Terorista zo siete Al-Kajdá nakupoval aj na Slovensku

Bývalý blízky spolupracovník kedysi najobávanejšieho teroristu na svete Usámu bin Ládina nakupoval na Slovensku. Odhalili to nové dokumenty Wikileaks.

03.12.2015 13:00
debata (7)

Podľa nich mal terorista Wahid El Hage v 90-tych rokoch uzatvárať kontrakty na nákup 10 traktorov od martinskej spoločnosti, ktoré putovali do Sudánu.

Neskôr sa mali obchody týkať aj náhradných dielov v hodnote asi 25-tisíc dolárov. Podľa prepisu rozhovoru z dokumentov Wikileaks El Hage prišiel na Slovensko niekoľkokrát a navštívil viacero spoločností, medzi nimi aj chemické firmy. Pre bin Ládina mal kupovať aj asfalt.

El Hage je známy bombovými útokmi na americké ambasády v Keni a Tanzánii, pri ktorých zahynuli dve stovky ľudí.

Wadih El Hage sa narodil v roku 1960 v Libanone v kresťanskej rodine. Vyrastal v Kuvajte, kde konvertoval na islam. V Spojených štátoch amerických študoval na vysokej škole, ale štúdium prerušil, aby išiel bojovať do Afganistanu proti Sovietskemu zväzu.

V Sudáne, kam sa potom presťahoval, sa stal sekretárom Usamu bin Ládina. Pre sieť Al-Kajdá pracoval aj v Keni. Viaceré indície naznačujú, že El Hage bol organizátor teroristickej bunky vo východnej Afrike. V roku 1998 ho zatkli a v Spojených štátoch odsúdili na doživotie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #Usama bin Ládin #al-Káida