Mestá sa so starým rokom rozlúčia veľkolepo aj úsporne

Niekde sa do nového roku ľudia pretancujú na námestiach, inde sa musia spoľahnúť na vlastnú kreativitu. Trenčania si počkajú na polnočné odpočítavanie na diskotéke, v Žiline bude iba ohňostroj, v ďalších mestách aj koncerty hudobných skupín. Hlavné mesto prichádza so zmenou a tento rok si vyskúša nový scenár silvestrovských osláv.

30.12.2015 08:00
Silvester 2014, bratislava, ohňostroj Foto: ,
Silvester v Bratislave v roku 2014.
debata (1)

V bratislavskom programe nevystúpia slovenské hudobné kapely, tak ako tomu bolo po minulé roky, ale na Hlavnom námestí ich nahradí celovečerná swingová párty s 22 členným big bandom Swingless Jazz Ensemble.

„Program na Hlavnom námestí je úplnou novinkou, nehrajú tam kapely ako Hex, Polemic a podobne ako to bývalo doteraz, teraz to bude len jeden žáner, swing,“ povedala Ivana Skokanová, hovorkyňa bratislavského magistrátu. Bratislavský program organizátori nazvali Silvestrovské Korzo, a bude to prechádzka historickým centrom Bratislavy po námestiach plných zábavy.

Na každom námestí sa bude diať niečo iné a ľudia sa zabavia aj tam, kde vlani nebol žiadny program. Primaciálnemu námestiu dominuje klzisko, na Hviezdoslavovom námestí diskotéka a na Námestí Ľudovíta Štúra odpočítavanie posledných sekúnd starého roka vyvrcholí veľkým ohňostrojom.

Odpaľovať ho budú z hladiny Dunaja medzi Starým mostom a Mostom SNP, najlepšie miesto na jeho pozorovanie bude z Námestia Ľudovíta Štúra a z Rázusovho nábrežia. V Bratislave stoja oslavy Silvestra každý rok okolo 50-tisíc eur a sú financované zo sponzorských príspevkov od mestských podnikov. Na ohňostroj ide 7-tisíc eur.

Zábava aj pre deti

V metropole východu budú oslavy príchodu Nového roku rozdelené do dvoch častí. Prvá bude patriť najmä deťom, druhá dospelým. Silvestrovská párty pre deti začne o 10. hodine predpoludním na Hlavnej ulici pri historickej radnici. Program popretkávaný kúzlami, rozprávkami, bublinkovou šou, cukríkovým dažďom a detskou diskotékou budú ako tradične moderovať Ujo Ľubo a Rišo Herrgott.

Hlavný silvestrovský program na Hlavnej ulici v Košiciach začne o 20. hodine a bude pozostávať z veľkej hudobno-tanečnej šou. Pyromuzikálny ohňostroj, kde sú svetelné efekty zladené s tónmi hudby stojí 2-tisíc eur.

„V programe sa predstavia Peter Bič Projekt, Muzika Milana Rendoša, Tublatanka Revival, Country Band Tennesse, Rony, Destiny Cheer Team, DJ Pepo a Richard Herrgott,“ prezradila hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová. Obyvateľom sa o polnoci prihovorí primátor mesta Richard Raši.

Detský Silvester bude aj v Trnave, program začína na Trojičnom námestí od 16.hodiny. Deti zabaví divadielko a potom sa vyšantia na detskej diskotéke. O dve hodiny neskôr je naplánovaný rodinný ohňostroj.

„Pôjde o klasický asi desaťminútový ohňostroj,“ povedal Patrik Pokorný z organizačného tímu. V programe najprv zahrá mladá kapela Ewelin, po nej bude nasledovať az do 2. hodiny DJ Paul La Poyd. Ľudia spoločne odrátajú poslednú minútu do polnoci, kedy zaznie Slovenská hymna.

Päť minút po polnoci vypukne druhý asi pätnásťminútový ohňostroj, ktorý financuje mesto. Každý rok naň vynakladá 3-tisíc eur. Náklady na kultúrny program odhadol Pokorný na približne 7-tisíc eur.

Tohtoročný program v Bratislave organizátori... Foto: Pravda, Robert Hüttner, Robert Huttner
Bratislava, Silvester, oslavy Tohtoročný program v Bratislave organizátori nazvali Silvestrovské Korzo, a bude to prechádzka historickým centrom Bratislavy po námestiach plných zábavy.

Silvestrovský beh a ohňostroje

Dva ohňostroje uvidia aj v Banskej Bystrici. Jeden silvestrovský a druhý novoročný. Prvý ohňostroj bude odpálený na Silvestra z miesta, ktoré by malo byť bezpečne vzdialené od zástavby, ale aj dobre viditeľné, a tak odborníci na zábavnú pyrotechniku zvolili lokalitu Graniar.

„Špecifický bude rôznymi výškovými pyrotechnickými efektami tak, aby ho videli všetci obyvatelia Banskej Bystrice zo svojich domovov,“ konštatovala hovorkyňa mesta Zdenka Sekerešová. Viac ako na Silvestra sa ľudia v centre Banskej Bystrice zabavia na Nový rok. Na Námestí SNP o 16. hodine vystúpi slovenská vokálna skupina Fragile.

Ľuďom na námestí sa prihovorí primátor Ján Nosko. Novoročný ohňostroj s hudobným sprievodom a rôznymi svetelnými efektami bude 1. januára odpálený o 16,45 hodine z námestia a potrvá asi desať minút. Do ohňostrojov samospráva investovala 4-tisíc eur, na novoročný program a technicko-organizačné zabezpečenie akcie zhruba 10-tisíc eur.

Nitra bude príchod Nového roka oslavovať na Svätoplukovom námestí. O 22.30 sa predstaví mladá rockovo-screamová (scream – vrieskať, kričať, pozn. red.) kapela The Paranoid. Neskôr ju vystrieda DJ Mada.

Tiež nebude chýbať ohňostroj a novoročný príhovor primátora mesta Jozefa Dvonča. Celkové náklady na program aj s ohňostrojom sa pohybujú okolo päťtisíc eur. „V rámci športových aktivít bude tak ako každý rok pripravený Zoborský silvestrovský beh,“ doplnil hovorca radnice Andrej Jančovič.

Silvestrovský program v centre Prešova začne o 21. hodine večer. Vystúpia v ňom Ľudová hudba Prešovčan, The Shadoogies, Sunlips a Atlandída. „Prelom rokov bude sprevádzaný polnočným prípitkom a príhovorom primátorky mesta Andrey Turčanovej. Po ňom si prevezme žezlo osláv dídžej Fonbox a nasledovať bude diskotéka. Náklady na tohtoročný ohňostroj sú vo výške 2-tisíc eur,“ poznamenala Veronika Kmetóny Gazdová, hovorkyňa mesta.

Mesto upozorňuje, že posledný deň v roku bude v čase od 21. hodiny 31. decembra do jednej hodiny rannej dňa 1. januára 2016 pre silvestrovské oslavy úplne uzavretá Hlavná ulica. Autobusové spoje MHD budú v tom čase prechádzať po obchádzkovej trase.

V šetriacom režime

Za málo peňazí veľa muziky, asi takýto slogan by mohli mať silvestrovské oslavy v Trenčíne. Už piaty rok po sebe bude mať zábava pri vítaní nového roka formu diskotéky na Mierovom námestí. Mesto sa pre diskotéku rozhodlo preto, lebo na trenčianske námestie sa chodia baviť prevažne mladí ľudia.

Diskotéka pod Trenčianskym hradom sa začne o 21. hodine a potrvá približne do 1. hodiny po polnoci. „Takého silvestrovanie sa v Trenčíne osvedčilo,“ skonštatovala Erika Ságová, hovorkyňa mesta. Aj tentoraz si Trenčania musia vystačiť bez ohňostroja, do ktorého mesto zainvestovalo naposledy v roku 2010, 3 300 eur. Teraz budú celé silvestrovské oslavy stáť spolu 750 eur, z toho 400 eur zaplatí radnica za diskotéku a 350 eur za osvetlenie a bezpečnostnú službu.

V úspornom režime pokračuje aj Žilina, ktorá bude bez silvestrovského programu. Ak teda vyrazíte za vítaním nového roku do mesta čaká vás len ohňostroj, ktorý bude v prípade priaznivého počasia odpálený zo strechy Mestského divadla v Žiline. Jeho cena vychádza zhruba na 2 500 eur.

„Špeciálny program ani v tomto roku nechystáme z bezpečnostných a ekonomických dôvodov, pretože sa tak chceme vyhnúť rôznym pouličným incidentom a škodám na majetku,“ vysvetľuje hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Silvestrovský program v krajských mestách

  • Bratislava:

silvestrovské Korzo – Primaciálne námestie klzisko (do 19. h.), Hlavné námestie – swingová open air tančiareň s 22–členným big bandom, Swingless Jazz Ensemble, DJ Matwä Drappenmadchen­feller (19. – 1. h), Hviezdoslavovo námestie – veľká tanečná warm–up párty pred polnocou v réžii populárneho bratislavského Nu Spirit Club–u, DJ Gonzo, DJ Kinet, DJ Yellow Box/ nu jazz, funk, disco! (19. – 2. h), Námestie Ľudovíta Štúra – polnočné odpočítavanie a ohňostroj na Dunaji (23.30 – 0.15 h).

  • Košice:

silvestrovská party pre deti na Hlavnej ulici pri historickej radnici (od 10. h.), zábavky, kúzla, rozprávky, detská diskotéka, moderujú Ujo Ľubo a Rišo Herrgott. Hlavný program (od 20. h): Peter Bič Projekt, Muzika Milana Rendoša, Tublatanka Revival, Country Band Tennesse, Rony, Destiny Cheer Team, DJ Pepo a Richard Herrgott, pyromuzikálny ohňostroj.

  • Prešov:

silvestrovské oslavy na pešej zóne (od 21. h), Ľudová hudba Prešovčan, The Shadoogies, Sunlips a Atlantída, po polnočnom prípitku a ohňostroji nasleduje DJ Fonbox.

  • Žilina:

silvestrovský ohňostroj v prípade priaznivého počasia odpálený zo strechy Mestského divadla, na Mariánskom a Hlinkovom námestí otvorené stánky s občerstvením.

  • Trenčín:

silvestrovská diskotéka na Mierovom námestí (21. – 1. h), otvorené stánky s občerstvením.

  • Banská Bystrica:

silvestrovský ohňostroj z Graniara, program 1. januára 2016 na Námestí SNP – slovenská vokálna skupina Fragile (16. h) + novoročný ohňostroj (16.45).

  • Nitra:

Nitrianska Silvestrovská noc na Svätoplukovom námestí The Paranoid a DJ Martin Mada (od 22.30 h), ohňostroj.

  • Trnava:

program na Trojičnom námestí (od 16. h), divadielko a detská diskotéka na pripravenom pódiu, rodinný ohňostroj (o 18. h), kapela Ewelin, DJ Paul La Poyd (22.30 – 2. h), päť minút po polnoci druhý ohňostroj.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Silvester 2015