolu s Lipšicom vyzvali premiéra SR Roberta Fica, aby odvolal ministra životného prostredia Petra Žigu a generálneho riaditeľa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Ladislava Lazára.

Majiteľom aj prevádzkovateľom kompy na základe verejnej súťaže je bratislavská firma Ponton City, a. s. Prevádzku kompy financuje Vodohospodárska výstavba, ale jej používanie pre verejnosť je bezplatné.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #kompa #Interblue #garážová firma