Počas Vianoc oheň zabil troch ľudí

Nielen pohodu a oddych, ale pre niekoho aj smútok priniesli tohtoročné Vianoce. Pri požiaroch zomreli traja ľudia, hasiči mali viac ako 120 výjazdov, lekári ošetrovali prejedených a potužených alkoholom. Do rúk sa im dostal aj muž, ktorého napadol medveď. Detská pohotovosť na bratislavských Kramároch zažila v sobotu poriadny nápor, malí pacienti čakali na vyšetrenie aj viac ako dve hodiny.

27.12.2015 20:00
požiar, ždiar Foto:
Hasiči a dobrovoľníci likvidovali aj požiar drevenice v obci Ždiar.
debata (3)

Deti najčastejšie trápili horúčky, prechladnutie aj zapichnuté kostičky. Podľa hovorkyne Detskej fakultnej nemocnice s polikliniku Dany Kamenickej nie všetky prípady boli akútne. „Urgentné stavy sme vyšetrovali neodkladne,“ uviedla. Vyšetrili až 800 malých pacientov.

Počas troch dní sviatkov vyhľadalo centrálne príjmy najväčšej nemocnice na Slovensku – Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) 1 213 ľudí. „Čakárne sa zo dňa na deň napĺňali viac a viac, približne každý šiesty prišiel s typickým vianočným zdravotným problémom,“ uviedla hovorkyňa univerzitnej nemocnice Petra Stano Maťašovská. Ľudí podľa nej najviac potrápil žalúdok. Gastroenterologické problémy ich malo počas Vianoc 132. Druhou najčastejšou vianočnou zdravotnou komplikáciou bolo nadmerné požitie alkoholu zväčša spojené s úrazom. „Takýchto prípadov sme zaznamenali 35,“ dodala.

Počty požiarov na Štedrý deň
rok počet
2013 15
2014 30
2015 12

Rybia kosť podľa nej uviazla v krku 26 ľuďom. Najviac ich však nebolo po Štedrej večeri, ale na druhý deň. Počas sviatkov prišlo podľa Maťašovskej v pôrodniciach UNB na svet 45 detí, 23 chlapcov a 22 dievčat.

„V našich traumatologických ambulanciách bolo ošetrených takmer 300 pacientov,“ uviedla hovorkyňa košickej univerzitnej nemocnice Ladislava Šustová. Dominoval alkoholizmus mladistvých a v súvislosti s tým aj úrazy. Prevažovali úrazy hlavy. „V interných ambulanciách sme vo väčšej miere zaznamenali srdcové zlyhávania a hypertenzie. Tak ako po iné roky aj tento rok sa vyskytli bolesti brucha v dôsledku nadmernej konzumácie jedla,“ dodala hovorkyňa.

Počas Štedrého dňa zavolalo na Linku dôvery 15 ľudí z rôznych kútov Slovenska, najviac ich trápili rodinné a partnerské vzťahy.

Vianoce 2015 – zásahy hasičov
dátum zásahov celkom dopravné nehody požiare technické zásahy
24. 12. 43-krát 15 12 16
25. 12 45-krát 14 17 14
26. 12 31-krát 10 13 8
Spolu 119 39 42 38

Aj hasiči mali plné ruky práce. Podľa hovorkyne Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzany Farkasovej zasahovali počas Štedrého dňa celkom 43-krát, pri požiaroch aj dopravných nehodách. Najviac havárií sa stalo v okolí Prešova, pri požiaroch najčastejšie zasahovali v Bratislavskom, Žilinskom a Košickom kraji. „Prvý sviatok vianočný zamestnal hasičov viac ako Štedrý deň,“ povedala Farkasová. Najviac požiarov likvidovali v Žilinskom kraji, boli vyslaní k štrnástim dopravným nehodám, až 6 z nich sa stalo v Banskobystric­kom kraji.

Žilinskí hasiči riešili aj jeden kuriózny prípad. Do mestskej nemocnice boli privolaní, aby odstránili prsteň z opuchnutého prsta.

V plameňoch zahynuli aj traja ľudia. „Dve osoby neprežili požiar bytu v Pezinku, pri ktorom zasahovali hasiči ešte v piatok neskoro večer,“ uviedla Farkasová. V piatok tiež pri požiari pivničných priestorov v obci Lesné Kračany, v okrese Dunajská Streda, hasiči objavili osobu, ktorá požiar neprežila. Na Mudroňovej ulici v Prešove, kde vypukol požiar unimobunky, sa v rovnaký deň zranil jeden človek, ktorý utrpel popáleniny rúk a nôh. Popoludní na stanici vo Zvolene zasahovali pri požiari reštauračného vozňa, kde sa zranila jedna osoba.

Niekoľko hodín muselo v nedeľu 23 hasičov a 12 dobrovoľníkov likvidovať požiar drevenice v obci Ždiar. Oheň zachvátil dom ešte pred pol treťou hodinou nad ránom. Evakuovaných bolo 15 ľudí, pričom dvaja boli zranení, nadýchali sa splodín horenia. Jedným z nich malo byť dieťa, ktoré museli hospitalizovať. Od drevenice, ktorú poškodil požiar najviac, sa oheň rozšíril aj na vedľa stojacu stodolu a neobývanú staršiu drevenicu. Na mieste zasahovali hasiči z Popradu, Vysokých Tatier a Kežmarku. Predbežne vyčíslená škoda je 400-tisíc eur. Príčiny požiaru sa vyšetrujú. V nedeľu záchranári pomáhali aj mužovi, na ktorého zaútočil medveď a pohryzol ho. Stalo sa tak v katastri obce Vrícko v Martinskom okrese. Muž mal šťastie a utrpel len povrchové zranenia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #Požiare #Vianoce