Ďalšia podpora by mala ísť do okresu Rimavská Sobota

Čo mesiac, to výjazdové zasadnutie vlády v chudobnom regióne. Takéto predsavzatie si dal premiér Robert Fico za predpokladu, že jeho strana Smer bude súčasťou novej vlády. Prvé výjazdové zasadnutie sa po voľbách podľa jeho slov uskutoční v Rimavskej Sobote.

22.02.2016 12:30
Rimavská Sobota Foto:
Rimavská Sobota.
debata (1)

V prípade, že Smer nebude v opozícii, najbližšie štyri roky chce životnú úroveň na Slovensku priblížiť na 85 percent k životnej úrovni v Európskej únii. Pomôcť k tomu má aj znižovanie rozdielov medzi bohatšími a chudobnejšími okresmi. Preto parlament ešte vlani schválil zákon o podpore najmenej rozvinutých regiónov. V rámci neho sa špecifikovalo dvanásť okresov, v ktorých je miera nezamestnanosti vyššia ako 1,6 násobok priemernej nezamestnanosti Slovenska (10,63 percenta na konci roku 2015). „V nich sa budú schvaľovať tzv. akčné plány a bude im nasmerovaná pomoc v oblasti rôznych foriem zvýhodnenia. Napríklad investičné stimuly dostanú investori už keď preinvestujú minimálne 200-tisíc eur. Ak zamestnajú dlhodobo nezamestnaných, tak dvanásť mesiacov bude odvody za týchto ľudí platiť štát. Výhody sa týkajú aj bodovania v rámci eurofondov alebo iných dotačných schém,“ vymenoval Fico.

O tvorbe akčných plánov, ale aj skúsenosti z okresu Kežmarok, kde už vláda takýto akčný plán schválila, diskutovali predstavitelia vlády v sobotu v Banskej Bystrici so zástupcami všetkých dvanástich okresov.

Pre okres Kežmarok schválil kabinet vo februári na rôzne projekty sumu 52 miliónov eur. Zvyšných jedenásť okresov by sa podobnej podpory malo podľa premiéra dočkať do začiatku budúceho roka. „Pokiaľ budeme súčasťou vlády, každý mesiac bude kabinet výjazdovo zasadať v okresoch, ktoré spadajú do kategórie najmenej rozvinutých a každému bude na mieru ušitý a schválený akčný plán pomoci. Poradie okresov sme nestanovili, no bude sa to diať podľa ich pripravenosti,“ zdôraznil premiér. Prvým po voľbách by mal byť okres Rimavská Sobota.

Práve s Rimavskou Sobotou súvisí incident, ktorý sa odohral na stretnutí v Banskej Bystrici, keď vládna ochranka nevpustila na rokovanie primátora Rimavskej Soboty Jozefa Šimka. Premiér označil Šimka za výtržníka a človeka, ktorý finančne podporuje banskobystrického župana Mariána Kotlebu, ktorý sa netají svojimi sympatiami k fašistickému Slovenskému štátu. Šimko pozvánku na rokovanie nedostal. „Organizátori pravdepodobne zvážili, že človek, ktorý financuje pána Kotlebu, nebude pozvaný,“ poznamenal Fico.

Šimko sa ohradil, že sa nepovažuje za výtržníka a nikdy nebol trestne stíhaný. Financovanie Kotlebu odmietol, priznal však, že sumou 500 eur prispel na vydanie občasníka Náš kraj, ktorý vydáva Banskobystrický samosprávny kraj.

Stanovisko k udalosti vydal aj Úrad vlády. V ňom uvádza, že napriek snahe primátora Jozefa Šimka o vyvolanie konfliktu Úrad vlády garantuje okresu Rimavská Sobota naplnenie akčného plánu a schválenie všetkých benefitov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rimavská Sobota #finančná podpora #akčný plán