Olympionik Plachý prehral spor o svoje meno

Štvornásobný olympionik a viacnásobný majster republiky v behu na stredné trate Jozef Plachý (67) odchádzal v pondelok zo súdneho pojednávania sklamaný. Okresný súd v Trenčíne nevyhovel jeho žalobe, aby sa obnovila súťaž Hľadáme nového Jozefa Plachého. Preteky, ktoré niesli do roku 2011 jeho meno, sa teda nemusia k tomuto názvu vrátiť. Bývalý reprezentant je presvedčený, že to uškodí slovenskej atletike.

22.03.2016 14:00
Jozef Plachý, Foto: ,
Jozefa Plachého rozhodnutie Okresného súdu v Trenčíne sklamalo.
debata (20)

Súťaž pre žiakov základných škôl vznikla ako náborová akcia, ktorá mala prilákať k športu čo najviac mladých ľudí. Organizátori jej preto dali názov v spojení s menom Jozefa Plachého. Bol príkladom pre deti už len tým, že v behu na 800 metrov vytvoril slovenský rekord, ktorý vydržal 39 rokov. Okrem toho sa zúčastnil na štvoro olympijských hrách. Žiacke preteky sa organizovali od roku 2000 do roku 2011. Na ďalší rok už niesli preteky názov Hľadáme nových olympionikov.

„Podujatiu som dal svoje meno. Keď ma o to požiadali, neváhal som, lebo mládež mi bola vždy blízka. Súťaž mala veľký význam, za dvanásť rokov existencie sa jej zúčastnilo 180-tisíc detí. Keď bol jej najväčší rozmach, tak ju zrušili. A vôbec mi to neoznámili. Je to škoda pre celú slovenskú atletiku, keď vidíme, ako vyzerá. Zrušili to bez oznámenia, ako keby som bol nejaký podvodník alebo čo,“ sťažoval sa Jozef Plachý.

Vraví, že sa najskôr pokúšal dohodnúť s atletickým zväzom po dobrom, ale to nemalo úspech. Tak sa obrátil na súd. Žaloval Atletický klub v Dubnici nad Váhom, kde sa preteky s jeho menom uskutočňovali, aj Slovenský atletický zväz. Dožadoval sa práva na ochranu osobnosti, mena a priezviska. Žiadal návrat k pôvodnému názvu, ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 10-tisíc eur. Tieto peniaze chcel použiť na organizovanie súťaže nesúcej jeho meno. Súd však jeho žalobu zamietol ako nedôvodnú. Slovenský atletický zväz neporušil zákon, keď zmenil názov súťaže, bolo to v jeho právomoci.

„Nepodarilo sa dokázať, že by existovala akákoľvek dohoda, či už písomná, alebo ústna, že sa budú tieto preteky volať podľa žalobcu po neobmedzenú dobu a že toto právo mu zostane zachované. Je nesporný fakt, že dal na použitie svojho mena súhlas. Protiprávny zásah do práva na ochranu osobnosti by prichádzal do úvahy, ak by sa preukázalo, že niekto používa meno Jozefa Plachého bez jeho súhlasu,“ povedala sudkyňa Milina Jánošková.

Atletický klub v Dubnici nad Váhom podľa sudkyne vôbec nemal byť žalovaný, pretože nemá právomoc rozhodovať o názve súťaže, bol len jej organizátorom. Ako dodal Ľuboš Beláň, predseda klubu, pod novým názvom ju už ani neorganizuje. Celoslovenské finále podujatia Hľadáme nových olympionikov sa vlani uskutočnilo v Banskej Bystrici.

Podľa Vladimíra Gubrického, generálneho sekretára Slovenského atletického zväzu, súťaž premenovali preto, lebo bol prekonaný slovenský rekord, ktorý držal Jozef Plachý. „Zároveň bola súťaž rozšírená o ďalšie disciplíny, hľadáme napríklad aj nových šprintérov. Nemám vedomosť o tom, že by za premenovaním boli nejaké osobné spory. Mrzí nás, že došlo k súdnemu sporu, pretože Jozefa Plachého vnímame ako významného atléta a ceníme si jeho úspechy,“ dodal Gubrický.

Blanka Nagyová, advokátka Jozefa Plachého, ešte pred pojednávaním povedala, že sa neuspokoja s rozhodnutím v neprospech jej klienta a odvolajú sa. Bývalý olympionik neskrýval rozčarovanie. Oznámil, že kým budú vo vedení Slovenského atletického zväzu tí ľudia, čo sú tam teraz, tak chce, aby jeho meno stiahli z atletickej siene slávy.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Plachý #olympionik