Horského Politické hry zaujali expertov v Prahe

Knižnú novinku uznávaného politológa Michala Horského Politické hry s veľkým porozumením najnovšie uvítali aj v Prahe. Publikácia na Slovensku žne úspechy a aby sa dala 2. marca predstaviť aj v Česku, vydavateľstvo Marenčin PT pripravilo už jej tretiu dotlač.

05.03.2016 18:00
debata (27)

Slovenský dom v Prahe sa tak v stredu večer stal miestom stretnutia českých čitateľov, ale aj slovenských rodákov a krajanov, ktorí už voľby „majú za sebou“. Svoje hlasy v predstihu poslali na Slovensko poštou.

No neodradilo ich to od toho, aby sa prišli osobne stretnúť s autorom knihy a s jej recenzentmi, expertmi na českú politickú scénu: politickým analytikom Lukášom Jelínkom a sociológom Petrom Žantovským.

Hoci prvý z nich sa otvorene hlási k ľavicovej orientácii a druhý ku klausovskému videniu pravicovej politiky, obaja Horského prácu prijali s neskrývaným uznaním. Podľa oboch expertov sa autorovi podarilo ponúknuť skutočne objektívnu interpretáciu diania na slovenskej politickej scéne, čo podľa ich slov v Česku nemá obdobu.

V dialogických komentároch Horský sleduje posledných päť rokov slovenskej domácej politiky. Venuje sa udalostiam predchádzajúceho volebného obdobia: mapuje predčasné voľby 2012, ktoré sa stali politickým Waterloo pravice, hodnotí supervolebný rok 2014 a činnosť jednofarebnej vlády Smeru.

„V aktuálnych rozhovoroch, ktoré vo svojej väčšine vyšli v denníku Pravda, som sa v prvom rade sústredil na chyby a nedostatky našich politických elít, aby sa z toho poučili a čo-to sa o sebe samotných aj dozvedeli. Knižka je v prvom pláne zrkadlom našich vládcov,“ vysvetľuje Michal Horský „a v druhom dokumentuje, že politika, ktorá nie je opretá o hodnoty, je mŕtvy organizmus.“

„Autor veľmi dôkladne rozpletá nitky spájajúce jednotlivé záujmy riadiacich elít, neberie si pred ústa servítky a neklania sa úctivo pred jednými, aby do druhých kopal, ale snaží sa vymeriavať poctivým metrom každému,“ povedal Peter Žantovský.

„Nie jednému uchu však budú až anjelsky znieť Horského úvahy o slepej ceste nepolitickej politiky… Kniha nie je suchou politickou štúdiou, ale summou svedomitého a zodpovedného občianstva, ktoré vie, čo je kostrou aj srdcom demokracie.

Podobná kniha s reflexiou českého prostredia a jeho elít citeľne chýba,“ dodal český sociológ. „Je to zrkadlo zlého svedomia elít naprieč celým politickým spektrom,“ uzatvoril analytik Lukáš Jelínek.

Na český trh knihu vyprevadili veľvyslanec SR v Českej republike Peter Weiss a predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský, ktorý celé podujatie moderoval.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Horský #Politické hry