Miškov: V opozícii máme 50 odtieňov hnedej

"Mne sa zdá, že oni nemajú mentálne od seba ďaleko. Či je to Kollár, Kotleba alebo Sulík. Zhodujú sa nielen v ekonomických otázkach, ale aj v ľudskoprávnych otázkach majú k sebe veľmi blízko," myslí si líder mimoparlamentnej strany Skok Juraj Miškov, ktorý v uplynulých dňoch zverejnil informáciu, že šéf liberálov Richard Sulík sa v minulosti tajne radil s predsedom extrémistickej ĽS NS Marianom Kotlebom.

31.03.2016 13:00
vláda, Juraj Miškov Foto: ,
Juraj Miškov
debata (245)

Sulík hovorí o jedinom stretnutí s Kotlebom v Maďarsku, vy o ďalšom v Brezne. Aká je teda pravda?
Viem minimálne o jednom v Brezne, na ktoré som ho viezol. Pán Sulík priznal ďalšie stretnutie v Maďarsku. Či ich bolo viac, to naozaj vie už len pán Sulík alebo pán Kotleba.

Prečo ste informáciu o ich rokovaní zverejnili až teraz?
Nemám dôvod nejakým spôsobom zverejňovať akékoľvek informácie. Nie som eštebák, nikoho si nenahrávam ani nefotím. Ak by som to chcel robiť účelovo, mohol som to prezradiť už pred voľbami. Toto bolo spontánne, keď som reagoval na status na sociálnej sieti, kde som napísal, že Sulík a Kotleba majú k sebe nielen mentálne blízko. Na to sa začali ľudia zaujímať, že ako to myslím. Povedal som im, že sa stretávali.

Snažili ste sa týmto rokovaniam ako vtedajší podpredseda SaS zabrániť?
Nemal som možnosť stretnutiu zabrániť. Nevedel som, že ide na rokovanie s Kotlebom. Požiadal ma, aby som ho zobral do Brezna na nejakú pumpu, kde som ho mal počkať. Tam si po neho prišli chlapci v mikinách a odviezli ho niekam preč. Za hodinu aj pol sa vrátil a povedal, že rokoval s Kotlebom. Tvrdil, že je to rozumný chlap a má rozumné názory. Povedal som mu, že si nemyslím, že je v poriadku, aby sa on ako predseda liberálnej strany stretával s takýmto človekom.

Aké boli reakcie vnútri strany?
V orgánoch strany sa to nikdy neriešilo. Mnohí ani netušili, s kým sa Richard stretáva. Nikdy nás neinformoval o svojich rokovaniach. Viac-menej sme sa o nich dozvedeli náhodne. Podobne to bolo aj vtedy, keď sa stýkal s pánom Kočnerom. Boli to jeho individuálne aktivity, ktoré sa nezakladali na rozhodnutí straníckych orgánov.

Prečo ste to neriešili dodatočne?
Povedal som mu svoj názor, že to nie je v poriadku a myslím si to dodnes. Okrem toho sme sa snažili zachrániť pôvodné liberálne princípy SaS, chceli sme zmenu vo vedení SaS. Neuspeli sme, Jozef Kollár prehral v súboji o predsedu o sedem hlasov. Potom nás Ľubomír Galko (SaS) so Sulíkom zo strany, ktorú sme spoluzakladali, vyštvali.

Objavili sa informácie, že Sulík stojí za financovaním predvolebnej kampane kotlebovcov. Môžu byť pravdivé?
Tiež som takéto informácie v médiách zachytil. Neviem sa k tomu bližšie vyjadriť.

Líder SaS spolu s Borisom Kollárom (Sme rodina) sa nedávno zastali poslanca ĽS NS Petra Krupu, ktorý prišiel do parlamentu ozbrojený a polícia mu o pár dní zadržala zbrane. Hnedne slovenská opozícia alebo je za tým iný zámer?
Ide zrejme o názorové zbližovanie opozície. Mne sa zdá, že oni nemajú mentálne od seba ďaleko. Či je to Kollár, Kotleba alebo Sulík. Zhodujú sa nielen v ekonomických otázkach, ale aj v ľudskoprávnych otázkach majú k sebe veľmi blízko. V opozícii tak máme 50 odtieňov hnedej. Je nemysliteľné, že ľudia, ktorí šíria nenávisť, disponujú strelnými zbraňami. Je otázka času, kedy takémuto človeku rupnú nervy a prejde od slov k nejakým činom a príde k tragédii. V prvom rade oceňujem, že polícia koná.

Očakávate, že tento postoj Sulíka ovplyvní niektorých poslancov SaS a rozhodnú sa zo strany odísť?
Treba sa pýtať konkrétnych ľudí, ktorí sú v týchto otázkach iného ladenia alebo razenia. Napríklad Martin Poliačik. Nepredpokladám, že by to malo závažnejšie následky, pretože si myslím, že ostatní sú od Sulíka závislí. Ja som si to mohol dovoliť, lebo nie som závislý od žiadneho poslaneckého platu, a teda ani od Sulíka.

Aké máte plány so stranou Skok? Udrží sa do ďalších volieb?
Jasné. Je to beh na dlhú trať. Skok chce byť skutočnou občiansko-liberálnou alternatívou pre voličov. Chceme posilniť členskú základňu strany, zvýšiť počet členov z tristo na minimálne tisíc a takisto dobudovať okresné štruktúry na sto percent. Chceme mať pokryté celé Slovensko. Aj v tomto je rozdiel medzi nami a SaS. Skok nie je a nikdy nebude bratislavskou salónnou záležitosťou.

© Autorské práva vyhradené

245 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Marian Kotleba #Juraj Miškov #SKOK