Zneužívaný liek na kašeľ je po novom na recept

Donedávna voľnopredajný liek na kašeľ Stopex je od decembra už iba na predpis. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zmenil spôsob jeho výdaja kvôli viacerým prípadom predávkovania.

15.12.2015 16:00
debata

Problémy spôsobuje liečivo dextrometorfan, ktoré Stopex obsahuje. Má halucinačné účinky, a tak ho niektorí mladí užívali ako drogu. „ŠÚKL zaznamenal zvýšený výskyt zneužívania lieku a prípady vedomého predávkovania. Pre zachovanie bezpečnej liečby liekmi Stopex na suchý kašeľ tablety 30×30 mg a Stopex junior 15 mg tablety zmenil ŠÚKL spôsob výdaja uvedených liekov, ktoré si od 1. 12. 2015 je možné zakúpiť len na lekársky predpis," uviedol úrad vo svojom stanovisku.

Výrobca lieku spoločnosť Walmark tvrdí, že „tento krok bol nevyhnutný pre zaistenie maximálnej bezpečnosti a ochrany zdravia pacientov. Je potrebné dodať, že Stopex zostáva i naďalej bezpečným a účinným liekom na liečbu kašľa v odporúčaných dávkach", konštatoval hovorca spoločnosti Petr Šopík.

Ako ďalej uviedol, firma do 180 dní zabezpečí výmenu vonkajšieho obalu, na ktorom je napísané, že liek nie je viazaný na recept. Zároveň musí upraviť popis charakteristických vlastností lieku a príbalové informácie. Balenia, ktoré ešte zostali v lekárňach, môžu lekárnici dopredať v pôvodných obaloch, bez ich úpravy.

V súvislosti so zmenou výdaja Stopexu oslovil denník Pravda desať lekární po celom Slovensku. O nových pravidlách nevedela iba jedna z nich. Nový spôsob výdaja si zistili samotné lekárne alebo ich informoval ŠÚKL. Väčšina oslovených lekární dopredáva pôvodné balenia lieku, pričom o zmenách informuje aj zákazníkov.

„Informáciu sme dostali z centrály našej siete lekární, ktorá informuje všetky pobočky plošne. Zmenu máme už nahratú aj v systéme, takže liek nemôžme predať bez lekárskeho predpisu," vysvetlil zamestnanec jednej z oslovených lekární.

Podľa lekára dextrometorfan na začiatku pôsobí stimulačne, potom spôsobuje halucinácie. Dá sa prirovnať k opiátom. Tieto účinky však nastanú až pri niekoľkonásobne prekročenom dávkovaní. „Dextrometorfan má psychostimulačné účinky. Tie spôsobujú zvýšenú dráždivosť mozgu, srdca a iných orgánov. Takže pri predávkovaní môžu vznikať stavy mozgu, pri ktorých má človek pocit, že je hrdina. Môže mať pocit, že vie lietať alebo sa potápať. Môže utrpieť úraz, pretože jeho schopnosť rozlišovať životné situácie, nebezpečenstvo a podobne je znížená," hovorí lekár Viliam Dobiáš. Pri bežne odporúčaných dávkach komplikácie nehrozia.

Okrem toho dextrometorfan spôsobuje poruchy rytmu srdca, ktoré môžu viesť až k jeho zastaveniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predávkovanie #Lieky na predpis #dextrometorfan