Fico čaká od partnerov v zdravotníctve podporu

Odborníka, krízového manažéra, ktorý nebude zo zdravotníckeho prostredia a nebude mať ani napojenie na záujmové skupiny, mieni vyslať Smer do vlády ako nového ministra zdravotníctva. Premiér a predseda Smeru Robert Fico má už predstavu, kto by to mal byť, ale v nedeľu jeho meno neprezradil. V kuloároch sa už niekoľko dní hovorí, že by to mohol byť nestraník Tomáš Drucker. V súčasnosti je generálnym riaditeľom Slovenskej pošty.

21.03.2016 07:00
Fico, vybor pre europske zalezitosti Foto: ,
Premiér a predseda strany Smer Robert Fico.
debata (59)

O rezorte zdravotníctva Fico v nedeľu povedal, že vyvoláva veľký rešpekt a doteraz narobil problémy všetkým bývalým vládam. „Budem očakávať od partnerov veľkú podporu, veľké porozumenie a budem očakávať možno niekedy aj hľadanie spoločných riešení, pretože nie je možné, aby tento rezort zostal visieť len na jednej politickej strane,“ vyhlásil v TA3.

Koalícia sa zhodla, že na čele rezortu má byť krízový manažér. Fico už nejakú predstavu má. „Budeme hľadať ministra, ktorý nepochádza ani z prostredia slávnych finančných skupín, dokonca ani nepochádza zo zdravotníckeho prostredia, nebude tam možné nájsť nejaké prepojenia,“ povedal. Krízový manažér by mal byť aj na poste riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Šéf Siete Radoslav Procházka označil rezort zdravotníctva za kľúčový v tom, že zohráva úlohu z hľadiska servisu štátu pre ľudí, ktorí majú na tento servis nárok. Podľa Procházku je v záujme celej koalície, aby sa obnovila dôvera ľudí v to, že v zdravotníctve sú spravodlivo nastavené podmienky. Vyslovil sa tiež za preverenie problematických zmlúv, ktoré sa objavili v médiách.

Kto je Tomáš Drucker

Tomáš Drucker.

Tridsaťsedemročný Tomáš Drucker je rodený Bratislavčan. Vyštudoval najskôr aplikovanú informatiku na Slovenskej technickej univerzite, potom aj právo na Trnavskej univerzite. Ešte počas štúdia informatiky pracoval ako programátor a vedúci oddelenia v počítačovej firme, ktorá vyvíja softvérové aplikácie. Osem rokov bol partnerom a neskôr aj členom predstavenstva a predsedom dozornej rady v poradenskej firme Iquap. Ako poradca v roku 2009 pracoval na projekte zlúčenia štátnych zdravotných poisťovní – Všeobecnej a Spoločnej, ale aj súkromných Dôvery a Apolla, ktoré sa spojili k začiatku roka 2010. Za vlády Ivety Radičovej ako nominant SDKÚ predsedal dva roky Dozornej rade štátnej Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti. V minulosti robil aj poradcu bratislavskému županovi a predsedovi SDKÚ Pavlovi Frešovi. V roku 2012 ho do funkcie generálneho riaditeľa Slovenskej pošty na základe konkurzu vymenoval minister dopravy Ján Počiatek.

Líder SNS Andrej Danko vyhlásil, že základná starostlivosť musí byť každému človeku poskytnutá bez ohľadu na to, či príde do štátnej, alebo súkromnej nemocnice „Nastala neprehľadná spleť súkromného so štátnym, musíme jasne identifikovať, čo štát bude garantovať každému občanovi, ale aj to, že sa štát nebude báť akéhokoľvek súkromného podnikateľa a bude s ním vedieť relevantne súťažiť,“ povedal Danko a dodal, že s tým súvisí aj kvalita manažérov v zdravotníctve, ktorých by mal štát adekvátne ohodnotiť.

Premiér Fico tvrdí, že prvým dôležitým krokom je, aby sa povedalo, čo so zdrojmi, ktoré prichádzajú do zdravotníctva. Vyslovil sa za to, aby sa začal obmedzovať zisk zdravotných poisťovní. Zdravotnícke výkony sa majú podľa neho uhrádzať tak, aby niektoré súkromné spoločnosti nedostali viac, ako im patrí. Ďalšími krokmi má byť zhodnotenie rozsahu poskytovanej zdravotníckej starostlivosti a diskusia bude aj o tom, čo ďalej s minimálnou sieťou zdravotníckych zariadení.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #ministerstvo zdravotníctva #Smer #Tomáš Drucker