V Tatrách a Fatrách hrozia malé spontánne lavíny

V noci sa počasie na horách zmenilo. Po slnečných dňoch je zamračené a hmlisto, v Tatrách na mnohých miestach slabo snežilo. Ochladilo sa na -15 až -1° C. V Tatrách fúkal prudký, prevažne severozápadný vietor, ktorý v nárazoch dosahoval silu víchrice. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do niekoľkých centimetrov nového snehu.

19.03.2016 09:53
debata (1)

Ako upozorňuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej, nový a voľný sneh z predchádzajúcej periódy sneženia je v teréne rozmiestnený veľmi nerovnomerne a nie je ešte dobre zviazaný so starým podkladom. Vietor na povrchu miestami vyfúkal tvrdé dosky a inde navial vankúše, na hrebeňoch sú veľké preveje. Na miestach, kde je pokrývka vyfúkaná, je z rána povrch zmrznutý a tvrdý. V priebehu dňa sneh na povrchu zvlhne a začne sa prebárať. Stabilita snehu sa hlavne na slnkom osvietených a trávnatých svahoch v priebehu dňa znižuje.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách od nadmorskej výšky 1 600 m naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená. Na závetriach, pod nástupmi do stien a v terénnych depresiách najvyšších polôh sa ešte nachádzajú nebezpečné preveje, dosky a vankúše, ktoré nie sú stále dostatočne previazané so starou tvrdou snehovou pokrývkou. Rozmiestenie týchto nebezpečných útvarov v teréne je nepravidelné a k uvoľneniu lavín na nich môže dôjsť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky a tiež pri oťažení snehovej pokrývky v poludňajších hodinách. Možné sú malé, ojedinele stredne veľké spontánne lavíny z voľného a previateho snehu a tiež je možné uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín na slnkom osvietených svahoch.

Vo Fatrách naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej stupnice. Lavínové nebezpečenstvo je lokálne a uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. Možné je tiež uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín hlavne v popoludňajších hodinách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Lavíny