Podľa lekárskej komory sestry výpoveďami nevyriešia svoju situáciu

Slovenská lekárska komora (SLK) oceňuje odvahu a osobnú statočnosť všetkých sestier a pôrodných asistentiek, ktoré podali a podávajú výpovede a svojím postojom tak upozorňujú na nedostatočné finančné ohodnotenie ich náročnej práce, ale tiež pretrvávajúce problémy slovenského zdravotníctva. Ako však SLK uviedla vo svojom stanovisku, problémy treba riešiť inak.

09.12.2015 12:51
debata (18)

„Slovenská lekárska komora a jej lekári veľmi dobre vedia, čo znamená riešiť problémy slovenského zdravotníctva takýmto krajným spôsobom, akým je až podávanie výpovedí. Táto forma môže mať síce čiastočný úspech, ale my už dnes vieme, že problémy slovenského zdravotníctva, predovšetkým jeho neefektívnosť a netransparentnosť, ako i nedostatočné platby pre poskytovateľov, musíme riešiť iným spôsobom s jasnými a principiálnymi zmenami na všetkých úrovniach,“ uvádza SLK vo svojom stanovisku.

Podľa komory, iba dostatok finančných zdrojov od zdravotných poisťovní môže v dnešnej situácii umožniť poskytovateľom zdravotnej starostlivosti lepšie odmeniť sestry a pôrodné asistentky, pracujúce nielen v nemocniciach, ale aj v ambulanciách, a to aj bez zákonnej regulácie. „Pri zabezpečení dostatku finančných zdrojov pre všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nemáme žiadne námietky proti tomu, aby sa platy sestier kontinuálne menili v závislosti od vývoja v národnom hospodárstve, obdobne, ako je to zabezpečené u lekárov,“ skonštatovala SLK.

Slovenská lekárska komora bude i do budúcnosti predstavovať a presadzovať systémové riešenia na skvalitnenie slovenského zdravotníctva. „A na to bude hľadať podporu nielen u všetkých zdravotníkov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ale predovšetkým u pacientov. Uvedomujeme si, že spoločenské postavenie lekárov i sestier sú spojené nádoby – profesie, ktoré samostatne, bez spolupráce nie sú schopné zabezpečiť zdravotnú starostlivosť,“ dodala lekárska komora.
18 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #slovenská lekárska komora #zdravotné poisťovne