Učitelia si podľa nového ministra zaslúžia viac

Učitelia na Slovensku si podľa nového ministra školstva Petra Plavčana určite zaslúžia lepšie finančné ohodnotenie, ako majú v súčasnosti. Po vymenovaní do funkcie v stredu večer uviedol, že teraz je predčasné hovoriť, o koľko by si mohli učitelia prilepšiť.

24.03.2016 09:55 , aktualizované: 09:59
debata (68)

„Bude množstvo rokovaní, chystám sa rokovať so všetkými komorami, zástupcami, reprezentáciami učiteľov a určite sa dohodneme,“ vyhlásil nový šéf rezortu školstva. Časť učiteľov za zvýšenie platov a viac prostriedkov do školstva vstúpila koncom januára do ostrého štrajku, niektoré školy boli zatvorené a neučilo sa.

V súčasnosti prešli učitelia do štrajkovej pohotovosti a o svojich požiadavkách chcú rokovať s novým ministrom. Učiteľov základných škôl podporovali mnohí rodičia aj vysoké školy.

Minister Plavčan v súvislosti s otázkou, či podpíše projekt EDUNET_SK, ktorý má zabezpečiť školám pripojenie na internet a Wi-Fi, uviedol, že sa musí oboznámiť so situáciou a potom rozhodne.

Projekt bol pred voľbami kritizovaný ako predražený, má naň ísť 81 miliónov eur. Odborná verejnosť mu vyčíta aj nevýhodnosť, a tiež to, že je diskriminačný, keďže do verejného obstarávania sa nemohli zapojiť firmy, ktoré nemajú celonárodné pokrytie.

Plavčan podľa Remišovej nesie spoluzodpovednosť za stav, v akom sa naše školstvo nachádza

Členka parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) nie je presvedčená, že nový minister školstva Peter Plavčan (SNS) bude dobrým ministrom. Ako povedala Plavčan je dlhoročným vysokým úradníkom na ministerstve a nesie tak spoluzodpovednosť za stav, v akom sa naše školstvo nachádza.

„Potrebujeme riešiť problém s nekvalitnými vysokými školami, a preto ma znepokojujú medializované informácie o vzťahoch ministra s Vysokou školou v Sládkovičove, na zvláštny eurofondový projekt ktorej som sama nedávno upozornila.

Dotáciu 4,4 milióna eur na excelentný výskum vysokej škole s veľmi biednou úrovňou výskumu udelilo práve ministerstvo školstva, na ktorom Plavčan vedie sekciu vysokých škôl, vedy a výskumu,“ upozornila Remišová.

Voliči v parlamentných voľbách vyslali podľa Remišovej jasný signál, že požadujú zmenu v spôsobe výkonu verejnej služby politikmi. „Minister s kauzami na pôžičkových fondoch v minulosti je však pokračovaním zabehnutých spôsobov slovenskej politiky,“ uviedla s tým, že všetko nasvedčuje tomu, že Slovenskej národnej strane nejde o výrazné zlepšenie slovenského školstva ani lepšie vzdelanie pre našich mladých ľudí.

„Je to chyba, pretože dobré vzdelanie má výrazný vplyv na uplatnenie mladých ľudí v zamestnaní, podnikaní i v spoločnosti. Omnoho zaujímavejšie asi budú eurofondové dotácie. Mám preto oprávnené obavy, že prípady nezmyselných eurofondových dotácií sa budú opakovať aj v budúcnosti,“ zdôraznila.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #minister školstva #platy učiteľov