Detský čin roka opäť ocenil najlepšie skutky detí

Často sa zachovajú ušľachtilejšie ako dospelí. Podeliť sa či spontánne pomôcť - nielen svojim známym, ale aj niekomu úplne cudziemu. Také sú deti, ktoré si včera v Bratislave prevzali ceny Detský čin roka.

08.12.2015 13:43 , aktualizované: 09.12.2015 12:00
Detský čin roka Foto: ,
Jeden z Víťazov v kategórii Záchrana života Dezider Dani.
debata (1)

Keď mal pred dvoma rokmi do jednej tretiackej triedy na Základnej škole v Prievidzi nastúpiť Filip, ktorý býval s mamou a súrodencami v krízovom centre, všetci jeho budúci spolužiaci boli zvedaví. „Čakali, aký bude, a naraz prišiel neuveriteľne pokojný, ochotný, nekonfliktný chlapec. Ani tí najväčší šibali a výmyselníci v triede sa ho napokon nepokúšali rozhnevať. Naopak, mali ho pod svojimi krídlami, a aj keď sa šlo na výlet, vždy mu niečo podarovali alebo kúpili,“ hovorí s hrdosťou o žiakoch bývalej 4. B zo Základnej školy na Ul. energetikov ich niekdajšia triedna Andrea Ševčíková. Filip a jeho traja starší bratia odvlani žijú v detskom domove v Hriňovej.

Jeho bývalí spolužiaci však naňho nezabudli. Pred Vianocami urobili preňho zbierku a aj s rodičmi nakúpili hračky, knihy, školské pomôcky i oblečenie. „Ten balík bol asi meter vysoký, odviezli sme ho do domova a Filip sa o darčeky podelil aj so svojimi bratmi,“ rozpráva učiteľka. Trieda dostala ocenenie Detský čin roka v kategórii dobrý nápad. „Vzniklo to aj tým, že pani vychovávateľka robí každý rok zbierky pre deti z detských domovov a deťom spontánne napadlo, aby urobili zbierku priamo pre Filipa a jeho bratov,“ vysvetľuje triedna. Po cenu za celú bývalú 4. B prišiel Laco Zorad. Ten sa totiž vynašiel, keď prišiel nápad, aby bývalého spolužiaka vzali aj na výlet na konci školského roka. Problém, kde ubytovať Filipa, vyriešil so svojimi rodičmi – býval u nich.

V kontakte zostávajú doteraz, Filip prišiel aj na odovzdávanie cien. A aj keď sa trieda v piatom ročníku rozišla, radi by ešte naplánovali a urobili spoločný výlet. „Bolo by krásne, keby sa podarilo ešte zažiť týždeň spolu, možno v nejakom tábore. Budeme hľadať organizáciu, ktorá by nám v tom pomohla,“ dodala učiteľka Ševčíková. Na svojho spolužiaka, chlapca s mozgovou obrnou, nezabúdajú ani deti z Piaristickej základnej školy F. Hanáka v Prievidzi. Keď k nim pred štyrmi rokmi prestúpil z inej školy, nezostali zaskočené. Naopak, začali sa medzi nimi priam preteky, kto bude Kubkovi pomáhať – vybaľovať desiatu či chystať mu knihy. "Bola som v šoku a dojatá. Boli neuveriteľní.

Keď Kubko prišiel z inej školy, nepísal, čítal slabučko. Mal prepadnúť a odporúčali ho na špeciálnu školu. Skúsili sme iný systém. Deti každý jeden jeho úspech odmeňovali potleskom. Bol to preňho hnací motor pri jeho neuveriteľnej snahe učiť sa," vraví ich učiteľka Beáta Jamrišková. Aj pre Kubka robili špeciálnu zbierku – potreboval totiž špeciálnu polohovateľnú lavicu. Napokon sa vyzbieralo 400 eur a vyšlo nielen na lavicu, ale aj na špeciálnu stoličku. Podobne svojmu spolužiakovi, ktorému lekári zistili nádor na mozgu, pomáhajú dnes už ôsmaci zo Základnej školy A. Merici v Trnave.

Cenu Ľudia ľuďom získal kolektív žiakov zo... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, LuboÅ¡ Pilc
Detský čin roka Cenu Ľudia ľuďom získal kolektív žiakov zo základnej školy v Prievidzi za pomoc postihnutému spolužiakovi.

Pomoc úplne neznámym deťom nachystal dnes už piatak Adam Kreškóci na Základnej škole v Nových Zámkoch. Keď počul rozprávanie tety, ktorá žije v Holandsku a pracuje v nadácii pre pomoc deťom v Ugande, potajme sa rozhodol. Rodičom povedal, že na narodeniny chce peniaze a oni si mysleli, že si chce kúpiť novú hokejku. Ten však peniaze odovzdal naspäť mame s tým, aby ich poslala nadácii pre pomoc deťom v Ugande. Porozprával o tom aj v škole a v triede urobili zbierku školských potrieb a oblečenia. A prečo sa rozhodol pomôcť úplne neznámym deťom v Afrike? „Lebo myslieť na iných je veľmi dôležité,“ povedal pri preberaní ceny.

Piatakovi Viktorovi Deziderovi Danimu z Košíc, ktorý dostal cenu za záchranu života, veľmi do reči nebolo. Rád však porozprával, ako spolu s kamarátom Gabrielom zachránili život inému kamarátovi, ktorý v bytovke spadol do výťahovej šachty. Viktor do šachty skočil, chlapca položil na ruky, zdvihol a Gabriel ho vytiahol. „Chlapci sú príkladom pre všetky ostatné deti. Pre mňa sú hrdinami a ich pohotové konanie zachránilo život,“ napísala o nich ich učiteľka Eva Dedinová.

Projekt, v rámci ktorého sa oceňujú skutky detí hodné zapamätania, organizuje občianske združenie Detský čin roka už 15 rokov. V siedmich kategóriách výberová komisia vybrala 35 príbehov, o ktorých potom hlasuje detská porota – deti a učitelia, jednu cenu vyberá online hlasovaním verejnosť.

Cenu Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin získal... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Detský čin roka Cenu Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin získal Levente Bényi z Komárna.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Detský čin roka