Fico: Pomoc africkým štátom je cestou k zastaveniu migračnej vlny

Zabezpečenie finančnej pomoci pre africké štáty je poľa premiéra Roberta Fica cestou, ako zadržať migračnú vlnu. Za najdôležitejší krok práve skončeného summitu EÚ a afrických krajín preto považuje založenie fondu, z ktorého v prvej fáze pôjde na pomoc 1,8 miliardy eur. Fico to povedal pred rokovaním lídrov EÚ, ktoré sa konalo po summite.

12.11.2015 16:35
Malta, Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico pri príchode na summit na Malte.
debata (3)

Fico ocenil, že sa summit uskutočnil. Africké krajiny podľa neho môžu byť veľmi nápomocné pri riešení migračnej krízy. „Myslím si, že je relevantné zaangažovať aj africké štáty,“ povedal Fico.

Štáty takzvanej visegrádskej štvorky (Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko) oznámili, že do fondu na pomoc africkým štátom dohromady prispejú sumou tri milióny eur (81 miliónov Sk), aby vo zvereneckom fonde získali hlasovacie právo a mohli ovplyvňovať, kam peniaze pôjdu. „Zodpovedá to filozofii vlády. Odmietame kvóty, ale ukazujeme pripravenosť byť súčasťou riešenia migračnej krízy,“ vyhlásil Fico.

Podľa slovenského premiéra sa zmenil pohľad na V4. „Je iný ako bol pred niekoľkými mesiacmi,“ poznamenal Fico. Štáty Visegrádu totiž čelili kritike zo strany ostatných európskych štátov kvôli tomu, že odmietajú povinné kvóty pre prerozdeľovanie utečencov.

Slovenský premiér tiež okomentoval postoj Nemecka, ktoré oznámilo, že znovu začne vracať utečencov do krajín, kde vstúpili do EÚ. „Keď sa Nemecko začne správať tak, ako avizuje, budeme mať v Európe len jeden jediný hotspot. Ten hotspot sa bude volať Grécko a Gréci si za to môžu sami,“ povedal Fico.

Nadväzujúce rokovanie Európskej rady sa bude podľa Fica zaoberať hlavne dialógom medzi EÚ a Tureckom, kde sú teraz dva milióny utečencov z vojnou zmietanej Sýrie. Vysídlenci tadiaľ utekajú do Európy a štáty V4 budú podľa Fica požadovať sprísnenie kontrol na hraniciach. Očakáva aj kritiku Grécka, pretože si myslí, že na hraniciach nedodržiava podmienky, ktoré sa od neho očakávajú. Podľa Fica by sa mohlo rokovanie pretiahnuť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #Afrika #emigranti