Policajt pri zásahu proti ženám podľa kolegu pochybil

Expolicajt Ľuboš Tiefenbach pri zásahu voči dvom ženám počas bežnej cestnej kontroly pochybil. Tvrdí to jeho bývalý kolega, ktorý bol v tom čase pri ňom. Podľa neho Tiefenbach proti posádke auta zasiahol bezdôvodne a on mal strach mu v tom zabrániť.

08.12.2015 20:00
sud,  lubos tiefenbach Foto: ,
Obžalovaný Ľuboš Tiefenbach sa postavil pred sudkyňu bratislavského Okresného súdu V.
debata (54)

Obaja sa v utorok prvýkrát postavili pred sudkyňu bratislavského Okresného súdu V. Tiefenbach ako obžalovaný z obmedzenia osobnej slobody a zneužitia právomoci verejného činiteľa a jeho bývalý kolega ako svedok.

Kauza sa prevalila vlani v októbri po tom, čo sa na internet dostalo video, na ktorom sa Tiefenbach snaží založiť jednej zo žien putá. Tá sa jeho zákroku bráni, ale neúspešne. Nakoniec skončila s putami na rukách aj jej dcéra, ktorá celý zákrok natáčala na telefón. Po medializácii prípadu sudca vzal Tiefenbacha do vyšetrovacej väzby, aby neovplyvňoval svedkov. O necelé dva mesiace ho však prepustili. Potom skončil aj v polícii. Prvé pojednávanie sa malo konať v októbri, nakoniec ho odročili z dôvodu, že obhajca nedostal predvolanie a nedokázal sa adekvátne pripraviť.

Práve Tiefenbachov kolega bol posledným svedkom. Je stále policajtom a pod jeho velením v ten deň hliadkoval. Pred pojednávaním sa médiám snažil vyhýbať a na otázky neodpovedať. Okolnosti prípadu pred sudkyňou vysvetľoval Alexander S. roztraseným hlasom. Situáciu, ktorá sa udiala pred vyše rokom, pripísal na konto veliteľa hliadky. On mal plniť iba jeho príkazy. Tiefenbach podľa neho na vodičku a jej dcéru kričal a nadával im hneď, ako mu nepredložili všetky doklady, o ktoré ich žiadal. „Ešte som mu kričal, aby ju nezlomil, lebo mala asi 50 kíl," opísal policajt chvíľu, keď Tiefenbach použil voči vodičke chmaty a chvaty.

Podľa svedka sa mohla celá situácia riešiť iným spôsobom, keďže ženy napokon policajtovi predložili všetky potrebné doklady. „Obžalovaný mi povedal, aby som sa do toho nestaral," tvrdil policajt a naznačil, že jeho kolega mal pravdepodobne celý priebeh vopred pripravený. „Od začiatku ma chcel do toho namočiť. Na to, čo spravil, nemal dôvod," myslí si policajt. Vo svojom vyjadrení viackrát pripomenul, že dcéra, ktorá sedela so svojou mamou v aute, Tiefenbacha poznala. „Slečna počas zásahu kričala mame, že jej kedysi písal na sociálnej sieti, ale ona s ním nechcela komunikovať. Tak mi to bolo hneď jasné, o čo ide," priblížil Alexander S. Prečo ženám nepomohol, vysvetľoval tým, že sa Tiefenbacha bál. Expolicajt ho mal aj po medializácii prípadu vyhľadať a zastrašovať.

Na pojednávanie prišli aj obete jeho zákroku... Foto: Robert Hüttner, Pravda
sud, lubos tiefenbach Na pojednávanie prišli aj obete jeho zákroku Marta B. a Mária B.

„Ako keby sa na mňa hneval, že som s ním nekomunikovala," zdôvodnila konanie Tiefenbacha dcéra vodičky Mária B.. Spolu s mamou sa na súde zhodli, že policajt sa voči nim počas kontroly správal agresívne a po celý čas na nich bezdôvodne kričal. „Keď ma zastavil, pristúpil k môjmu okienku a hneď začal útočiť, prečo mám starý ružový formát občianskeho preukazu," rozprávala Marta B., ktorá šoférovala dcérino služobné auto. Podľa jej slov policajtovi povedala, aby sa k nim správal slušne, no to ho ešte väčšmi rozčúlilo. „Kázal mi, aby som ukázala povinnú výbavu auta, a vtom ma spacifikoval, nasadil mi putá a otrieskal hlavu o auto," spomína Marta B. Tvrdí, že následky jeho chmatov a chvatov znáša dodnes. Na lekárskom vyšetrení jej mali diagnostikovať poškodenú platničku krčnej chrbtice.

Podľa Tiefenbacha však jeho kolega i obe ženy klamú. Agresívne podľa neho boli vodička a jej dcéra. „Po tom, čo ma sotila, použil som voči nej chmaty a chvaty, putá a oznámil som jej, aby nekládla odpor. Nereagovala, hystericky kričala a jej dcéra si to začala natáčať na telefón," opisoval incident spred vyše roka Tiefenbach. Prečo voči žene použil donucovacie prostriedky, aké obvykle využíval voči kriminálnikom, vysvetľoval tým, že sa cítil ohrozený. „Nemohol som vedieť, či nemá u seba zbraň a či mi neublíži na zdraví," dodal expolicajt. Celý prípad podľa neho vykonštruovali kriminálnici, ktorých ako policajt zatkol. Poukázal tiež na to, že ženy na neho podali trestné oznámenia až 20 dní po incidente. Na otázku, prečo s oznámením otáľali, novinárom neodpovedali.

Pojednávanie v prípade Tiefenbacha bude pokračovať vo februári. Na lavičku svedkov by sa mal vtedy posadiť človek, ktorý celý incident videl z okna bytovky.

Spolu s kontroverzným bývalým policajtom sa nedávno objavil minister školstva Juraj Draxler. Ten zverejnil na sociálnej sieti fotografie, na ktorých sa v Národnom športovom centre bije práve s Tiefenbachom, ktorý je zápasníkom v klube Dunajplavba. Podľa rezortu však minister nevedel, s kým zápasí, a nikto ho na to neupozornil. Fotografiu z internetu minister stiahol.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #zásah #Tiefenbach