Premenujú Žiarsku dolinu na Smrečiansku?

Bude zo Žiarskej Smrečianska dolina? Obec Smrečany má v rukách doklady, že vyhľadávaná dolina v Západných Tatrách sa kedysi nazývala Smrečianska.

21.03.2016 15:00
Žiarska dolina, západné tatry Foto: ,
Vyhľadávanej a obľúbenej doline v Západných Tatrách možno vrátia historický názov Smrečianska alebo zostane súčasnou Žiarskou dolinou.
debata (8)

Tento historický názov by sa jej mal vrátiť. Nie všetci však túto iniciatívu prijímajú s nadšením, susedná obec Žiar premenovanie nepodporí.

V turistických mapách je dolina, ktorá sa začína za obcou Žiar, nazývaná ako Žiarska. Názov jej „pridelili“ v roku 1976. No starosta obce Smrečany Vladimír Šiarnik má v rukách staré vojenské mapy, kde má meno Smrečianska, podľa potoka, ktorý ňou preteká. Šiarnik poukazuje na to, že týmto spôsobom – podľa tokov, ktoré v nich tečú – sú pomenované aj okolité doliny. Stačí vymenovať pár príkladov zo Západných Tatier – Jalovecká, Suchá, Jamnická či Račková dolina, vo všetkých tečú rovnomenné potoky. Zdôrazňuje, že zmenu názvu neiniciujú len tak pre nič, za nič, ale chcú jej vrátiť také meno, aké mala v minulosti. Ani nechcú naštrbiť dobré vzťahy a spoluprácu so susednou obcou Žiar. „Cítime povinnosť voči minulým generáciám, aby sme tento historický názov vrátili,“ hovorí starosta Smrečian.

Podľa starostu ľudia, ktorí idú do doliny po prvý raz, môžu byť zmätení. Na Slovensku sú totiž tri Žiarske doliny. Jedna pri Selciach v okrese Poltár a dve v Liptove, pri Liptovskej Lužnej a najznámejšia na južných svahoch Západných Tatier. „Naše krásne Tatry majú stovky štítov a ani jeden sa nevolá rovnako ako ten iný. Tak je trochu divné, aby len v tom malom Liptove sa dve doliny volali Žiarske doliny,“ mieni Šiarnik.

Cítime povinnosť voči minulým generáciám, aby sme tento historický názov vrátili.
Vladimír Šiarnik, starosta obce Smrečany

Smrečany sú na ceste od Liptovského Mikuláša smerom do Žiarskej doliny pred obcou Žiar. Kým poslanci Smrečian koncom vlaňajška súhlasili s podaním žiadosti obce na Geodetický a kartografický ústav v Bratislave o vrátenie historického názvu Smrečianska dolina, poslanci v susednom Žiari s tým nesúhlasia a odporučili starostovi vyjadriť nesúhlasné stanovisko. Pokúšali sme sa so starostom Žiaru spojiť, ale v obecnom úrade sa nám ho nepodarilo zastihnúť. Zmenu názvu nepripúšťajú ani ľudia z obce či turisti, ktorých sme sa na to pýtali priamo v Žiarskej doline. „Nepamätám si na to, že by to niekedy bola Smrečianska dolina. Vždy bola Žiarska dolina, chodili sme tam lyžovať a vždy do Žiarskej doliny,“ hovorí 83-ročná Božena. K zmene názvu sa nepriklonili ani turistky, ktoré prišli na Žiarsku chatu z Liptovského Mikuláša. „Pre nás turistov vôbec nie je podstatné, ako sa táto dolina volá. Hlavné je, že sú tu dobré služby a je tu pekne,“ povedala jedna z nich.

Právo pomenúvať geografické objekty na Slovensku má Úrad geodézie, kartografie  a katastra, ktorý tak robí prostredníctvom názvoslovnej komisie. Práve tá najčastejšie navrhuje úpravy názvov, najmä ak súvisia s gramatickými úpravami podľa pravidiel slovenského jazyka. Podnety však môžu podať aj obce či občania. K zmene názvu treba dať odôvodnenú žiadosť s materiálmi a dôkazmi. V prípade, že tak urobí obec Smrečany, komisia preskúma všetky dostupné mapové podklady. „Názvoslovná komisia pred rokovaním oslovuje všetky zúčastnené strany. V tomto prípade, keďže dolina leží na katastrálnych územiach Žiar a Svätý Štefan (k.ú. Liptovského Mikuláša), bude to obec Žiar, mesto Liptovský Mikuláš, ale aj Správa Tatranského národného parku,“ opísala postup Viera Šafárová, tajomníčka názvoslovnej komisie Geodetického a kartografického ústavu.

Obec Smrečany zatiaľ pripravuje dôkazy a materiály o historickom názve doliny, pričom žiadosť o premenovanie by chceli predložiť do konca roka.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Žiarska dolina #Smrečany