Rodičom pridajú na škôlky, iným na cestu za prácou

K rodičom, ktorí svoje deti zverujú do opatery v jasliach či materských školách, bude štát štedrejší. Parlament v stredu schválil zvýšenie stropu príspevku, ktorý im vyplácajú každý mesiac úrady práce.

12.11.2015 12:00
Ján Richter Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.
debata (8)

Z terajšej maximálnej sumy 230 eur príspevok od januára vzrastie na 280 eur. Platí to však len v prípade, ak sa o dieťa do troch či výnimočne až do šiestich rokov veku starajú v súkromnom zariadení, prípadne sa mu venuje fyzická osoba so živnostenským oprávnením.

Rodičovi po novom odpadne povinnosť dokumentovať úradu práce každý mesiac všetky skutočne vynaložené máklady na starostlivosť.

Ak ho však rodič umiestni do škôlky zriadenej obcou, získa nárok len na príspevok do výšky 80 eur mesačne. A ak sa o dieťa bude starať napríklad starý rodič bez živnostenského oprávnenia, dostane za to iba toľko, čo teraz, teda 41,10 eura.

Podľa odhadov ministerstva práce by sa v budúcom roku mohol príspevok vyplácať asi na 3-tisíc detí. Ich rodičom by to malo umožniť lepšie si zosúladiť osobný a pracovný život. A zrejme vzniknú aj nové pracovné miesta v oblasti poskytovania starostlivosti o deti. Zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa je súčasťou druhého vládneho sociálneho balíčka.

Suma 280 eur sa odvodila z faktu, že od roku 2011, keď sa príspevok zvýšil na 230 eur, sa ceny sociálnych služieb zdvihli o približne 21 percent. Tomu aj zodpovedá jeho nárast o 50 eur. Prijatá novela zákona tiež zjednodušuje poskytovanie príspevku, ktorý sa vypláca z eurofondov.

Rodičovi po novom odpadne povinnosť dokumentovať úradu práce každý mesiac všetky skutočne vynaložené náklady na starostlivosť. Postačí mu jednorazovo priniesť zmluvu uzavretú so zariadením, v ktorej bude uvedená dohodnutá cena za starostlivosť o dieťa.

V diskusii návrh kritizoval najmä opozičný poslanec a exminister práce Jozef Mihál (SaS). „Rozmýšľajme rozumom!“ odmietol redukciu príspevku v prípade obecných zariadení. Ak predtým minister práce Ján Richter (Smer) argumentoval, že VZN obcí definujú poplatky za umiestnenie detí v škôlkach len na úrovni okolo 60 eur, Mihál tvrdil, že samosprávy ich stláčajú dolu umelo.

A keďže potom prevádzku škôlok musia dotovať peniazmi z vlastných rozpočtov, nezostáva im peňazí na iné ich zákonné kompetencie, napríklad na opateru seniorov a zdravotne postihnutých v domácnostiach. Richter však oponoval, že zvolené maximum 80 eur „nie je bulharská konštanta“, ale suma, ktorá vzišla z rokovaní so zástupcami ZMOS. Odmietol, že by si mali samosprávy riešiť rozpočtové problémy cez tento príspevok.

Mihál takisto žiadal pomerne o 21 percent, čiže na sumu 50 eur, zvýšiť aj príspevok náležiaci za opateru o dieťa starému rodičovi, no ani s týmto návrhom neuspel.

Ďalšie dva v stredu prijaté sociálne zákony by mohli pomôcť ľuďom hľadajúcim si prácu. Najväčším benefitom novely zákona o službách zamestnanosti by mal byť od budúceho roka poskytovaný nový príspevok – na podporu mobility za prácou. Na rozdiel od doterajšieho príspevku na presťahovanie sa za prácou už nárok naň nebude podmienený trvalým pobytom v novom pôsobisku žiadateľa.

Ak sa čo i len prechodne presťahuje do vzdialenosti aspoň 70 km, štát mu môže preplatiť 80 percent nákladov na bývanie, najviac však pol roka a v sume 250 eur mesačne. Znevýhodneným uchádzačom o prácu bude štát tento príspevok poskytovať ďalších šesť mesiacov, a to v sume maximálne 125 eur mesačne.

Dosiaľ sa príspevok na presťahovanie za prácou poskytoval jednorazovo, do výšky 1 327,76 eura. Podmienkou pre žiadateľa však bolo preukázať trvalý pobyt na novom pôsobisku. Keďže pri veľkých rozdieloch v cenách nehnuteľností v regiónoch s pracovnými príležitosťami mal len málokto šance kúpiť si nové bývanie, o príspevok bol minimálny záujem. V roku 2014 oň požiadalo 38 záujemcov, rok predtým 66.

V budúcom roku však ministerstvo práce očakáva aspoň 800 záujemcov. Ako už v utorok v rozprave potvrdil poslanec a ďalší niekdajší minister práce Július Brocka (KDH), úpravu príspevku víta aj opozícia. Súčasnú podmienku zmeny trvalého pobytu označil za „nezmyselnú požiadavku“.

Parlament schválil aj zákon o cezhraničnej spolupráci pri vysielaní zamestnancov na výkon prác pri poskytovaní služieb. Jeho hlavným cieľom je zharmonizovať v tejto sfére slovenskú a európsku legislatívu. Mal by zabrániť zneužívaniu vyslania, obchádzaniu pracovného práva aplikovaného na Slovensku a chrániť práva vyslaných zamestnancov.

Medzihranične fungovali napríklad viaceré slovenské pracovné agentúry, ktoré si založili pobočku v Česku, naverbovali slovenských zamestnancov do slovenských firiem, ale uplatňovali na nich českú legislatívu, ktorá pracovníkom zabezpečovala horšie podmienky ako na Slovensku. Slovenské subjekty pritom nemali ani možnosť kontrolovať a postihovať takéto nekalé praktiky. Nový zákon by im mal zamedziť.

Ako sa zmení príspevok na starostlivosť o dieťa

  • tento príspevok je štátna dávka určená rodičovi alebo zákonnému zástupcovi na úhradu výdavkov vynaložených na starostlivosť o dieťa do veku troch rokov (resp. do šiestich rokov v prípade dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa)
  • aktuálne sa vypláca na základe preukázaných výdavkov oprávnenej osoby, najviac však vo výške 230 eur, prípadne 41,10 eura, ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje iná fyzická osoba (napr. starý rodič)
  • zmena od 1. januára 2016: príspevok sa zvýši o 50 eur, teda na 280 eur mesačne, pričom výdavky už nebude treba preukazovať. V prípade umiestnenia dieťaťa do verejnej škôlky bude maximum príspevku 80 eur, príspevok pre inú fyzickú osobu zostáva 41,10 eura.

Zdroj: Prijatá novela zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa (účinnosť od 1. januára 2016)

Zmeny v nástrojoch zamestnanosti

  • príspevok na podporu mobility za prácou: jeho priznanie už nebude podmienené trvalým pobytom v novom pôsobisku žiadateľa, ak sa aj prechodne presťahuje do vzdialenosti aspoň 70 km, štát mu môže uhradiť 80 % nákladov na bývanie, maximálne však pol roka a v sume 250 eur mesačne
  • podpora vzdelávania a prípravy na trh práce: už sa nebude týkať len akreditovaných programov podľa zákona o trvalom vzdelávaní, ale aj takých, ktoré vymedzujú iné zákony, s príspevkom na vzdelávanie sa napríklad bude dať absolvovať kurz na obsluhu vysokozdvižných vozíkov, tlakových nádob, kotlov, rôznych strojných zariadení a podobne
  • pracovná prax pre absolventov: doteraz ju mohli ponúkať len firmy alebo živnostníci so zamestnancami, po novom budú môcť už aj živnostníci bez zamestnancov
  • medzinárodná mobilita: občania z nečlenských krajín EÚ sa na Slovensku budú môcť zamestnať až päť rokov na recipročnom princípe, že v ich domovskej krajine podobne budú smieť pracovať slovenskí občania
  • menej administratívy pre klientov úradov práce: väčšinu dokladov dnes vyžadovaných od klientov si po novom obstarajú sami úradníci, rozšíri sa však aj okruh dôvodov, ktoré sa považujú za nespoluprácu uchádzača o zamestnanie s úradom, rezort práce chce takto nezamestnaných viac aktivovať

Zdroj: Prijatá novela zákona o službách zamestnanosti (účinnosť od 1. januára 2016)

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilita #príspevok na starostlivosť o dieťa