Zálohu na lyžiarsky výcvik v Detve požičal sponzor

Štátnu dotáciu na lyžiarsky výcvik chce využiť takmer každá škola. Pre niektoré z nich je problém dátum, kedy im budú peniaze vyplatené. Dostanú ich až v januári, kurzy však treba zabezpečiť v predstihu a zaplatiť zálohu.

10.11.2015 13:00
debata (2)

Niektorým školám s preddavkom pomohol sponzor, iné sa snažia dohodnúť s lyžiarskymi strediskami na neskorších platbách. Základnej škole Júliusa Juraja Thurzu v Detve požičal sponzor tisíc eur.

„Máme osvedčené stredisko, kde chodíme každý rok a sme tam spokojní. Trvali na zálohe, ale našťastie sa našiel človek, ktorý nám s tým pomohol. Stredisko nám po výcviku zálohu vráti a vyúčtuje normálnu cenu,“ hovorí riaditeľ Bohuslav Ilavský. Dodal, že 150 eur na žiaka je podľa neho postačujúca suma, minulý rok vyšiel výcvik na jedného 120 eur.

Vďaka štátnej pomoci si žiaci z Detvy doprajú bohatšiu stravu. „Keďže sú to účelovo viazané peniaze, treba ich využiť pre deti. Chodievame do Hriňovej, takže minimálne na doprave ušetríme,“ vysvetľuje Ilavský. Na lyžovačku ide asi 40 žiakov.

Oproti školám vo väčších mestách majú výhodu v tom, že výcvikové stredisko nemusia vyberať cez elektronické trhovisko, ale stačil im prieskum trhu. Podľa neho sa cez trhovisko nemusí vždy nájsť zariadenie, ktoré je najvhodnejšie.

„Niekto podlezie cenu, čo môže znamenať horšie podmienky, horšiu stravu a budú nespokojné deti aj rodičia. Cena je rozhodujúca aj pri výbere mimo trhoviska, ale prihliada sa i na skúsenosti napríklad z predošlých rokov,“ dodal riaditeľ detvianskej základnej školy.

Lyžiarske stredisko cez elektronickú aukciu hľadajú tie školy, u ktorých štátna dotácia presiahne štyritisíc eur bez DPH. Menším školám poväčšine s dvomi triedami v ročníku stačí prieskum trhu.

Zo zvolenského gymnázia ide na lyžiarsky prvý ročník gymnazistov. Zatiaľ rátajú s osemdesiatimi študentami. Zálohu nepotrebujú, s dodávateľom výcviku pripravujú zmluvu, podľa ktorej zaplatia až po kurze.

Aj Základnej škole s materskou školou Fraňa Kráľa v Poprade vyšlo lyžiarske stredisko v ústrety. „Nič sme vopred platiť nemuseli. Spravili sme objednávku, zarezervovali termín a bližšie informácie budeme riešiť tri týždne pred nástupom,“ poukázal riaditeľ Richard Bekess.

Podľa neho by im výška štátneho príspevku mala stačiť na pokrytie nákladov. „Ideme do Vyšných Ružbách. Minulý rok sme boli inde a pobyt na jedného žiaka stál 110 eur,“ uzavrel Bekess.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácia #sociálny balíček #lyžiarsky výcvik