Dvaja mladí muži sa utopili v aute

Popíjanie mladých mužov sa skončilo tragicky. Dvaja z nich sa utopili v aute, ktoré sa prevrátilo do rybníka v Skalici. Za volantom sedel ich kamarát bez vodičského preukazu a s takmer jedným promile alkoholu v krvi.

15.12.2015 20:00
nehoda, autonehoda, auto, Foto:
Záchranári našli v aute dvoch utopených mužov.
debata (24)

Vodič aj spolujazdec z miesta nehody ušli. Podľa psychológa mladí neskúsení šoféri, ktorých havárie nie sú žiadnou zriedkavosťou, často vyhľadávajú adrenalínové zážitky a neuvedomujú si ich dôsledky.

Policajti dostali hlásenie o vážnej nehode v pondelok v noci. Keď so záchranármi dorazili na miesto, našli zo skalického rybníka trčať auto prevrátené na strechu. Dvom mužom vo veku 25 a 29 rokov z Holíča, ktorí sedeli na zadných sedadlách, už nedokázali pomôcť.

„Na mieste zasahovali dve najbližšie posádky záchranárov. Žiaľ, po vyslobodení dvoch mužov z auta už iba skonštatovali úmrtie. Išlo o smrť utopením,“ povedal hovorca operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Podľa polície všetci štyria muži krátko pred nehodou popíjali v aute a potom sa išli previezť po poľných cestách. Za volantom sedel 18-ročný mladík bez vodičského, ktorému auto patrilo. Počas jazdy nezvládol riadenie a vyšiel mimo cesty až skončil v rybníku. Z potopeného auta sa mu podarilo dostať a spolu so spolujazdcom z miesta ušiel.

„Informácie z miesta nehody doviedli policajtov z obvodného oddelenia krátko po polnoci k 18-ročnému mladému mužovi z Holíča. Pri dychovej skúške na alkohol mu namerali 0,45 mg/l alkoholu, čo je takmer jedno promile,“ spresnila krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová. Po vypočutí mladého muža prepustili na slobodu.

Polícia začala v prípade trestné stíhanie pre usmrtenie, za ktoré hrozí väzenie na dva až päť rokov. Príčiny nehody naďalej vyšetruje. „Polícia apeluje na vodičov, aby neriskovali. Mladí ľudia, a najmä pod vplyvom alkoholu, často podcenia situáciu a nemyslia na dôsledky, ktoré sa v mnohých prípadoch končia tragicky,“ dodala Linkešová.

Od začiatku roka do septembra spôsobili vodiči vo veku od 18 do 20 rokov 584 nehôd. Alkohol v krvi zistili v 97 prípadoch, 21– až 24-roční zapríčinili v rovnakom období 921 nehôd. Alkohol v krvi ich malo 144.

Auto skončilo prevrátené na strechu v rybníku. Foto: KR PZ TRNAVA
nehoda, autonehoda, auto, Auto skončilo prevrátené na strechu v rybníku.

Psychológ Miroslav Kohuťár sa domnieva, že za nehodou v Skalici môže byť túžba po adrenalínovom zážitku. „Mladí často preceňujú svoje schopnosti jazdiť rýchlo. Ten, kto šoféruje, sa chce ukázať pred ostatnými, že má na to, že vie jazdiť, aj keď nemá vodičský preukaz, a často sa to končí fatálne. V kombinácii s alkoholom vzniká veľmi zlá situácia,“ hovorí Kohuťár.

Za útek z miesta nehody môže podľa neho pravdepodobne skratové konanie, ktoré sa väčšinou spája s vypätosťou situácie. Tá v človeku vyvoláva potrebu, čo najrýchlejšie od udalosti utiecť. Druhým dôvodom úteku môže byť strach z polície a vyšetrovania prípadu.

Podľa psychológa by predovšetkým rodičia mali vedieť, ako ich deti trávia voľný čas. „Cieleným príkladom by im mali vysvetliť, čo by sa mohlo za určitých okolností stať a ako by to zasiahlo rodinu. Mladý človek to síce akoby hodí za hlavu, ale keď má dôjsť k podobnej udalosti, o ktorej sa rozprával s rodičmi, znova to uňho vypláva na povrch,“ uzavrel Kohuťár.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #skalica #autonehoda