Druhá vlna výpovedí sestier nebude

Situácia s výpoveďami sestier sa upokojuje a 11 nemocníc, kde padli, nabieha na klasický režim. Najhorší stav zatiaľ stále rieši Fakultná nemocnica s poliklinikou v Prešove, chýba jej viac ako sto sestier. Tento protest nebol úspešný a zdravotníčky nedosiahli vyššie platy, aké chceli. Sociologička to vysvetľuje tým, že akciu si načasovali zle.

01.03.2016 12:00
zdravotné sestry Foto: ,
Zdravotné sestry s transparentmi pred hlavným vchodom do Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove 11. januára.
debata (74)
Výpovede začali sestrám platiť od 1. februára, keď ich v práci skončilo okolo 600. Ďalšia vlna mala prísť oddnes, pôvodne chcelo z nemocníc odísť viac ako sto sestier z Martina, Trenčína, Trstenej a Dolného Kubína. Všetky však výpovede stiahli späť. Z prvej protestnej várky je už na svojich pôvodných miestach asi polovica. S riaditeľmi nemocníc každá rokovala jednotlivo.

Sociologička Silvia Porubänová si myslí, že za neúspechom akcie sestier stojí jej zlé načasovanie. „Usporiadať protest v predvolebnom čase nebolo vhodné, jeho účinok zanikol a je to aj odkaz pre iné povolania či segmenty, ktoré by chceli štrajkovať v budúcnosti,“ uviedla. Na takúto akciu sa podľa nej treba skôr pripraviť vtedy, keď sa pripravuje rozpočet, ak to jednotlivé profesie myslia vážne.

Podanie výpovedí zhodnotil Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska, ako najagresívnejšiu formu protestu, ktorá je v Európe ojedinelá. Vždy treba podľa neho rokovať a nájsť kompromis, ale toto bolo podľa neho ultimátum, do ktorého boli zatiahnuté bežné sestry.

Z prešovskej fakultnej nemocnice odišlo pôvodne okolo tristo sestier, teraz sa chce za rovnakých podmienok vrátiť 260. Nemocnica ich však nemôže prijať všetky, pretože medzitým už nabrala nové. Hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková povedala, že majú voľných 121 miest. „Dnes sme dostali 50 žiadosti o prijatie do zamestnania z radov bývalých sestier, predpokladáme, že pohovory budú prebiehať v nasledujúcich dňoch,“ doplnila včera Cenková.

Predsedníčka základnej odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek v Prešove Beáta Čonková uviedla, že nezamestnaných je 250 až 260 sestier, ktoré z nemocnice odišli. Stále trvajú na tom, aby ich vzali späť všetky. „Tie, ktoré sú evidované na úrade práce, sú povinné hlásiť sa u zamestnávateľa, ktorého im ponúkne úrad, pretože by prišli o príspevok v nezamestnanosti,“ pripomenula Čonková. Potom je podľa nej už na sestre a vedení nemocnice, či sa dohodnú, alebo nie. Zatiaľ nevie o nikom.

V žilinskej nemocnici sa ešte stále nevrátilo okolo sto sestier. Tento mesiac sa mala podpisovať kolektívna zmluva medzi vedením a odbormi. Zatiaľ sa tak nestalo. Ďalší termín rokovania je určený na prvý marcový týždeň.

Situácia je stabilizovaná aj vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Jej hovorca Matúš Stračiak avizoval, že kľúčové oddelenia sú v prevádzke. „Sedem sestier, ktoré mali odísť z urologického oddelenia od prvého marca, stiahlo svoje výpovede, prevádzka bude riadne zabezpečená,“ reagoval Stračiak s tým, že ešte nejaké voľné miesta majú. „Sestry prijímame dlhodobo, žiadosti o prijatie do zamestnania posudzujeme individuálne,“ do­dal.

Vedenie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek si myslí, že riaditelia nemocníc sa tvária, ako by sestry nepotrebovali. "A pritom sestry na návrat do nemocníc vyzval sám predseda vlády Robert Fico verejným vyhlásením,“ konštatovala prezidentka komory Iveta Lazorová. Sestier podľa nej dostatok nie je, čo limituje zdravotnícke výkony nemocníc.

Komora aj sesterské odbory po výpovediach hovorili o ohrození pacientov. Na tieto vyjadrenia reagoval začiatkom februára minister zdravotníctva Viliam Čislák podaním trestného oznámenia pre šírenie poplašnej správy. Nepáčilo sa mu tvrdenie sesterskej komory a odborov o ohrození starostlivosti pre vyše milión pacientov. Podnet už vyšetruje polícia. „Vec je v štádiu dopĺňania trestného oznámenia. Po zabezpečení všetkých potrebných dokladov vo veci v zákonnej lehote rozhodneme,“ informovala hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva v Bratislave Lucia Mihalíková.

Advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h & h PARTNERS to nepovažuje za šírenie poplašnej správy. „Bolo to povedané ako hodnotiaci úsudok a v kontexte vnímané, že to nie je fakt, ale moje presvedčenie, to mi ako poplašná správa nepríde,“ uzavrel Humeník.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #zdravotné sestry #výpovede sestier