Horský: Horúci zemiak zdravotníctvo sa ocitne v rukách premiéra

Politológ Michal Horský hodnotí rozdelenie kresiel a hovorí, že je správne, že Most-Híd má rezort spravodlivosti.

17.03.2016 12:30
debata (30)
Politológ Michal Horský. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Michal Horský Politológ Michal Horský.

Smer má osem rezortov plus pozíciu premiéra. Je to v poriadku?
Na jednej strane je to istým prísľubom stability. Získal totiž viaceré rozhodujúce ministerstvá, akými sú financie, vnútro či zahraničie. Na druhej strane by sa nič nebolo stalo, keby ešte jedno či dve miesta získali napríklad aj Most-Híd, prípadne Sieť.

Národniari získali kreslo predsedu parlamentu a tri ďalšie ministerstvá – obrany, školstva a pôdohospodárstvo. Čo si o tom myslíte?
Veľmi silnú pozíciu získala SNS. Treba vyzdvihnúť miesto predsedu parlamentu a obrany. SNS môže byť spokojná.

Most-Híd bude riadiť spravodlivosť a životné prostredie. Ako sa ich zhostí strana Bélu Bugára?
Jednou z najcitlivejších oblastí je právny štát. Treba skvalitniť naše súdnictvo a zintenzívniť boj s korupciou. Je dobré, že Most-Híd dostal práve rezort spravodlivosti.

Sieť má len jedno ministerstvo. Je to primerané?
Do istej miery je prekvapujúce, že má iba jedno miesto. Vychádza to zrejme z toho, že koaličné počty nepustia, strana prišla už o troch poslancov. Strata ďalších poslancov by oslabila nielen Sieť, ale aj celú koalíciu. A tak zrejme Sieť dostane možnosť obsadiť významnejšie zastúpenie v iných pozíciách, napríklad v parlamente. Nepochybne sa v nastávajúcich dňoch pozornosť presunie od rozhovorov štvorkoalície aj k tomu, ako si medzi sebou parlamentné posty prerozdelí rozdrobená opozícia.

Nie je prekvapením, že o rezort zdravotníctva nemala žiadna koaličná strana záujem?
Iba ťažko sa hľadá odpoveď na problémy v školstve a je príznačné, že budúca koalícia, zdá sa, zatiaľ nenašla odpoveď na situáciu v zdravotníctve. Na mínové pole nášho zdravotníctva zatiaľ nikto nemá odvahu priamo vstúpiť. Je teda zrejmé, že tento horúci zemiak sa znovu ocitne v rukách premiéra a jeho strany.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Michal Horský #rezort spravodlivosti