Kresťanom z Iraku pomáhajú k novému životu darcovia

Už niekoľko dní si asýrske kresťanské rodiny z Iraku zvykajú na Slovensko, zatiaľ len v záchytnom tábore v Humennom. Nedostali by sa k nám, nebyť podpory zo zahraničia.

22.12.2015 07:00
asýrski kresťania Foto: ,
Rodiny asýrskych kresťanov z Iraku prileteli na Slovensko 10. decembra.
debata (11)

S hľadaním nového domova im pomohol americký manželský pár, bývalí protiteroristickí agenti. Ich presťahovanie a podporu počas prvých rokov zafinancujú najmä zahraniční darcovia.

V noci 10. decembra vystúpilo z lietadla 25 rodín z Iraku, ktoré vo svojej domovskej krajine každý deň tŕpli strachom pre svoju vieru. Ohrozovala ich teroristická organizácia Islamský štát. V záchytnom tábore v Humennom sa rýchlo zabývali. „Skamarátili sa so Somálčanmi, ktorí sú tam ubytovaní tiež, vytvorili si futbalovú ligu,“ prezradil učiteľ angličtiny a fotograf Anton Frič z Popradu. Rodiny pozná z niekoľkých návštev Iraku, ktorý mu učaroval. Navštívil ich už aj v Humennom. V pondelok sa do tábora chystal znova, tentoraz s vianočnými balíčkami. „Pre všetkých v zariadení nesieme nejaké knihy, kozmetiku a, samozrejme, aj ponožky. Tie nesmú chýbať,“ povedal Frič.

S hľadaním nového domova, s preverovaním rodín a so zabezpečením letu pomáhali bývalí americkí protiteroristickí agenti, manželia Joseph a Michele Assadovci. Josephovi je osud asýrskych kresťanov blízky. Aj on spolu s rodinou opustil Egypt kvôli náboženskému prenasledovaniu a prišiel do Ameriky Manželia oslovili niekoľko krajín, ktoré by mohli prijať ohrozené kresťanské rodiny. Slovensko bolo podľa nich prvé, ktoré sa rozhodlo podať pomocnú ruku. „Dúfame, že aj ostatné krajiny budú podobne odvážne,“ vyjadrili sa pre americkú televíziu ABC News. Kresťanské rodiny z Iraku a Libanonu majú prísť aj k našim českým susedom. Presídlenie 153 utečencov schválila tamojšia vláda v polovici decembra.

Integráciu asýrskych kresťanov zastrešuje združenie Pokoj a dobro. Projekt ich presídlenia iniciovalo podľa farára Petra Brenkusa zo združenia niekoľko organizácií. Financovaný je z viacerých zdrojov. Podstatnú časť tvoria zahraničné peniaze, najmä príspevky od darcov zo Spojených štátov amerických. „Podieľa sa na tom aj cirkev. Nitrianska diecéza pre značnú časť rodín poskytne ubytovanie, aj u nás prispievajú súkromní darcovia,“ pripomenul Brenkus. Výšku finančných darov aspoň zatiaľ združenie zverejniť neplánuje. „Nie sú to verejné zdroje, ide o súkromné príspevky. Darcov, ktorých vieme kontaktovať, informujeme, na čo boli ich peniaze použité,“ doplnil Brenkus.

S tým, aby rodiny mohli naštartovať nový život na Slovensku, pomáha americká neziskovka Mercury One, ktorá zastrešuje peniaze od amerických donorov. Pre evakuáciu obzvlášť zraniteľných kresťanov z Iraku a Sýrie do nových krajín zriadila Nazaretský fond. Z neho zaplatila presun kresťanských rodín z utečeneckého tábora v meste Erbil v irackom Kurdistane (autonómna časť v severovýchodnom Iraku) na Slovensko. So združením Pokoj a dobro uzatvorila o tejto pomoci zmluvu.

Príspevok z fondu pre evakuáciu jednej päťčlennej rodiny sa podľa zverejnených informácií na webe zakladateľa neziskovky Glenna Becka pohybuje okolo 25-tisíc amerických dolárov (asi 23-tisíc eur). Suma má zahŕňať aj finančnú podporu počas prvého roka v ich novej domovskej krajine. Utečenci ju majú dostávať postupne v splátkach.

Finančné príspevky sú v prípade irackých rodín na Slovensku plánované podľa Brenkusa maximálne na tri roky, suma však nie je fixná. „Je to podmienené napríklad tým, nakoľko je rodina zraniteľná, či ide o kompletnú rodinu, alebo matku s deťmi, či o starších ľudí. Závisí to aj toho, kedy si nájdu prácu,“ vysvetlil farár. Na začiatok, kým sa Iračania učia náš jazyk, bude podpora vyššia, potom bude klesať. „Aj týmto spôsobom majú byť motivovaní sa čím skôr zamestnať,“ priblížil.

Zakladateľ Mercury One, americký rozhlasový a televízny moderátor a milionár Glenn Beck, ktorý je vnímaný ako kontroverzná osobnosť, nedávno na sociálnej sieti oznámil, že vo fonde už vyzbierali viac ako 12 miliónov amerických dolárov (viac ako 11 miliónov eur). Beck je pritom známy viacerými vyjadreniami, ktorými prekročil hranicu. Napríklad amerického prezidenta Baracka Obamu označil za rasistu, ktorý má v sebe hlboko zakorenenú nenávisť voči bielym ľuďom a bielej kultúre.

Iračania počítajú s tým, že minimálne do januára zostanú v Humennom a potom sa postupne začnú presúvať do nových domov, kde začnú žiť nový život. „V tomto období sa vykonávajú zdravotné prehliadky a prebieha výučba slovenského jazyka. Po sviatkoch ich čaká vstupný pohovor v rámci konania o udelenie azylu,“ uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra. Ubytovanie pre rodiny budú riešiť až po skončení azylovej procedúry. „V posledných rokoch sme začlenili do spoločnosti stovky ľudí bez toho, aby si to niekto všimol. Nebudeme mať problém ani s týmito rodinami," dodala Paulenová.

Počas pobytu v Humennom dostávajú od štátu vreckové, to im patrí dovtedy, kým nedostanú azyl. Pre dospelú osobu je to na deň 40 centov a pre osobu do 18 rokov je to 27 centov. Pokiaľ bude ich integračný proces po udelení azylu aj naďalej financovaný z príspevkov darcov, štát na nich nebude prispievať.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Humenné #asýrski kresťania