Za hromadné žaloby pokuty až do 500 eur

Najvyšší súd, ktorý je zaplavený tisíckami žalôb od právnických firiem a ďalšie očakáva, sa snaží túto alarmujúcu situáciu riešiť. Keďže väčšina hromadných podaní smeruje na Občianskoprávne kolégium, jeho sudcovia navrhli včera predsedníčke súdu Daniele Švecovej dve možnosti postupu.

11.11.2015 13:30
debata (2)

Prvou je zastaviť prílev všetkých civilných vecí a rozdeliť ich rovnomerne ostatným kolégiám, druhou je prideliť 20 nových asistentov, ktorí sa prijímajú v týchto dňoch, práve na Občianskoprávne kolégium. Aj Švecová prišla s riešením, a to vytvoriť nový tím zamestnancov súdu, ktorý by prefiltroval veci z hľadiska prípustnosti dovolania. Ku ktorej možnosti sa priklonia, však neuviedli.

Podávaniu hromadných žalôb by mali zabrániť vysoké pokuty advokátom, až do 500 eur za jedno podanie, a dvojnásobné zvýšenie poplatku pri odvolaní a dovolaní sa proti rozhodnutiu nižších súdov. Tieto zmeny v Občianskom súdnom poriadku navrhli poslanci Smeru. Parlament by ich mal odsúhlasiť na prebiehajúcej schôdzi. Ak sa tak stane, zmena zákona by mala byť účinná ešte v novembri.

Na Občianskoprávne kolégium, ktoré má 23 sudcov, prišlo len v októbri 3 454 nových vecí, pričom sudcovia vybavili v tomto mesiaci 1 042. „V súčasnosti však celkovo zostáva 6 500 ešte nevybavených, čo je práca najmenej na päť rokov,“ upozornil hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík.

V posledný októbrový deň prišlo na Najvyšší súd 1 998 dovolaní, ktoré podala právnická spoločnosť zastupujúca firmu Lawyer Partners po tom, čo neuspela so žalobami na Okresnom súde v Lučenci. Týkajú sa nezaplatenia koncesionárskych poplatkov, penále z omeškania a tiež náhrad advokátskych trov. Táto spoločnosť podala len na okresné súdy v pôsobnosti Krajského súdu v Banskej Bystrici približne 8 800 žalôb.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #Najvyšší súd #žaloba #Najvyšší súd SR