Nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vlastnú škôlku

Prvá škôlka v nemocnici. Zamestnanci fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici majú o svoje deti v predškolskom veku postarané.

22.02.2016 14:00
školka, nemocnica, Banská Bystrica,... Foto: ,
Škôlku zatiaľ navštevuje jedenásť detí, ale ich počet bude stúpať.
debata (3)

V pracovnom čase ich môžu dať do škôlky, ktorú zriadilo samotné zdravotnícke zariadenie. Zatiaľ do nej chodí jedenásť detí, ale očakáva sa, že ich počet začne čoskoro stúpať.

Rooseveltova nemocnica má viac ako 2 100 zamestnancov, z toho osemdesiat percent tvoria ženy. Riaditeľka zariadenia Miriam Lapuníková hovorí, že inšpirácia prevádzkovať škôlku sa narodila asi pred rokom a majú ju na svedomí samotní zamestnanci. „Pri prijímacom pohovore mi jedna mamička povedala, že by bolo úžasné, keby mohla niekde nablízku umiestniť do škôlky svoje dve deti. Tejto myšlienky sme sa chytili a začali ju rozvíjať,“ hovorí riaditeľka.

Mesačné náklady na prevádzku sú vyčíslené na 3-tisíc eur, rodičia platia mesačne 15 eur a 2,80 eura ich stojí denná stravná jednotka.

Nemocnica začala vybavovať všetky potrebné povolenia a škôlku zriadila v rámci svojej podnikateľskej činnosti. Využila bývalé priestory dialýzy a do prestavby investovala 100-tisíc eur z vlastných podnikateľských aktivít. „Zariadenie sme otvorili 4. januára. Má kapacitu pre dvadsaťjeden detí, momentálne škôlku navštevuje jedenásť. Predpokladáme však, že počet sa bude rozširovať, preto už máme pripravenú aj druhú triedu,“ poznamenala Lapuníková. Mesačné náklady na prevádzku sú vyčíslené na 3-tisíc eur, rodičia platia mesačne 15 eur a 2,80 eura ich stojí denná stravná jednotka.

Riaditeľka škôlky Mariana Urbáni podotýka, že okrem nej sú tu zamestnané dve učiteľky a jedna pomocná sila. „Mamičky, a to z radov lekárok, sestričiek, ale aj ďalšieho personálu nemocnice si možnosť umiestnenia svojich detí v škôlke priamo v nemocnici pochvaľujú,“ poznamenáva Urbáni. Zápis detí do škôlky od septembra tohto roku bude v ich zariadení v apríli. Môžu ju navštevovať deti od dva a pol do šiestich rokov.

„Otvorenie škôlky mi veľmi uľahčilo návrat do práce. Je pohodlné, že ráno sem prichádzame spolu a potom večer spolu odchádzame domov. Malý zo začiatku pri príchode do škôlky plakal, a teraz je smutný, keď do škôlky ísť nemôže,“ vykresľuje svoje skúsenosti lekárka Dagmar Molitorisová, matka trojročného Adriánka. Škôlka v nemocnici zjednodušila život aj Martine Pohorelskej, ktorá pracuje na oddelení ekonomiky a rozpočtu. „V škôlke je veľmi príjemné prostredie, trojročná dcérka sem chodí rada,“ podčiarkla Pohorelská.

Nápad nemocnice sa páči aj ministerstvu zdravotníctva. Jeho štátny tajomník Mário Mikloši tvrdí, že je dôkazom toho, že aj zdravotnícke zariadenia dokážu svojim zamestnancom ponúknuť zaujímavé benefity. Inú nemocnicu na Slovensku, ktorá by mala vlastnú škôlku, nepozná. „Krok Banskobystričanov vnímam veľmi pozitívne. Myslím si, že je úplne ideálne, keď rodičia môžu umiestniť svoje deti priamo na pracovisku a nemusia sa ráno či popoludní stresovať ich vozením na iný koniec mesta,“ povedal Mikloši.

Mohol by byť nápad z Banskej Bystrice inšpiráciou aj pre iné zdravotnícke zariadenia? Mikloši si myslí, že určite, nie však pre každé. Mať škôlku v nemocnici môže byť podľa neho efektívne skôr pre väčšie nemocnice s väčším počtom zamestnancov, pretože takúto škôlku treba vedieť aj naplniť a efektívne využívať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #škôlka #Rooseveltova nemocnica