Univerzita Komenského otvorila vedecký park

Univerzita Komenského v Bratislave v piatok v Mlynskej doline slávnostne otvorila svoj vedecký park. Orientovať sa bude na oblasti biomedicíny, biotechnológií, enviro-medicíny a sociálnych výziev 21. storočia.

26.02.2016 12:07
vedecky park univerzita komenskeho bratislava Foto: , ,
Univerzita Komenského v Bratislave v Mlynskej doline slávnostne otvorila svoj vedecký park.
debata (2)

Celkové výdavky projektu predstavujú takmer 42 miliónov eur, z toho z eurofondov to bolo 35,6 milióna eur, zo štátneho rozpočtu 4,2 milióna eur a z vlastných zdrojov UK vyčlenila 2,1 milióna eur.

Rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta v piatok počas slávnostného otvorenia vedeckého parku uviedol, že vedecký park poskytuje priestor pre interdisciplinárny výskum, a to nielen na vnútrouniverzitnej úrovni, ale aj s domácimi a zahraničnými par­tnermi. "Vedecký park UK predstavuje unikátne centrum s najmodernejším technologickým vybavením, ktoré prepojí výskum s praxou. Otvára perspektívy ďalšieho rozvoja vedy na pôde našej univerzity – so zásadným významom nielen na domácej, ale aj medzinárodnej úrovni,“ uviedol Mičieta.

V budove Vedeckého parku UK je 80 laboratórií, medzi ktorými sú napríklad laboratóriá pre biotechnológiu, molekulárnu biológiu, genomiku, chémiu, mikrobiológiu, virológiu, fyziológiu, etológiu, bunkovú biológiu či fyziológiu rastlín. V budove sa tiež nachádza 50 pracovní a rokovacích miestností, ako aj rôzne technické a zabezpečovacie priestory. Vedecký park podľa Univerzity Komenského postupne ponúkne takmer 250 pracovných pozícií. Základný kameň vedeckého parku položili 27. februára 2014.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini v piatok uviedol, že je pripravený ďalší veľký projekt za 100 miliónov eur, ktorý by mal v nasledujúcich rokov zo štrukturálnych fondov smerovať tiež do Mlynskej doliny v Bratislave, a túto sumu si podelia Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita. Minister školstva Juraj Draxler v piatok pripomenul, že postavili sedem univerzitných vedeckých parkov v celkovej hodnote 281 miliónov eur a sedem výskumných centier v hodnote 167 miliónov eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #Univerzita Komenského #Mlynská dolina