Prieskum: Necelá tretina Slovákov si dáva novoročné predsavzatia

Do roku 2016 si plánuje dať novoročné predsavzatie necelá tretina, teda 29 percent Slovákov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý agentúra TNS Slovakia realizovala v novembri tohto roku na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov vo veku 18 až 65 rokov.

30.12.2015 14:20
debata (2)

Ako informovala PR manažérka agentúry TNS Slovakia, novoročné predsavzatia si do nového roka dávajú v porovnaní s ostatnými skôr mladí ľudia vo veku 18 až 24 rokov. Predsavzatia si nedávajú prevažne starší ľudia od 55 do 65 rokov a vysokoškolsky vzdelaní ľudia.

Novoročné predsavzatia, ktoré si Slováci do nového roka plánujú dať, sa týkajú predovšetkým zdravia a zdravého životného štýlu. Z tých, ktorí si novoročné predsavzatie dajú, sa až dve pätiny vyjadrili, že sa chcú starať o svoje zdravie (41 %), alebo chcú schudnúť (37 %).

Tretina opýtaných má v pláne zdravo sa stravovať (33 %). Traja z desiatich obyvateľov Slovenska by chceli viac šetriť (30 %), prípadne by chceli začať športovať (28 %). Slováci by v novom roku chceli aj viac relaxovať (20 %), viac sa venovať rodine (19 %), dosiahnuť úspechy v práci (18 %) či dosiahnuť zvýšenie platu (17 %). Fajčiť by chcelo prestať 10 percent ľudí.

Rozdiely v rámci jednotlivých socio-demografických znakov poukazujú na to, že zatiaľ čo ženy by sa chceli začať zdravo stravovať alebo schudnúť, muži chcú v novom roku viac zarábať, dosiahnuť úspechy v práci alebo sa polepšiť.

Mladí ľudia vo veku do 24 rokov by sa chceli v novom roku polepšiť, prípadne dokončiť školu či dôkladnejšie sa pripravovať na skúšky. Ľudia v strednom veku, od 35 do 44 rokov, by sa chceli viac venovať rodine a tiež dokončiť prestavbu či rekonštrukciu bytu alebo domu.

Starší ľudia od 55 do 65 rokov si zase predsavzali, že v novom roku sa budú viac starať o svoje zdravie a začnú sa zdravo stravovať. Ľudia s vyšším vzdelaním by v roku 2016 chceli dosiahnuť úspechy v práci, zatiaľ čo ľudia s nižším vzdelaním častejšie medzi svojimi predsavzatiami uvádzali, že by chceli prestať fajčiť.

Až 70 percent z tých, ktorí si novoročné predsavzatie plánujú dať, deklaruje, že svoje predsavzatia aj dodrží. Sú to hlavne ľudia vo veku 25 až 34 rokov a vysokoškolsky vzdelaní respondenti.

Prieskum realizovala agentúra TNS Slovakia prostredníctvom internetu. Vzorka 1 000 respondentov je reprezentatívna pre populáciu Slovenska vo veku 18 – 65 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, veľkosti miesta bydliska a kraja.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #novoročné predsavzatia