Kniha Michala Horského zožala úspech

Dajte ľuďom chlieb a hry - vyhlásil rímsky cisár Caligula. Veriac, že ak sa tak stane, môže si aj z vlastného koňa urobiť senátora. Hry politikov totiž dokážu byť férové, ale aj falošné.

03.02.2016 20:00
krst knihy, nora slišková, michal horský, Foto:
Uvedenie knihy Politické hry. Michal Horský so šéfredaktorkou Pravdy Norou Sliškovou, redaktormi Pravdy Soňou Pacherovou (tretia sprava), Igorom Stupňanom (prvý sprava), poslancom KDH Pavlom Hrušovským a jeho asistentkou, bývalou novinárkou Máriou Hlucháňovou.
debata (40)

Roztriediť ich a uľahčiť v nich orientáciu voličovi je ambícia novej knižky z pera Michala Horského. Zostavená je najmä z rozhovorov, ktoré tento uznávaný politológ, politický komentátor a analytik poskytol denníku Pravda.

„Knihu Politické hry som sa rozhodol napísať, keď som si uvedomil, že mnohé neresti, na ktoré som politikov upozorňoval v časoch pádu vlády Ivety Radičovej, pretrvávajú a opakujú sa doteraz,“ prezradil autor.

V diele sa preto venuje práve udalostiam ostatného volebného obdobia. V jednotlivých kapitolách mapuje predčasné voľby, ktoré sa stali politickým Waterloo pravice, spomína na supervolebný rok 2014, hodnotí činnosť jednofarebnej vlády Roberta Fica.

Odkrýva tiež tajomstvá politických kortešačiek, odhaľuje lesk a biedu demokratickej politickej tradície a kultúry, opisuje množstvo politických situácií a politikov v rôznych situáciách.

Na utorkovú prezentáciu knihy si Horský pozval hostí takmer z celého politického spektra. „Avšak len z tých strán, ktoré reprezentujú hodnoty, majú idey, členskú základňu. Nie antipolitikov, ktorí sa dokážu len biť, stavať v parlamente makety či hádzať stoličky,“ zdôvodnil, prečo zástupcovia niektorých politických zoskupení chýbali.

Horského kniha sa už teraz teší z úspechu. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Michal Horsky, kniha, Horského kniha sa už teraz teší z úspechu.

Autorovi niektorí kritici vyčítajú, že vo svojich politických úvahách „napadá na ľavú nohu“. On sám to však odmieta a tvrdí, že aj ľavicu už neraz podrobil tvrdej kritike. „Vo vrcholovej politike som štyri roky a viackrát som dostal poza uši, keď som v televízii pozeral politológa Michala Horského," potvrdil minister obrany vládneho Smeru Martin Glváč.

Horského kniha sa už teraz teší z úspechu. Podľa vydavateľa Alberta Marenčina je takmer rozobratá, čiže, keď aj nie vypredaná, jej výtlačky sú už poobjednávané a zarezervované. Zrejme sa tak v krátkom čase dočká dotlače.

„Pán Michal Horský je vzácny človek. Tým, aký je, tým, čo hovorí a ako koná. Je vynikajúci znalec politického diania, ktorý vždy vidí ďalej a viac než iní. Veci nielenže presne pomenúva, ale je objektívny a nezaujatý, čo je v dnešnom svete vzácnosťou,“ zhodnotila šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková.

Pre redakciu je cťou, že s ním môže spolupracovať a prinášať čitateľom jeho názory a analýzy. „Kniha Politické hry určite zaujme každého, komu nie je ľahostajný vývoj politiky na Slovensku a chce o nej vedieť čo najviac,“ dodala šéfredaktorka.

Michal Horský (*1943 )

Publicista, politológ, komentátor, politický analytik. Absolvent filozofie a histórie na Univerzite Komenského v Bratislave, aktivista vysokoškolského hnutia a redaktor časopisu Echo bratislavských vysokoškolákov 68. Za normalizácie pracoval ako pamiatkar. Po zmene režimu v rokoch 1990 až 1992 poslanec Snemovne národov Federálneho zhromaždenia. V roku 1992 spoluzakladal Trnavskú univerzitu.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #krst knihy #Michal Horský