Z kaluže do blata? Etika sudcov sa má uvoľniť

Ide im o schválenie dobrého etického kódexu alebo len o formálne splnenie úlohy, s ktorou meškajú už vyše roka? Súdna rada totiž pred svojím štvrtkovým rokovaním zverejnila len jednu z dvoch predložených verzií zásad sudcovskej etiky. Tú stručnejšiu a menej konkrétnu.

16.12.2015 14:00
Súdna rada, zasadnutie, sudcovia Foto: ,
Súdna rada bude o zásadách sudcovskej etiky rokovať vo štvrtok. Snímka je z jej marcového rokovania.
debata (4)

Odborníci upozorňujú, že v nej okrem iného chýba aj to, ako sa bude etický kódex uplatňovať v praxi, a preto ju neodporúčajú schváliť.

Dôvodom, prečo je nutné zriadiť etickú komisiu, je jednotnosť výkladu noriem etického správania sudcov.
Elena Berthotyová, sudkyňa Najvyššieho súdu

Podľa zverejneného návrhu, pod ktorým je podpísaná šéfka Súdnej rady Jana Bajánková, by mali na svoje porušenia zásad etického správania dohliadať sami sudcovia. Ak kódex porušia, žiadne konkrétne tresty im nehrozia.

Píše sa v ňom síce aj to, že sudca sa má vyhýbať nevhodnému správaniu a nevystupovať tak, že to vzbudí dojem nevhodnosti. Kritériá, ktoré by to mali definovať, však chýbajú. Návrh je o polovicu tenší, ako bol ten predchádzajúci, ktorý bol kritizovaný a na schvaľovanie rady sa ani nedostal. Mal 15 strán, najnovšia verzia ich má už len sedem.

S predloženým návrhom nesúhlasí ani sudkyňa Najvyššieho súdu Elena Berthotyová, šéfka pracovnej skupiny, ktorá kódex pripravovala. Poukazuje na to, že skupina ho prijala v jej neprítomnosti, preto vypracovala druhý, podrobnejší kódex. Ten však Súdna rada nezverejnila. Podľa Berthotyovej zverejnený návrh neráta so zriadením etickej komisie a porušenia morálnych noriem by podľa návrhu mali posudzovať sudcovské rady, ktoré sú na každom súde.

„Dôvodom, prečo je nutné zriadiť etickú komisiu, je jednotnosť výkladu noriem etického správania sudcov. Pri 62 sudcovských radách sa nedá očakávať jednotnosť výkladu týchto noriem,“ upozorňuje členka Súdnej rady.

Aj ona musela zo zásad, ktoré navrhla spolu so združením Za otvorenú justíciu, niektoré pasáže po nesúhlase časti Súdnej rady vypustiť. Vypadlo z nich napríklad to, že sudca sa má vyjadrovať primeraným spôsobom a s rešpektom, má sa vyhýbať používaniu výrazov, ktoré sú dvojzmyselné, neúctivé, povýšenecké či ponižujúce.

Urážlivé vyjadrenia niektorých sudcov o svojich kolegoch ako: „Ona nepozná zákon, svojím spôsobom je to chudera,“ ktoré sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin na verejnosti adresoval predsedníčke tohto súdu, by tak už nemali byť dôvodom na disciplinárny trest, ako je tomu dnes.

Vo zverejnenom návrhu kódexu tieto pasáže chýbajú, rovnako ako aj konkrétne pravidlá určujúce správanie sa sudcu v súkromí. Hovorí sa v ňom len, že je povinný vykonávať osobné a mimosúdne aktivity tak, aby nehrozilo riziko ich konfliktu s jeho povinnosťami vyplývajúcimi z funkcie. Toto znenie kritizujú aj samotní sudcovia.

„Obsahuje iba všeobecné zásady ideálneho sudcu. Chýba im praktická (aplikačná) časť,“ upozornila sudkyňa Najvyššieho súdu Darina Ličková a dodala, že súčasťou kódexu má byť pravidelné zhodnotenie úrovne dodržiavania sudcovskej etiky sudcami.

Kódex by mala Súdna rada schváliť zajtra. Rokovať bude o oboch návrhoch. Po štrnástich rokoch by tak justícia dostala nové morálne pravidlá. Tie, ktoré platili od roku 2001, obsahovali len všeobecné zásady. Aj samotní sudcovia ich vnímali veľmi okrajovo.

Podľa mimovládnej organizácie Via Iuris však zverejnený návrh neprináša takmer žiadnu pridanú hodnotu a dokonca obsahuje menší počet zásad ako platný Etický kódex sudcov. Združenie právnikov je tiež za to, aby na jednotný výklad sudcovskej etiky dohliadala etická komisia tak, ako je to bežnou praxou v zahraničí. Podľa nich by Súdna rada predložené zásady nemala schváliť, ale dať ich dopracovať.

Zo všetkých 62 sudcovských rád sa k návrhom etického kódexu vyjadrili len štyri. Minulý týždeň sa za podrobný kódex z dielne Berthotyovej postavili sudcovské rady pri Najvyššom súde, Krajskom súde v Trnave, Bratislave a Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Či ich hlasy zavážia pri štvrtkovom rozhodovaní Súdnej rady, nie je isté.

Svoj kódex, ako sa správať, majú už pripravený aj prokurátori. „Etický kódex je vo finálnej fáze a bude predmetom rokovania a schvaľovania rady prokurátorov v januári. Po jeho schválení bude zverejnený aj na webovej stránke Generálnej prokuratúry,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

K prijatiu kódexov v oboch profesiách sa v týchto dňoch vyjadrili aj veľvyslanectvá Holandska, Veľkej Británie a Spojených štátov amerických. „Slovenské súdnictvo a prokuratúra by mali prijať podrobné a vynútiteľné etické kódexy, ktoré by obnovili dôveru verejnosti v právny systém a zvýšili by profesijné štandardy,“ uviedli vo svojom spoločnom vyhlásení.

Všetky tri ambasády sú členmi diplomatickej pracovnej skupiny za právny štát na Slovensku. Ide o spoločnú iniciatívu, ktorú k otázkam fungovania Slovenska ako právneho štátu vytvorilo 14 podnikateľských asociácií, zamestnaneckých združení a obchodných komôr. Slovensko podľa nich urobilo niekoľko krokov v boji proti korupcii. Ako príklad uviedli prijatie Akčného programu v boji proti korupcii, ktorý schválila vláda v lete.

Z vyhlásenia prezidenta Kisku k súdnictvu

Prezident Andrej Kiska vystúpil s vyhlásením k aktuálnym otázkam v súdnictve, v ktorom sa vyslovil aj k etickému kódexu:

"Opakovane som verejne vyzval Súdnu radu, aby — tak ako to predpokladá a ukladá Ústava Slovenskej republiky — prijala účinné, zrozumiteľné a vymáhateľné zásady sudcovskej etiky. Pričom by som rád opäť položil dôraz na slová “účinné, zrozumiteľné a vymáhateľné.” V situácii, v akej sa slovenské súdnictvo nachádza, nestačí prijať hocijaký etický kódex, len aby sa formálne naplnila litera ústavy a zákona a načas umlčali hlasy, ktoré volajú po lepšej vnútornej regulácii morálnych požiadaviek na sudcovský stav.

Bol som informovaný, že Súdna rada sa má etickým kódexom zaoberať zajtra alebo pozajtra. Pričom existujú dva návrhy. Jeden stručnejší a všeobecnejší a druhý rozsiahlejší a podrobnejší. Chcem povedať môj názor. Osobne sa domnievam, že práve rozsiahlejší a podrobnejší etický kódex bude užitočnejší nielen pre sudcov, ale aj pre verejnosť. Taký etický kódex, ktorý na jednej strane ochráni sudcov pred svojvôľou zvnútra súdnictva, ako sa to stávalo v minulosti. A naopak, bude definovať konkrétne pravidlá a situácie, ktoré sú porušením sudcovskej etiky. A bude ich kontrolovať a vykladať jedna rešpektovaná etická komisia. Pokiaľ som správne informovaný, tak takýto rozsiahlejší a podrobnejší etický kódex podporila aj dôležitá autorita: sudcovská rada Najvyššieho súdu SR, a to jednomyseľne." (SI­TA)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Súdna rada #etický kódex