Nepoučiteľní chodci hazardujú so životmi

Ignorujú reflexné prvky aj priechody pre chodcov. Polícia varuje, že napriek viacerým opatreniam stúpa počet usmrtených chodcov a cyklistov. Podľa dopravného analytika ľudia akoby strácali záujem o vlastnú bezpečnosť.

23.11.2015 15:30
prechod pre chodcov, ruzinovska Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (28)

Rozdávanie reflexných pások, prednášky, dohováranie, kontroly, pokuty ani tragické prípady nepomáhajú. Počet chodcov usmrtených pri dopravných nehodách stúpa. Predminulý týždeň zomrelo na našich cestách deväť ľudí. Z toho bolo až šesť chodcov. Týždeň predtým sa zrážka s autom stala osudnou šiestim chodcom a jednej cyklistke. Uplynulý týždeň už našťastie taký tragický nebol. Na cestách vyhasli dva životy.

„Napriek zmene legislatívy, zvýšeným policajným kontrolám, prevencii i represii rapídne stúpol počet usmrtených chodcov, aktuálne je to už 64 od začiatku roka,“ spresnila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Za rovnaké obdobie v minulom roku to pritom bolo iba 46 chodcov.

Chodci často nesprávne prechádzajú cez cestu, vybehnú rovno pred auto či nepoužívajú reflexné prvky. Vodiči zase porušujú predpisy najmä rýchlou jazdou či telefonovaním za volantom. Podľa Baloghovej polícia oproti minulosti zvýšila počet kontrolných akcií a neobchádza chodcov a ani cyklistov. Za ohrozenie premávky hrozí chodcom pokuta 50 eur, ak si nedajú reflexné prvky, zaplatia pri kontrole od 10 do 30 eur.

Policajti upozorňujú účastníkov premávky aj priamo v teréne, rozdávajú reflexné prvky a prednášajú v školách či kluboch seniorov. „Len do konca leta policajti vykonali 1201 preventívnych aktivít pre takmer 38-tisíc detí materských škôl, žiakov základných škôl a stredoškolskú mládež. Ďalšie aktivity boli adresované seniorom,“ doplnila policajná hovorkyňa.

Dopravný analytik upozorňuje, že chodci akoby strácali súdnosť a spoliehajú sa na rýchlu reakciu vodiča a schopnosť moderných áut skôr zabrzdiť. „Opatrnosť sa akosi úplne vytráca tým, že už sú systémy, ktoré akoby rozmýšľali za vodičov a až príliš im dôverujeme,“ povedal dopravný analytik Ján Bazovský. Podľa neho by k väčšej opatrnosti chodcov a cyklistov prispeli peňažné tresty alebo napríklad neuhrádzanie úrazu poisťovňou, pokiaľ by sa preukázalo, že chodec bol spoluvinníkom nehody.

Dôležitá je aj ohľaduplnosť účastníkov premávky. „Vodiči často nepredvídajú. Chýba klasické vodičské myslenie. Zároveň chybou je, ak chodec vstúpi do cesty na takom mieste alebo v takom okamihu, že už vodič nestačí zabrzdiť,“ uzavrel analytik.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #chodci #reflexné prvky #dopravné nehody