Na tatranských svahoch sa už lyžuje

Milovníci zimných športov sa konečne dočkali. Minulý víkend si mohli užiť prvú sezónnu lyžovačku, ktorú pre nich pripravili na Štrbskom Plese či na južnej a severnej strane Chopka. Túto možnosť si nedali ujsť stovky nadšencov.

07.12.2015 13:00
Tatry, sneh, lyžovačka, lyžiarska sezóna, svah Foto: ,
Sobotné počasie bolo na lyžovačku ideálne.
debata (2)

Štrbské Pleso vítalo v sobotné ráno prvých lyžiarov priam vo sviatočnej atmosfére. Slnečné lúče rozžiarili svahy pokryté bielou perinou, čo ľudí lákalo nielen na lyžovačku, ale aj na prechádzku turistickými chodníkmi. Na centrálnom parkovisku teplota vzduchu ukazovala plusové takmer dva stupne, no na pripravených zjazdovkách, ktoré sú položené vyššie, rotovala okolo nuly a prechádzala do mínusových hodnôt. Ideálny scenár na spustenie sa dolu svahom.

Medzi prvými vystúpila z auta na Štrbskom Plese rodina zo Starej Lesnej. „Začiatku sezóny sme sa už nevedeli dočkať. Lyžujeme celá rodina,“ prezradili. Cesta nielen z centrálneho, ale aj ostatných parkovísk sa postupne menila na rušné korzo. Ľudia s lyžiarskou výbavou aj bez nej smerovali k spusteným zjazdovkám alebo sa len tak vybrali poprechádzať a vyvetrať si hlavu v tatranskej prírode.

Všade bolo veľa veľkých, ale aj malých lyžiarov. „Ani sme si nemysleli, že budeme mať takéto počasie. Ideálne na spustenie sa zo svahu. Milo nás to prekvapilo,“ povedal tridsiatnik Ľuboš z Pezinka pri tom, ako pomáhal na lyže svojmu synovi.

Dušan Saxa sa ponáhľal na svah spolu s vnukom. „Pricestovali sme z Košíc a lyžovačky sme sa už nevedeli dočkať. Najmä môj vnuk,“ povedal. Na parkoviskách, ktoré sa rýchlo zapĺňali, bolo vidieť celé Slovensko. Evidenčné čísla vozidiel prezradili, že nedočkaví lyžiari sú nielen Tatranci či Podtatranci, ale aj zo vzdialenejších regiónov. A nielen oni. Na svahoch sa slovenčina miešala s češtinou, poľštinou, maďarčinou, ruštinou i nemčinou. Započuť bolo možné aj fínčinu. Rady na vlek sa počas dňa s pribúdajúcimi lyžiarmi naťahovali, no neboli dlhšie ako dvadsať metrov. Po zídení zo svahu sa lyžiar vyviezol naspäť do pätnástich minút.

Ilustračné foto. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Tatry, lyžovanie, svah, lyžiarska sezóna, sneh Ilustračné foto.

Hovorkyňa spoločnosti Tatry mountain resort, ktorá prevádzkuje viaceré strediská vo Vysokých i v Nízkych Tatrách, Zuzana Fabianová konštatovala, že prvé tohtoročné lyžovačky dopadli dobre. „Lyžiari si mohli užívať veľmi dobré podmienky, na svahoch je okolo 40 centimetrov snehu. Prírodný v kombinácii s technickým,“ zdôraznila Fabianová.

Na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách otvorili lyžiarsku sezónu v piatok 4. decembra, keď boli sprevádzkované zjazdovky Interski, Junior a Turistická. Už deň pred víkendom sa lyžovalo aj v stredisku Jasná v Nízkych Tatrách, na zjazdovke Biela Púť na severnej strane Chopku a zjazdovke pre náročnejších s názvom Slnečná, ktorá je na južnej strane Chopku. „Od soboty 5. decembra už bolo na južnej strane Chopku v prevádzke viac ako desať kilometrov zjazdoviek. Na otvorenie pripravujeme aj ďalšie vo vyšších polohách,“ prezradila hovorkyňa Tatry mountain resort.

V Jasnej oficiálne otvorili lyžiarsku sezónu až v sobotu. Podľa Fabianovej pripravili pre návštevníkov program, ktorý sa niesol v znamení „Zlatého veku Hollywoodu“. Nechýbal červený koberec, žiara reflektorov, živé sochy, krásne ženy, luxusné autá.

Ilustračné foto. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Tatry, lyžovanie, lyžiar, sva, sneh, lyžiarska sezóna Ilustračné foto.

Strediská vo Vysokých Tatrách ceny veľmi nemenili. Napríklad celosezónny skipas zakúpený od decembra, stojí pre dospelých 400 eur, juniori a seniori zaplatia 320 eur a deti 280 eur. Za jednodňové skipasy kúpené v pokladnici strediska zaplatia dospelí lyžiari 28 eur, seniori a juniori 23 eur, deti 20 eur. Tieto ceny sú platné do začiatku hlavnej sezóny, ktorá sa začne 23. decembra a potrvá do 29. marca. Počas nej bude celodenný lístok kúpený v stredisku stáť pre dospelých 33 eur, pre seniorov a juniorov 27 eur, pre deti 24 eur. V Jasnej sú ceny niektorých lístkov o dve-tri eurá vyššie.

Lyžiarsku sezónu už otvorili v šiestich strediskách. Okrem Štrbského Plesa a Jasnej sa lyžuje aj v Roháčoch-Spálenej, na Donovaloch, v SKI Bachledova a v stredisku Litmanová v Pieninách. Návštevníkom je k dispozícii 20–30 percent zjazdoviek. V Roháčoch a Litmanovej sú zatiaľ svahy otvorené len od piatka do nedele.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžiarska sezóna